The Others Timsah gözyaşları

Timsah gözyaşları

16.11.2009 - 00:43 | Son Güncellenme:

Musa Kang cinayeti ardından medyanın ‘kapüşonlu akrabası katil zanlısı çıktı’ şeklindeki yargısının Milliyet’te de yer bulmasına okurlardan tepki var: Haberlerin kesin yargı içeren şekilde verilmesi eleştiriliyor.

Timsah gözyaşları

Erzurum’da 13 yaşındaki Musa Kang’ın kaçırıldıktan bir hafta sonra cesedinin bulunması Türkiye’yi üzüntüye boğdu. Musa’nın öldürülmesine ilişkin resmi açıklamalar ise kafa karıştırmaktan öteye gidemiyor.
Bir internet oyununun cinayette etkili olup olmadığı ise halen bilinmiyor. Kamera görüntülerinde Musa’nın yanında bulunan ‘kapüşonlu kişi’ cinayetten sorumlu tutuluyor.
Emniyet görgü tanıklarının da ifadelerine dayanarak görüntülerde yer alan kapüşonlu gencin Musa’nın kuzeni olduğunu iddia ediyor.
Musa Kang’ın katili olduğu iddiasıyla amcasının oğlu S.K. tutuklanınca Milliyet 13 Kasım 2009 tarihli sayısında haberi “Katil zanlısı kuzenin timsah gözyaşları” başlığıyla birinci sayfadan değerlendirdi.
Haberde şöyle deniliyor: “Erzurum’da kapüşonlu bir genç tarafından kaçırıldığı ileri sürülen ve bir hafta sonra cesedi bulunan ilköğretim okulu öğrencisi Musa Kang’ı (13) öldürdüğü iddiasıyla, amcasının oğlu S.K. (17) tutuklandı. Suçlamayı reddeden S.K., önceki akşam büyük bir gizlilik içinde gözaltına alındı ve halkın linç girişiminde bulunmasını önlemek için sabaha karşı cezaevine konuldu.”
S.K.‘nın emniyette “Bu olay benim tek başıma yaptığım bir şey değil” şeklinde ifade vererek hakkındaki suçlamaları reddettiği, Musa’nın babasının “Yeğenim S.’ de benim evladımdı onun öldürdüğüne inanmak istemiyorum” dediği öne sürülüyor. S.K.’nın ağabeyi “Olaylar olduğu zaman köydeydik. Kamera görüntüleriyle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. Kardeşim o görüntülerdeki kapüşonlu genç değil. Kapüşonlu bir montu da yok. Bu işi emniyet çözemedi, bizim üstümüze yıkacaklar” şeklindeki sözlerine yer verilen haberde Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de ‘cinayetin internet oyunuyla ilgisi olduğuna dair ellerinde bir bilgi bulunmadığını’ söylüyor.

Her zanlı suçlu değil
Deniz Kavuncuk adlı okurumuz gazete ve televizyonlarda, “Musa’nın katili amcasının oğlu çıktı”, “Musa’nın katil zanlısı kuzeni çıktı”, “kapüşonlu zanlı akrabası” çıktı gibi ifadelere dikkat çekerek şöyle diyor: “Musa’nın vahşice öldürüldüğü söylenmişti doğru çıkmadı, cinayetin internet oyunuyla ilgisi olduğu söylendi, delillendirilemedi.
Şimdi ortada bir zanlı var ve katil yakalanmış gibi kamuoyuna tanıtılıyor. Fotoğrafları basılıyor. Ya katil o değilse, Milliyet “Katil zanlısı kuzenin timsah gözyaşları” başlığının hesabını nasıl verecek? Adı üstünde zanlı diyorsunuz. Bilmiyorsanız söyleyelim, her zanlı suçlu demek değildir.”

Haberin Devamı

Ombudsman’ın Görüşü:
Okurumuz haklı. Milliyet, “Katil zanlısı kuzenin timsah gözyaşları” gibi klişe bir başlığı atmadan önce, dava sürecini beklemeli ve yargı karar vermeden hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğini dikkate almalıydı. Musa Kang’ın öldürülmesiyle ilgili hazırlık soruşturmasını zaafa uğratacak, zanlı hakkında kesin yargı içeren, soruşturmayı yönlendirecek başlıklardan kaçınılmalıdır. Gazeteci yargı sürecine taraf olamaz. Özellikle de çocuklarla ilgili suçlarda sanık, tanık, zanlı gibi hangi sıfatla yargılanırsa yargılansın kimlikleri deşifre edilemez, fotoğrafları yayımlanamaz. Bu haberleri verirken 13 yaşındaki Musa’nın katil zanlısının da 18 yaşından küçük olduğu unutulmasın.