The Others Tantan haklı mı?

Tantan haklı mı?

01.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Tantan haklı mı

Tantan haklı mı?

ÇAPRAZ ATEŞ

SEMRA KARDEŞOĞLU

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın, "1.5 yıl sümen altında savcılıkta beklenen dosyanın neden beklediği sorulmazsa, mücadele etkili olamaz" sözleri tartışma yarattı. Tüm sorun yargıda mı? Tantan yargıya müdahale etti mi? İşte değerlendirmeler:

Sadık Erdoğan - Ankara Barosu Başkanı
Yargıyı yüreklendirdi
Bakan, yolsuzlukların üzerine gitmeyen yargı mercileri varsa, onların hassasiyetle takip edilmesi gerekir demek istemiştir. Yargıyı hedef almamıştır. Aksine, yargıyı yüreklendiren bir konuşmadır. Soruşturmaların sümen altına atılmaması gerektiğini ifade ediyor ki, biz de böyle düşünüyoruz. Hiçbir hukuk dışı eylem sümen altında kalmamalıdır. Savcı, hakim ve savunma üçgeni birbiriyle uyumlu olmalıdır. En büyük açık adli zabıtanın kurulamamış olmasıdır.

Bülent Akarcalı- ANAP Milletvekili
Haksızlık etmeyelim
Sayın Bakana, yolsuzlukların üstüne giderken "iyi", ama karşılaştığı güçlükleri anlatırken "kötü" denirse, ona haksızlık edilmiş olur. Bakana, "biz nasıl yardımcı oluruz" diye yaklaşılmalı. Türkiye’de hakikaten temiz eller operasyonunun başarılı olabilmesi için, her kesim kendi içinde yanlışlıklar olabileceğini peşinen kabul etmelidir.

Osman Ergün - İstanbul Barosu Avukatı
Bilmiyorsa öğretiriz
Tantan topu yargıya atmakla işin içinden sıyrılamaz. Bu bir sistem ve niyet meselesidir. Yolsuzlukla mücadele eden ülkelerde uzmanlardan oluşan ekipler vardır. Bizde ise konunun uzmanı olmayan savcılara binlerce sayfa soruştuma evrakı veriliyor ve "Siz bunları soruşturun" deniyor. Bundan verim almak imkansız. Yasal düzenlemelerin siyasi irade tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde topu savcıya ve müfettişlere atarız. Sayın Tantan yolsuzlukla mücadelenin nasıl yapılacağını bilmiyorsa baromuza başvursun. Uzman arkadaşlarımız var. Ne tür bir sistemle, yolsuzluklarla başa çıkıldığını öğretiriz.

Prof. Dr. Süheyl Batum - Bahçeşehir Üniversitesi
Tüm yargı hedef alınamaz
Tüm savcılık kurumunu ve tüm adalet mekanizmasını hedef alıyormuş şeklinde bir değerlendirmeye gidiyor. Eksiği burada. Değişmesi gereken kanunlar var.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ