The Others Tarih çocuklara kucak açtı

Tarih çocuklara kucak açtı

10.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tarih çocuklara kucak açtı

Tarih çocuklara kucak açtı


ECE BİLGİN


       Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği her geçen gün sayıları gittikçe azalan tarihi yapılardan birini aslına uygun olarak restore ediyor. Yapı onarılıp eski haline kavuştuktan sonra kimsesiz çocukların barınma evi olarak hizmet verecek. Türkiye çapında bir araştırma başlatan dernek, özellikle deprem bölgesinde anne ve babasını kaybetmiş çocukları bu çatı altında toplayacak.

İki katlı Rum evi

       Kadıköy, Caferağa Mahallesi, Dalga Sokak’taki 17 numaralı evin eski sahibi bir Rum ailesiydi. On odalı, içi tamamen ahşap kaplama olan bina bugün ne yazık ki çökmek üzere. Eski sahibi hoyratça kullandığı evin odalarını zamanında öğrencilere kiralamış. Sonra restore edileceği için boşaltılmış, ancak evin konukları bu kez de sarhoşlar olmuş. Bu arada çıkan yangınlardan ahşap kaplamalar zarar görerek orjinal yapısı bozulmuş. Tavanın bir kısmı, yağmur suları nedeniyle çökmüş. Dışı ise taş işçiliğinin en güzel örneklerini barındırıyor. Cephesindeki heykeller, zamanındaki önemini bugün de hissettiriyor.

Bina çocukların olacak

       Maliye’nin mülkü olan yapının röleve ve proje çalışmaları mimar Ali Rüzgar başkanlığında büyük bir hızla başladı. Harap olan binanın onarılması için ciddi bir bütçeye ihtiyaç var. Fakat proje bittiği zaman içinde kimsesiz genç kızlar yaşayabilecek. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi Başkanı Avukat Ümran Altay, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Amacımız küçük yaşta ailelerini kaybetmiş gençlere sıcak bir ortam sunmak. Böylece tarih de eski günlerine kavuşacak. Özellikle deprem bölgesinde pek çok çocuğun barınacak yeri yok. Çocuklarımızı sokaklara bırakmak yerine kollarımızı açmamız gerekiyor. Binanın her odasında iki genç kalsa. Bu kurtarılacak yirmi kişi demektir."

Desteğe ihtiyaç var!

       Binanın restore edilmesi hem tarihi kurtaracak hem de çocukları. Ama bu çalışmalar için yardıma ihtiyaç duyuluyor. Ümran Altay bütçenin karşılanması konusunda çok umutlu olduğunu her fırsatta belirtse de duyarlı insanların parasal yardımlarıyla güç kazanacaklarını söylüyor. Altay: “İsteyenler İş Bankası, Kızıltoprak Şubesi, 504505 numaralı hesaba para yatırabilirler. Derneğimiz her zaman başarılı çalışmalarıyla adını duyurmuştur. Biz gelecek olan yardımların bizi yaşatacağına inanıyoruz. Böyle hayırlı bir işe kimse yüz çevirmez" diyor.