The Others Tasarımda Ayşegül Ulay imzası

Tasarımda Ayşegül Ulay imzası

16.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasarımda Ayşegül Ulay imzası

Tasarımda Ayşegül Ulay imzası


Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Kaliforniya Bilim ve Teknoloji Müzesi, Santa Monica ve Pasadena belediyeleri, Letraset Inc., Mastercard, Playboy Caz Festivali, Los Angeles Times gazetesi, U.S.A. Today, Ulay'ın müşterilerinden bazıları.


       ABD'de yaşayan Ayşegül Ulay, dünyanın önde gelen şirketlerinin ilan, broşür ve kampanyalarının illüstrasyonlarını, grafik tasarımlarını yapan bir Türk sanatçı. 1981'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitiren Ulay, ABD'de Pasadena Art Center College of Design'da dört yıl da illustrasyon okudu. Dünyanın en büyük kuruluşu olan Letraset'in kataloğunda tasarımları yer alıyor. Los Angeles Times'da diziler, ABD Ulusal Senfoni Orkestrası'nın ve Playboy Caz Festivali'nin afişlerini hazırladı. Biri, "Mükemmellik Ödülü" olmak üzere üç de ödül aldı. Arkadaşımız Osman İkiz, Ulay ile Pasadena'da konuştu.

       Pasadena, Los Angeles çevresindeki en eski yerleşim yeri. Hollywood, Santa Monica ya da Santa Barbara ile kıyaslandığında mütevazı, kent merkezindeki korunan Meksika mimarisiyle soylu bir havası olan bir yer. Bu ağırbaşlı kent caz festivalleriyle de ünlü. Her yıl haziran ayında yapılan "Playboy Caz Festivali", cazın ünlü "babalar"ının uğrak yeri.
       Her festival gibi "Playboy Caz Festivali" de her yıl etkinliklerini afişlerle duyuruyor. Bu afişlerin üzerine basıldığı tişörtler de satılıyor. Hatıra olarak aldığınız tişörtün üzerine basılı afişi çizenin bir Türk sanatçısı olduğunu öğrenmek, ne kadar hoş bir sürpriz değil mi?
       İllüstratör Ayşegül Ulay ve eşi grafik tasarımcısı ve yazar Faruk Ulay ile Michigan Avenue üzerindeki evlerinde buluşuyoruz. 1981'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan çift, uzun zamandan beri Los Angeles'da yaşıyor. Ayşegül Ulay'ın Michigan'da dünyaya gelmesi ve şimdi Pasadena'da Michigan Avenue'de oturuyor olması bir raslantı.
       Binlerce CD ile kurulan bir caz dünyasında Ulay çiftiyle sohbet ediyoruz. Ne zaman söz Ayşegül Ulay'ın çalışmalarına gelse, yanıtlar mütevazı ve hayli kısa oluyor. Faruk Ulay da farklı değil.
       Özellikle kurgusu, tasarımı ve anlatım tarzıyla modernizmi zorlayan çok katmanlı bir çalışma olarak değerlendirilen, Sel Yayınları'ndan çıkan son kitabı "Modus Operandi" nedeniyle Faruk Ulay'ı biraz olsun tanıyoruz.
       Ama Ayşegül Ulay'ın çalışmaları hangi alanlara yayılıyor? İllüstratör olarak ABD'de çalışmak kolay mı? Piyasa ilişkileri nasıl yürüyor? Ayşegül Ulay'ın çalışmalarından örnekleri görüp, müşteriler listesini okuyuncaya kadar işin gerçek boyutunu anlamakta zorluk çekiyorum.
       A & M Plakçılık, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Kaliforniya Bilim ve Teknoloji Müzesi, Santa Monica ve Pasadena Belediyeleri, Letraset Inc., Mastercard, Playboy Caz Festivali, Hollywood Reporter, Los Angeles Times gazetesi, U.S.A. Today, Valley Magazine, Your Health & Fitness Magazine, Ulay'ın müşteri listesinde yer alan kurum ve medya organlarından yalnızca bazıları.
       ABD'de Pasadena Art Center College of Design'da dört yıl illüstrasyon okuduktan sonra profesyonel çalışmalara başlayan Ulay, tanıştığı yeni tekniği hemen kullanmaya başlamış. Dijital teknikle çizdiği illüstrasyonlarda Ulay'ın fırça ve kalemi, Macintosh faresinden ibaret.
       Ulay'ı çalışması sırasında izlemek ilginçti. Stüdyosunda Macintosh'un başına geçerek merakımı gidermeye çalıştı. Tekniği bu ölçüde yetkin kullanması, mahareti hayranlık uyandırıcıydı.
       Elindeki fareye, fırça ya da kalem gibi hakim olan Ulay, duvarlarda gördüğümüz rengarenk afişleri, broşürleri, kartları, resimli ilanları ekranda son derece rahat bir şekilde çiziyor, boyuyor. Tabii çizip, boyamak işin teknik yanı ve uğraşıp öğrenen herkesin yapabileceği bir iş. Ama bunu yaratıcılıkla, fanteziyle, özgün figürlerle ve duru bir kompozisyonla sergilemek, kuşkusuz herkesin harcı değil.
       Ulay, mutlaka bu yüzden ABD'nin en seçkin kurumlarının aradığı bir sanatçı. Kentin temizliği için yoğun bir kampanya yürüten, çöpleri cinslerine göre ayıran, su kullanımı ve enerji tüketiminde kent sakinlerini tasarruflu davranmaya çağıran Santa Monica belediyesi, bastıracağı tüm broşür, ilan ve afişler için Ulay'a başvuruyor. Ulay'ın duru çizgiler ve renklerle ifade ettiği mesajlar, hem kolay algılanıyor, hem de sıcaklığıyla dikkati çekiyor.

Letraset'in kataloğuna girdi

       Ulay'ın mesajda duruluk sağlayan figürlerdeki rahat çizgileri, alanında dünyanın en büyük kuruluşu olan Letraset'in kataloğundaki tasarımlarında da görülüyor. Ürünleriyle, Letraset kataloğuna girmek gibi çok az sayıda kişinin ulaştığı bir başarı sağlayan Ulay, çalışmalarını "Ne istediklerini söylediler, yapıverdim, çiziverdim" gibi, figürlerine de yansıyan içtenlik, tevazu ve kendine güven ile anlatıyor.
       Arşivinde gözüme ilişmese "Los Angeles Times" için hazırlamış olduğu çizimlerden haberim olmayacaktı. Sormasam, stüdyoda asılı ABD Ulusal Senfoni Orkestrası'nın 1989 afişini onun çizdiğini hiç bir zaman öğrenemeyecektim. 1994 - 1998 arasında, Pasadena, Los Angeles, San Francisco, Orlando, Virginia, Philadelphia ve Boston'da dokuz sergiye katılıp; biri İletişim Sanatı'nda "Mükemmellik Ödülü" olmak üzere üç ödül sahibi olduğuna da...