The Others Tek başına bir nesli kurtardı

Tek başına bir nesli kurtardı

15.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tek başına bir nesli kurtardı

Tek başına bir nesli kurtardı


Slovak güzel Zuzana, dünyada sadece 5 adet kalan 'Otis tarda' kuşunun neslini, iki yıl çalışıp geliştirdiği suni döllenme projesiyle kurtardı


       Avrupa'daki sanayileşme sonucu kıtadaki uçamayan en büyük kuş olan Otis tarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kuşlara olan ilgisi nedeniyle harekete geçen Slovakya Moravce Grammer School öğrencisi Zuzana Krejciova, kuşları kurtarmak için iki yıl önce projeler üretmeye başladı.
       İki yıl boyunca kuşlarla içiçe yaşayan Krejciova, en ince ayrıntılarına kadar 'Otis tarda'ları tanıyarak üzerinde deneylere başladı.
       Krejciova, çalışmalarının sonucunda 'suni döllenme' dediği bir proje gerçekleştirdi. Krejciova, türünün son ve tek erkek kuşundan aldığı spermleri, diğer dört kuşa enjekte ederek gözlemlemeye başladı. Suni döllenmenin ardından çıkan yumurtalar kuluçkaya yatırıldı. Yaklaşık 25 gün süren kuluçka döneminden sonra yumurtalardan kuşlar çıktı.

'Resimlerde kalmasın'

       Krejciova, nesli tükenme riskiyle karşılaşan kuşların sayısını suni döllenmeyle 10'a çıkardı. Projesini diğer ülkelerde de tanıtmak isteyen Krejciova, Slovakya adına geçen hafta Antalya'da düzenlenen "Uluslararası Çevre Projesi Yarışması"na katıldı. Yarışmada ikinciliği kazanan Krejciova, yarışma süresince ziyaretçilere çalışmasını anlattı.
       Suni döllenme porjesini 'Soy İlacı' olarak nitelendiren Krejciova, nesli tükenmekte olan diğer hayvanlara da aynı yöntemin uygulanması gerektiğini belirterek, "Soyu tükenmekte olan hayvanları özel çiftliklerde gözaltına alıp suni döllenme yoluyla çoğaltmalıyız. Hayvanlar, resimlerde kalmamalı" dedi.
       Dünyadaki sayıları beş olan 'Otis tarda' kuşunun nesli, genç bir öğrencinin yaptığı suni döllenme projesiyle nesli tükenmekten kurtuldu.
       Türünün son erkek kuşu üzerinde projesini gerçekleştiren Krejciova, erkek kuşu özel güvenlik altında tutuyor.