The Others Tezatların birliği

Tezatların birliği

20.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tezatların birliği

Tezatların birliği
20 Aralık 1998
Çintay

Tezatların birliği
Her normal insan gibi, sıcak pide beni de mahveder. Yemeğin yanında da, tereyağı, peynir, reçel gibi iftariyeliklerle de yerim ama asıl pideyi tek başına severim. İftar da sahur da iyidir; maksat yemek olsun... Bir de sonunda gelen bayramın, tüm çocukluğum boyunca mali durumumu başarıyla toparladığım bir dönem olması itibarıyla Ramazan'a hep saygı duymuşumdur. Kısaca, Ramazan geldi hoş geldi.
Yılbaşına da hiçbir itirazım yok. Süslenen sokakların, kestaneli hindinin, kuruyemiş, 1001 çeşit meze vs. ile donatılmış bir yılbaşı sofrasının, gece 12'de patlatılan şampanyaların da kalbimdeki yeri ayrıdır. Bir de haliyle yılbaşı beyaz sayfadır, taze kararlar alınır, ne de olsa heyecan vericidir.
Moda da bu sezon benimle aynı hisler içinde. Bir yanda Ramazan'a uygun edepli, uslu elbiseler, maksi paltolar, vücut hatlarını gizleyen kat kat durumu, kapüşonlar, eşarplar, şallar... Diğer yanda askılarda bile insanı baştan çıkaran cüretkar dekolteler, deriiiiin yırtmaçlar, transparanlar, bir lokmacık parçalar... Tezatların birliği yani. Üstelik sadece bizde değil, tüm dünyada durum böyle. Modanın iki cepheye bölünmüş olduğunu da iddia edenler olabilir; yoruma bağlı. Ama markaların, mağazaların dini, ideolojik falan bir derdi olmadığı için, cepheler askılarda kol kola...

Açılalım, saçılalım!
* Askılı elbise: Tüm modacıların koleksiyonlarında baş tacı ettiği incecik askılı elbiseler çok zarif. Onlarda da, bizde de her yerde var. En güzelleri DKNY, Vakkorama, Derishow ve Mango'da. İnceyseniz her boy iyi duruyor. Üstüne küçük bir triko, şal, omuzları kapatan ufak bir kürk olabilir.
* Sırt dekoltesi: Bir nevi yenilik. Donatelle Versace sırtı olmayan bir mink (evet, aynı zamanda da minik) üst yapmış ki, rüya. Vakko'nun Duygu Dikmenoğlu'na giydirdiği o nefis bantlı elbiseyi de belki hatırlarsınız. Bir de Mango'da makul fiyata etek ve sırtsız bluz takımlar...
* Derin yırtmaç: "Yırtmaç iyidir, yol gösterir," demişti bilge adam. Sezona damgayı vuran uzun eteklerde de, diz hizasında gezinenlerde de, iki karışlık minilerde de hep kesikler görüyoruz. Uzunlarda yan dikişten, kısalarda bacak üstünden vuruyorlar. Bu arada miniden vazgeçemeyenler de var; koskoca Prada'nın tüm koleksiyonu kısacık olduktan sonra...
* Askılı ve straples triko: Hırkalarıyla takım da olabilir, ceketlerin içini de süsleyebilir. Boncuklu, payetli olanları insanı durduk yerde paradan çıkarıyor. Mango'nun angora üstüne dikdörtgen taşlı ve minicik incili top'uyla hırkası nefis. Bordosu ve grisi var; fiyatı 12.400. Karen Millen'dan arak diyagonal payetli siyah ve gümüşler de ideal yılbaşı parçaları. Zara'da önü bir parmak boncuk bantlı straples angoralar, Marks & Spencer'da da triko değil ama nefis likralı ışıltılı askılı bluzlar...
* Kolsuz Jackie elbisesi: Yeni değil ama kolsuz, hafif kayık, bisiklet ya da degaje yaka Kennedy elbiseleri giymek hala çok moda. Bunlar dizboyu olup aynı boyda manto ya da üç parmak kısa ceketlerle takım yapılıyor. Sade, minimalist, şık. * Transparan: Bir iççamaşırı gösterme sevdasıdır gidiyor; özellikle hip İngiliz modacılarda. La Perla'daki elbiseler kombinezon, kombinezonlar iddialı durumlarda elbise niyetine giyilebilir.
* Disko şıklığı: Bizde pek rastlanmıyor ama Avrupa'da '70'li yılların disko günlerini hatırlatan keskin hatlı, parlak kostümlere rağbet çok. Akıl almaz derinlikte V yakalar, göğüsleri laf olsun diye örtüp göbeğe kadar inen dekolteler, iple bağlanan giysiler... Evde kolaylıkla yapabilirsiniz; bir karış kumaş, yoksa grapon kağıdı, biraz rafya... * Sandalet: Sistit olma ihtimalini de beraberinde getiren incecik topuklu kuş ayakkabıları. Sadece birkaç banttan oluşuyorlar. Manolo Blahnik'e uzanamayabilirsiniz, Park's'lara bakın. Hem yüzde 30 indirim var, hem kartla üçe bölüyorlar, hem de en dekolte yılbaşı sandaletleri orada.

Çok ayıp, kapanalım!
* Uzun etek: Bu kışın en büyük yeniliği. Dizin altında bitenler de, bileklere dolananlar da, aradaki tüm boylar da kabul ediliyor. Vakko'nun siyah dal ve çiçek işlemeli gri dar etekleri çok çok şık. BM Club'ın neredeyse tüm etekleri uzun, Mudo'da da alternatif çok.
* Maksi elbise: Vücuda oturan likralı kadifeler seksi duruyor ama bazıları iyice tesettür havasında. Polo Garage'da iki türe de örnek çok. Dirsekte biten kollarıyla sezonun en gözde gri, yün, dizaltı elbiseleri Zara'da. Paraya kıyıyorsanız, Emporio Armani ve Gucci'ye de uzanın.
* Milföy: Ya da lahana. Hatları mümkün olduğunca gizleyen kat katlar bu sene, küçük seksi parçalara meydan okuyor. Jil Sander'ın pofudukları, Narciso Rodriguez'in tüm tasarımları örnek gösterilebilir. Her şeyi üst üste giyebilirsiniz, uymaları şart değil.
* Şal, eşarp, atkı: Bir önceki maddenin uzantısı olarak ne giyerseniz giyin, üzerinize de kat kat şallar alın. Kadifeli, işlemeli, tüylü, biraz iddialı parçalardan korkmamak lazım; sandıklara el atılabilir. Yargıcı'nın yumoş atkıları mütevazı ama gümüş ve şarap rengine bayıldık.
* Kapüşon: Sadece eşofmanınızın mı kapüşonu var? Ama bu sene kapüşonlu elbiselerden geçilmiyor. Hatta spor giyimle bağlantılı düşündüğümüz bu ayrıntı, abiyelerle tamamlanıyor. Pardösü ve kabanlarda hem işlevsel hem zengin duruyor; ahhh, Derishow... MNG Sport'un hemen her şeyi kapüşonlu, Zara'da gri kapüşonlu ceket ve gocuklar...
* Şapka: Şık kadınların aksesuvarı, Beyoğlu'ndaki "marjinal" kızlarımızın vazgeçilmezi, kapüşona alternatif. Freon'un tekrar açılması için imza toplasam faydası olur mu?

Yedim:
* Meğer karıncalarla aramızda hiçbir temel fark yokmuş. Çocuk filmi sanmayın, Z'yi görün.

* "Tiyatro oyunculuğunda en önemli şey gülmeyi ve ağlamayı becerebilmektir. Ben, ağlamam gerektiğinde seks hayatımı düşünüyorum. Gülmem gerektiğinde yine seks hayatımı düşünüyorum." Glenda Jackson

* Yeni! Çay bardağı içinde jöle mumlar (vanilyalı), tanesi 1 milyon. Budun Design Company, Capitol

* Tophane - i Amire davetindeki hali nedir öyle? Monik Benardete göğüslerini toplattıramaz mı? Parası yoksa söylesin, aramızda toplayalım.

* Nihayet: Siyah, tüylü, kitsch, nefis ev terlikleri; Suadiye Marks & Spencer'da... Vivache'nin sebze çorbasından uzak durmak lazım.

* "Kadınlar bir müsadeyi kötüye kullananları bazen hoş gördükleri halde, o müsadeden yararlanmayanları hiçbir zaman bağışlamazlar." Ahmet H. Müftüoğlu

* Tarama, zeytinyağlı dolma, içli köfte, kısır... Öyle her mezeciye güvenilmez; burası çok eski, çok iyi. Moda Caddesi'nde Milka.

Yazarlar