The Others Trafik canavarına müebbet

Trafik canavarına müebbet

08.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Trafik canavarına müebbet

Trafik canavarına müebbet

ABD'de alkollü araç kullanarak, iki kolej örencisine çarpan ve ölümlerine neden olan bir sürücü ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

ABD'de Kuzey Carolina eyaletinin Winston - Salem kentinde, alkollü araç kullanarak iki kolej örencisine çarpan ve ölümlerine neden olan bir sürücü ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Jüri kararıyla, idamdan son anda kurtulan sürücü pişmanlık yasasından da yararlanamayacak. Savunma avukatı ise, dini öğeleri kullanarak jüriyi etkilemeye çalıştı ve müvekkilinin şeytanın etkisinde kaldığını öne sürdü.
Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Thomas Richard Jones isimli 39 yaşındaki sürücü geçtiğimiz yıl 4 Eylül'de öğrenci taşıyan bir servis aracına çarparak iki kız öğrencinin ölümüne dördünün de yaralanmasına neden olmuştu. Eyalet savcılarının idam cezasına çarptırılmasını istediği Jones, mahkeme jürisinin yaklaşık bir buçuk saat süren kapalı oturumunun ardından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Jones, pişmanlık yasasından da yararlanamayacak ve hayatının geri kalan kısmını cezaevinde geçirecek. İdam cezası talebinde bulunan savcılar ise, verilen cezayı yeterli bularak, bunun da alkollü araç kullananlara güçlü bir mesaj niteliği taşıdığı görüşünde birleşti.
Kuzey Karolina eyalet yasalarına göre, "Ağır bir suç işlerken (alkollü araba kullanmak gibi) ölüme sebebiyet verenler, birinci derecede cinayet suçundan yargılanabilir. Ölüm kasıtlı olmasa da suçu işleyen ölüm cezasına çarptırılabilir".
Jones hakkında dava açan savcılar, sanığın biri, "alkollüyken umursamaz bir şekilde araba kullanmak", diğeri de "öldürücü bir silah kullanarak saldırı", olmak üzere iki suç birden işlediğini belirterek, Jones'un ölümü hakettiğini söylemişlerdi.
Savunma avukatı Carol Teeter ise, müvekkilinin alkol ve uyuşturucu problemleri olduğuna dikkati çekerek, ordudan emekli olan Jones'un doktorlarını suçladı. Avukatın ifadesine göre, aynı zamanda bir hap bağımlısı olan Jones, tedavi gördüğü doktorların verdiği ağrı kesicilerin alkolle kullanılmaması gerektiği yönünde herhangi bir şekilde uyarılmadı. Avukatın bir başka savunma aracı da din oldu. Teeter, jüriye hitaben yaptığı konuşmada, "müvekkilinin şeytan etkisinde kaldığını" öne sürerek "her içki şişesinde şeytanın pusuda beklediğini" söyledi, ancak yeteri kadar etkili olamadı. Jones kazayı, araç teybindeki kaseti değiştirmek isterken yapmıştı.