The Others Tabular AIDS'i koruyor

Tabular AIDS'i koruyor

09.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tabular AIDS'i koruyor

Tabular AIDSi koruyor

       Ortaçağ'da görülen veba salgınından bu yana insanlık tarihinin en fazla ölüme sebebiyet veren hastalığı olan AIDS'ten bugüne kadar 11.7 milyon kişi öldü.
       AIDS konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, özellikle gençlerin bu konuda fazla bilgilerinin olmadığını ve birçoğunun korunmasız cinsel ilişki nedeniyle tehlike altında bulunduğunu belirtiyorlar. AIDS Savaşım Derneği'nden Dr. Nazan Kuzgunkaya, "İnsanlar arasında genel bir ciddiye almama sorunu var. Diğer hastalıkları olduğu gibi, AIDS'i de ciddiye almıyorlar. Eğitim ve bilgilendirmeyle insanlara AIDS anlatılmalı, hala aynı ortamda bulunarak AIDS kapabileceğini düşünen insanlar var" diyerek AIDS ile savaşımda en önemli silahın eğitim olduğunu belirtti. Dr. Kuzgunkaya, AIDS'in bulaşma yollarına dikkat edilmesi ve herkesin kendine göre bir korunma çözümünün olması gerektiğini vurgulayarak, korunmasız cinsel ilişkinin çok tehlikeli olduğunu ifade etti. Toplumun her kesimine yönelik projeler hazırladıklarını kaydeden Dr. Kuzgunkaya, odak noktalarının gençler olduğunu ifade ederek yaklaşık 20 kişiden oluşan bir gençlik grupları olduğunu ve onlarla birlikte lise ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları yaptıklarını belirtti. "Gençler bilgiye açlar, cinselliği erken keşfediyorlar ama onlara birtakım efsaneler anlatılarak kafaları karıştırılıyor. Okullara mutlaka cinsel eğitim dersleri konularak, gençleirn kulaktan dolma bilgilerden kurtarılmaları gerekir" diyen Dr. Kuzgunkaya, AIDS hakkında gençlere bilgi vermek için okullara gidip, projede yer almak isteyen öğrencileri eğittiklerini ve daha sonra onlarla birlikte kampanyalar başlatıp diğer arkadaşlarını ve çevreyi bilinçlendirmelerini sağladıkları, bu çalışmalar sırasında gençlerin büyük heyecan duyduğunu ifade ediyor. Son 3 yıldır, interaktif tiyatro ile halka AIDS'i anlattıklarını kaydeden Dr. Kuzgunkaya, broşürler, fuarlardaki ve çeşitli kuruluşlardaki standlar, sohbet toplantıları ile AIDS konusunda gençler başta olmak üzere halka bilgi verdiklerini belirterek, sivil toplum örgütleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğine ihtiyacı olduklarını, özellikle Anadolu'daki insanlar bilgilendirmek amacıyla kurmayı planladıkları 'cinsel sağlık merkezleri'nin imkansızlıklar nedeniyle henüz faaliyete geçemediğini ifade ediyor.

       Hastalığın hızla yayılmasına karşın, alınan önlemler yeterli değil ve AIDS'e yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. 30 milyon 600 bin AIDS hastasının üçte birlik bölümü 24 yaşın altındaki gençlerden oluşuyor. Orta ve Güney Afrika'da 20.8 milyon, Güney ve Güneydoğu Asya'da 6 milyon, Latin Amerika'da 1.3 milyon, Kuzey Amerika'da 860 bin, Batı Avrupa'da 530 bin, Doğu Asya ve Pasifik'te 440 bin, Antil Adaları'nda 310 bin, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da 210 bin, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da 150 bin, Avustralya ve Yenizelanda'da 12 bin kişi AIDS'le birlikte yaşam mücadelesi veriyor.

       Türkiye'de 36 kentte 742 AIDS'li var. Bunların yüzde 43.2'si heteroseksüel cinsel ilişki, yüzde 11.1'i ilaç bağımlılarının enjektör kullanımı, yüzde 9.3'ü homoseksüel ve biseksüel ilişkilerden kaynaklanıyor. AIDS'li hastaların oranı İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde yoğunlaşıyor.