The Others TUNCELİ Mİ DERSİM Mİ?

TUNCELİ Mİ DERSİM Mİ?

19.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay, Tunceli iline bağlı Nazımiye’de bir mezrada ‘yayla yasağı’ koydu. Mezrada yaşayan bir köylü de bunun serbest dolaşım özgürlüğünü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiğini belirterek dava açtı ve kazandı

TUNCELİ Mİ DERSİM Mİ

Genelkurmay temyize gitmeyince ‘yayla yasağı’ kalkmış oldu. Milliyet, haberi “Dersim’de yayla yasağı kalktı” başlığıyla verdi. Bir okurumuz, Tunceli’nin Dersim olarak yazılmasına itiraz ediyor: “Milliyet Gazetesi’nin 12.12.2011 tarihli sayısında büyük puntolarla “Dersimde Yayla Yasağı Kalktı” diyorsunuz. Haberin hemen girişinde de Dersim’de diye başlayan bir ifadeye yer veriyorsunuz. Dersim kararı alt başlığı altında ise Tunceli’ye bağlı mezra diyorsunuz. Şu anda Tunceli ilinin adı Dersim olarak değiştirilmiş midir ki böyle bir başlıkla haber verilmektedir. Haberin bazı yerlerinde “Dersim”, bazı yerlerinde de “Tunceli” denilerek, mezra diyerek birbiriyle zıt iki şehirden bahseder gibi şehir ismi verilmektedir. Bildiğimiz kadarı ile bu şehrimizin şimdiki adı Tunceli’dir.”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ
25 Aralık 1935’te çıkarılan bir yasayla Dersim’in adı Tunceli olarak değiştirildi. Son olarak Başbakan’ın Dersim’le ilgili açıkladığı belgeler ve bu doğrultuda yapılan tartışmalar “Dersim” adını yeniden gündeme getirdi. Geçen ay Tunceli Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Dersim adının iade edilmesini istedi. Milliyet, bu haberiyle erken davranıp iade etmiş oldu! CHP’nin de isim değişikliği teklifi olduğunu anımsatırız. Görev artık TBMM’nin.