The Others Tesadüfen yaşıyoruz

Tesadüfen yaşıyoruz

07.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dinç ÇOBAN - İSTANBUL

Tesadüfen yaşıyoruz



MALTEPE'de dokuz yatalak yaşlı insanın feci şekilde can vermesi, tesadüfen yaşadığımızı bir kez daha gözler önüne serdi. İhmal, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen yangın, trafik, iş ve ev kazaları sonucu her yıl binlerce insan ölüyor.
Hemen hergün onlarcası meydana gelen, "kaza" diyerek geçiştirdiğimiz ve gazete sütunlarına terkettiğimiz çok sayıda olayın aslında kaza değil göz göre göre cinayet olduğu belirtiliyor.
İhmal, tedbirsizlik ve dikatsizlik sonucu evde meydana gelen kazalardaki yaralanmaların, trafik kazalarındakinden fazla olduğu ortaya çıktı. Sadece İstanbul'da geçen yıl ev kazalarında 15 bin kişinin yaralandığı belirlendi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuranlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, bunların yüzde 34'ü ev kazalarında yaralananlar. Trafik kazalarında meydana gelen yaralanmalar nedeniyle başvuranların oranı ise yüzde 19.9. Evlerde yaşanan, tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle ölümle sonuçlanan olayların başında, soba ve şofben zehirlenmeleri gelirken, bunu temizlik yaparken pencere ve balkondan düşmeler izliyor.
Yine ölümlerin çokça yaşandığı ve genellikle dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle meydana gelen olayların başında yangınlar geliyor. İstanbul'da geçen yıl çıkan 12 bin 397 yangında toplam 52 vatandaş ve bir itfaiye eri hayatını kaybederken, 164 vatandaş ve 36 itfaiye eri de yaralandı.
İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hazırladığı raporda, yangınların büyük bölümünün bacaların temizlenmemesi ve yanık unutulan sigaralardan meydana geldiği belirtildi.
Yüksek Sağlık Şurası'na yapılan başvurular üzerinde yapılan araştırmalar, ortaya korkunç bir tablo çıkarıyor. Şura'ya son beş yılda yapılan 532 başvuruda, hekimlerin yüzde 42'si kusurlu bulundu. Şura tarafından hazırlanan raporda, 'tıp terörü'nün en yoğun devlet hastanelerinde yaşandığı, en çok kadın doğumcuların kusurlu bulunduğu belirtildi.
Dosyaların yüzde 57'sini oluşturan 305'inde hekimin cezai sorumluluğunun olmadığı anlaşıldı.