The Others Suriyeli 8 vekilin PKK’ya isyanı

Suriyeli 8 vekilin PKK’ya isyanı

14.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suriyeli 8 vekilin PKK’ya isyanı

Suriyeli 8 vekilin PKK’ya isyanı

       SURİYE ile Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren PKK'yı Arap milliyetçileri de istenmiyor. 1992'de sekiz radikal Arap milliyetçisi parlamenterin, Suriye'nin iktidardaki Baas Partisi'nden PKK'ya tanınan kolaylıklar nedeniyle istifa ettiği, muhalif hareketin giderek büyüdüğü belirtiliyor.
       Türk istihbarat birimlerindeki bilgilere göre, Nisan 1992'de Baas Partisi Merkez Komitesi üyesi Reşit Agazi'nin başkanlığında yapılan toplantıda, "sınır aşan sular" konusunda Türkiye'den gelecek baskılara boyun eğilmemesi, bir sonraki aşamada Suriye'nin Hatay topraklarını sınırları içine alma günü geldiğinde, Türkiye'ye baskı aracı olarak kullanılabilmesi için PKK'ya kamp ve her türlü desteğin sağlanması kararı alındı. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in Şam'a yaptığı ziyaretten çok kısa bir süre sonra Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad, üç Suriyeli parlamenterle birlikte PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Esad'a götürdü. Böylece PKK'lı teröristler Bekaa'da kalmaya devam ederken Hafız Esad da, Öcalan'ı Suriye'de barındırmayacağı yolundaki sözünü tutmamış oldu.

       Suriye yönetimi PKK'ya her türlü desteği verirken Halk Meclisi'nde (Meclis - i Şaab) Şam yönetimine ilk karşı koyuş 1992'de başladı. Radikal Arap milliyetçisi sekiz parlamenter, bu gelişmeler üzerine, "Şam yönetimi PKK yandaşlarına, Suriye vatandaşından daha fazla değer veriyor" diyerek istifa etti. Parlamenterlerin istifa mektubunda şu görüşlere yer verildi:
       "Biz Arap halkının temsilcisiyiz. Meclis - i Şaab'ın Arap halkını temsil etmesi, onların dertlerine çare bulma girişimleri Suriye hükümetince engellenmektedir. Meclis - i Şaab'ın asıl sahibi Arapların, katliamcı PKK yandaşı kadar değeri yoktur. Bu nedenle Arap halkımızı yeteri kadar temsil edemediğimize inanıyor ve istifa ediyoruz."
       İstihbarat birimleri sekiz milletvekilinin istifasından sonra, Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat'ın baskılarına karşın bu muhalefetin her yıl biraz daha büyüdüğünü bildiriyor. Esad yönetiminin Türkiye'ye karşı kullandığı PKK'nın Türkiye - Suriye sınırındaki yaklaşık 256 Kürt köyünün 156'sında irtibat bürosu, evi veya kampı bulunuyor.