The Others TRT bu öpüşme için çaresiz mi kaldı?

TRT bu öpüşme için çaresiz mi kaldı?

13.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet internet sitesi, bir kamu kurumunun ‘yayın ilkelerini’ dikkate alarak Eurovizyon’da sergileyeceği tutumu sorguluyor. Okurun bunu ‘ahlakçılık bahanesiyle homofobik sansüre karşı kışkırtma’ olarak yorumlaması haksızlıktır

TRT bu öpüşme için  çaresiz mi kaldı

Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda Finlandiya’yı temsil eden Krista Siegfrids’ın, ülkesinde eşcinsel evliliğe izin verilmemesini protesto etmek amacıyla bir kadın dansçısıyla öpüşerek, siyasi bir mesaj vermesi milliyet.com.tr’ de “TRT bu öpüşme için çaresiz kaldı” başlığıyla yer buldu. Haberde TRT’nin, Eurovision’u canlı olarak yayımlayacağı hatırlatılarak “TRT yetkilileri ise olaya şöyle yaklaşıyor: Rejinin yönetimi bizde değil. Çok profesyonel bir yönetim ekibi var. Diyebiliriz ki, dünyanın en iyi çekimleri Eurovision yarışmalarında olur. Dolayısıyla takdir onlarındır. Bizim müdahale şansımız yok. Bu konunun dışındayız” ifadelerine de yer veriliyor.

Homofobik sansür
Haberde ‘TRT, bu öpüşme için çaresiz kaldı’ başlığını nesnellikten müthiş uzak, okuru belli bir (heteroseksist) ideolojiye yönlendiren bir başlık olarak tanımlayan Öner Ceylan adlı okurumuz şöyle diyor: “Milliyet’in bu haberi veriş şekli nesnel gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmıyor. Hemcinslerin öpüşmesinin nesnel olarak yasaklanmayı gerektirecek bir tarafı yokken Milliyet haberde sansürcü, toplumun şu meşhur, muğlak, egemenden yana, ikiyüzlü ‘genel ahlak’ın savunuculuğunu yapıyor. ‘TRT’nin ne yapacağı merak konusu’ diye bir haber olmaz. Muhabirin, sözü edilen merakın öznesini, kaynağını belirtmesi gerekir.
Aksi halde bu, haber değil çarpıtma, yönlendirme, kamu kurumunu ahlakçılık bahanesiyle ayrımcılığa, homofobik sansüre kışkırtmadır. Gazete yönetimini ve okur temsilcisini, bu konuda hesap vermeye, özür dilemeye, homofobi ve ayrımcılık konusunda bundan sonra duyarlı olacağının teminatını vermeye çağırıyorum.” Okurumuz ayrıca LGBT ile ilgili haberlerin de içeriğinden bağımsız bir biçimde, otomatik olarak magazin sayfalarına hapsedilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

‘Eşcinsellikle ilişkisi yok’
Milliyet.com.tr yayın yönetmeni olan Ercüment İşleyen konuya ilişkin şu açıklamayı gönderdi:
“Okur habere eşcinsellik ve homofobi ekseninde yaklaşmış. Oysa haberin eşcinsellik ya da cinsellikle bir ilişkisi yok. Haber TRT’nin yayıncılık anlayışıyla ilgili. Eurovision Şarkı Yarışması’nda bu sahne gündeme geldiğinde nasıl davranacağına ilişkin TRT bir tavır geliştirdi. Söz konusu olan bunun haberleştirilmiş halidir.”

Haberin Devamı

Ombudsman görüşü: TRT’nin yayın ilkeleri doğrultusunda dizilerdeki öpüşme sahnelerinden, kadınların hamamdaki görüntülerine, Michelangelo’nun Davut heykeli’nin mozaiklenmesinden Olimpiyatlar’ın kapanış töreninde John Lennon’un Imagine şarkısının bazı bölümlerinin sansürlenmesine kadar pek çok konuya ‘Aile kanalı’ oldukları gerekçesiyle sınırlama getirdiği biliniyor. Dolayısıyla okurun eleştirisi haber dili açısından olumsuz bir yargıya yol açsa da haberden amaçlanan bu değildir. Haberde eşcinsellere yönelik bir hakaret yoktur. Aksine haberde TRT’nin 45 yıldır ilk defa denetleyemeyeceği bir organizasyonla karşı karşıya kaldığı hatırlatılmaktadır. Okurda olumsuz algıya yol açan başlıktır haberi ‘homofobik sansüre kışkırtma’ olarak değerlendirmek haksızlıktır.