The Others TERÖRLE MÜCADELE ETMEK İNTİKAM ALMAK MIDIR?

TERÖRLE MÜCADELE ETMEK İNTİKAM ALMAK MIDIR?

14.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Lice’nin Birlik ve Şenlik köyleri arasında geçen hafta gerçekleştirilen operasyonda Diyarbakır sorumlusu ‘Numan Amed’ kod adlı Ertem Karabulut’un da aralarında olduğu 10 PKK’lı öldürüldü.

TERÖRLE MÜCADELE ETMEK İNTİKAM ALMAK MIDIR

Yetkililer öldürülen PKK’lıların, daha önce düzenledikleri bombalı silahlı saldırılarda, asker, polis ve sivil vatandaş olmak üzere 45 kişiyi şehit ettiğini belirtince, Milliyet haberi “Diyarbakır’da 45 şehidin intikamı alındı” başlığı ile gördü. Haberde Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, öldürülenler arasında bulunan Ertem Karabulut’un katıldığı eylemleri de sıralıyor.

Ahmet Çelenk adlı okurumuz şöyle diyor: “Geçen hafta medyanın barış dilini kullandığını yazdınız. Ben medyanın hâlâ dilinin de değişmediğini düşünüyorum. Milliyet’in ‘Diyarbakır’da 45 şehidin intikamı alındı’ başlıklı haberi bunun bir örneğidir. Siz PKK terör örgütüne yapılan operasyonları ‘intikam’ olarak değerlendirirseniz karşı taraf da bunu bir intikama dönüştürür. Bunu ‘intikamımızı aldık’ diye yazarsanız bir onlardan bir bizden bu böyle sürüp gider. Bu ülkede 30 yıldır süren bir savaş var. Kürt sorunundan kaynaklanan bu çatışmaları ‘intikamımızı aldık’ diyerek yazmak, intikam duygularını derinleştirir. 30 yıl önce bu başlıklar atılıyordu. Hala askerlerimiz, bölgedeki vatandaşlarımız çocuklarımız ölüyor. Bu mudur barış diliniz?”

Ombudsman Görüşü:
Geçen hafta bu sayfadan Medya Etiği Platformu’nun bir çalışmasına yer vermiş; geçen yıl terör haberlerinde, basının artık eskisi kadar nefret ve düşmanlığı körükleyen dili kullanmadığını, barış dilini kullandığını belirtmiştik. Ancak yine bu araştırmaya dayanarak, basının barış dilini henüz içselleştiremediğini de belirtmiştik. Okurumuz haklı. Barış dilini içselleştiremediğimiz içindir ki bu nefret ifadeleri kullanılmıştır. Milliyet kurumsal kimliğine uygun, ilkelerini belirlemek için gerekli adımları atmış bulunuyor. Yakında okurlarımızla hiç şüphesiz bu ilkelerimizi de paylaşacağız.