The Others Topkapı havaya uçuyordu

Topkapı havaya uçuyordu

29.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Topkapı havaya uçuyordu

Topkapı havaya uçuyordu


İstanbul’un göbeğinde bir boya fabrikası yandı. Yangınla birlikte havaya karışan kimyasal maddeler halk sağlığını tehdit ediyor


       İstanbul Topkapı’da bir boya fabrikasında çıkan yangın, bölgeyi büyük bir facianın eşiğine getirdi. Yaklaşık 100 ton kimyevi maddenin bulunduğu fabrikadaki yangının ardından havaya karışan kimyasal maddeler nedeniyle çevre ilçelerde oturan vatandaşlara ‘dikkatli olun’ uyarısında bulunuldu.
       Merkezefendi Mahallesi Serçekale Sokak’ta bulunan Tekno Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait fabrikanın üretim bölümünde dün saat 11.30 sıralarında yangın çıktı. İlk olarak fabrika personelinin müdahalede bulunduğu küçüp çaptaki yangın yayılmaya başlayınca durum itfaiye bildirildi ve fabrikada çalışanlar tahliye edildi.
       Fabrikayı saran alevler, boya malzemeleri ve asitlerin bulunduğu depoya sıçradı. Depodaki kimyevi maddelerin infilak etmesi sonucu hızla büyüyen yangın çevredeki fabrikaları da tehdit etmeye başladı.
       Patlayan kimyevi maddeler itfaiyenin çalışmasını güçleştirirken, yangını söndürmek için köpük ve su kullanıldı. Ayrıca olası bir tehlikeye karşı bölgedeki doğalgaz da kesildi.

       Havadan müdahale
       İtfaiye ekipleri, yangının çevredeki fabrikalara sıçramaması için canla başla çalıştı. Yangının kağıt fabrikalarına sıçraması halinde, buralardaki kimyasal maddelerin de alev almasıyla tehlikenin boyutunun kat kat büyüyebileceğini gözönüne alan itfaiye ekipleri, sürekli soğutma çalışması yaptı. Patlamaların sürmesi nedeniyle vatandaşlar ve basın mensupları da güvenlik güçlerince oluşturulan güvenli bir bölgeye alındı.
       Olay yerine gelen İstanbul Valisi Erol Çakır, itfaiyenin isteği doğrultusunda helikopterlerin havadan müdahale yapacağını söyledi ve saat 14.30 sıralarında helikopter müdahalede bulunuldu. Yangın öğleden sonra güçlükle kontrol altına alındı.

       ‘Komşularımız zarar görmesin’
       Boya fabrikanın sahibi Jak Kohen, yangının başladığı sırada içeride olduğunu belirterek, “İçeriyi siyah duman kapladı. 70 kişinin çalıştığı fabrikada yangın sırasında 31 kişi içerideydi. Hepsini tahliye ettik. Umarım komşularımız zarar görmez" dedi.
       Yaklaşık 100 ton kimyasal madde bulunduğunu doğrulayan Kohen, bunların çoğunun yağ tankı olduğunu söyledi. Fabrikanın Müdürü Gökhan Kumbaracı da ilk aşamada küçük başlayan yangını söndürmeye çalıştıklarını, ancak başarılı olamayınca itfaiyeye haber verdiklerini kaydetti.

       Bölgeden uzaklaşın!
       ÜMRAN AVCI
       İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk, yangın sırasında yakın çevrede oturanları ev ve işyerlerini terk etmesi konusunda uyardı. Öztürk, yangınla ortaya çıkan kimyasal maddelerin uzun vadede kanser yapıcı, asit içeren maddelerin de olay anında yakıcı olduğunu ifade etti. Öztürk, şunları söyledi: “Yangın devam ettiği sürece en büyük tehlikeyi PCB, dioksin, Furan gibi kanser yapıcı maddeler ve hidrokarbonlar oluşturur. Bu yüzden özellikle işyeri veya evi rüzgarın estiği yönde bulunanlar, camlarını kapatıp, bölgeden uzaklaşmalı. Bölgeyi terk ederken de ağızlarını ıslak ve kalın bir mendille kapatıp, banyo yapmalılar."