The Others Suriye'ye uyarı: Ayağını denk al

Suriye'ye uyarı: Ayağını denk al

01.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suriye'ye uyarı: Ayağını denk al

Suriyeye uyarı: Ayağını denk al

       MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK), bölücü terör örgütüne desteği açık hale gelen Suriye'nin, Türkiye'nin dostane çağrılarına kulak tıkadığını belirterek, Şam hükümetine "anladığı dilden konuşmayı" kararlaştırdı. MGK, diplomatik yollardan "ayağını denk al" uyarısı yapmayı benimsediği Suriye'nin, "düşmanlık" politikasından vazgeçmemesi durumunda "gerekenin yapılması" görüşünde birleşti.
       MGK'nın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen dünkü eylül ayı olağan toplantısı yaklaşık 6.5 saat sürdü. Alınan bilgiye göre, toplantının ana gündemini türban eylemleri, çeteler, Suriye ve İtalya'nın Türkiye'ye yönelik düşmanca tutumu oluşturdu.
       Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Suriye konusunda yaptıkları sunuşun ardından Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş'in Şam'a yönelik uyarıları doğrultusunda, Suriye'ye "ayağını denk al" mesajı verilmesi benimsendi.
       Türkiye'nin iyi niyetini sürekli istismar eden Şam yönetiminin, bölücü terör örgütüne sürekli destek verdiği ve PKK liderinin halen Şam'da barındığı vurgulanan toplantıda, "Suriye bir taraftan bu yardımı reddederken, diğer yandan gizli düşmanlığı sürdürmektedir. Türkiye'nin dostluk elini sürekli geri çevirmektedir. Bu politika sürdükçe, Suriye'ye anlayacağı dilden konuşmak gerekecektir" görüşü dile getirildi.
       MGK, Suriye'nin diplomatik yolla son bir kez daha uyarılmasını, bildik tutumunu devam ettirmesi durumunda da "gereken yanıtın verilmesini" benimserken, Türkiye'nin "mukabele" hakkının saklı olduğu vurgulandı.
       Toplantıda İtalya'nın sözde sürgünde Kürt parlamentosunun Roma'da toplanmasına gözyumması da masaya yatırıldı. MGK, İtalya'ya diplomatik yollardan gereken uyarının yapılmasını, bu ülkenin Türkiye'ye yönelik bu hasmane tutumundan vazgeçmemesi durumunda ise başta 4.5 milyar dolarlık saldırı helikopteri ihalesine katılan Agusta firmasının veto edilmesi olmak üzere bir dizi ekonomik yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.
       MGK'da Kuzey Iraklı Kürt liderlerin ABD'deki görüşme sürecinde Ankara'nın dışlanmasıyla Kuzey Irak'taki son durum da ele alındı. Bölgede bir kukla Kürt devleti oluşumuna kesinlikle izin verilmeyeceği bildirildi.

       Üniversitelerin açılmasıyla birlikte yeniden tırmanan türban eylemleri de kurulun diğer önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. MGK'nın asker kanadı, irticai kesimin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki cezanın onanması başta olmak üzere çeşitli gelişmeleri bahane ederek, ülkedeki gerilimi tırmandırmak istediğine dikkat çekerek, türban konusundaki yasa ve yönetmeliklere uyulmasını ve kesinlikle ödün verilmemesini istediler.
       Askerlerin, Başbakan Yılmaz'ın türban konusunda "yumuşama" mesajı içeren açıklamalarını da eleştirdikleri ve bu tür davranışların, irticai kesime güç verdiğini dile getirdikleri öğrenildi.
       Kurul üyesi bir bakan, türban konusunun toplantıda ele alındığını, ancak bir karar çıkmadığını belirtirken, "Flu olarak kaldı" dedi.

       Toplantıda, çetelerle mücadele amacıyla hükümetten halen TBMM'de bulunan Organize Suçlarla Mücadele Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkartılması istendi.
       MGK Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada şöyle dendi:
       "Toplantıda irtica, bölücü terör ve organize suç örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin sonuçları değerlendirilmiştir. Bu bağlamda irtica, bölücü terör ve organize suç örgütlerine karşı yürütülen mücadelede elede edilen sonuçlar takdirle karşılanmış, halen TBMM'de bulunan Organize Suçlarla Mücadele Yasa Tasarısı'nın kabulünün organize suç örgütleri ile mücadelede devlet güçlerine önemli destek sağlayacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır."
       Açıklamada, "Toplantıda, ülkemizde birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının pekiştirilerek, daha güçlü bir iç barışın tesisi için alınması gereken önlemler üzerinde de durulmuştur" ifadesi de dikkat çekti. Toplantıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ekonomik yatırımların planlandığı şekilde bir an önce tamamlanması gerektiği görüşü de benimsendi.
       Toplantıya, kurul üyelerinin yanısıra gündemdeki konularla ilgilileri nedeniyle Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan, Salih Yıldırım ve Işın Çelebi de katıldı.