The Others Turizm havasını buldu

Turizm havasını buldu

02.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Turizm havasını buldu

Turizm havasını buldu

       REZERVASYON iptalleriyle bomboş olan Ege ve Akdeniz hızla dolmaya başladı. Turizmdeki canlılığa Avrupa'daki okulların 14 Temmuz'da tatile girmesinin, fiyat indirimi ve turizmde `yüksek sezon'a girilmesinin neden olduğu açıklandı.
       Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Kemer, Alanya ve Side'deki turistik tesisler geçen yılın aynı dönemindeki doluluk oranına ulaşırken, bazı yerlerde tesisler tamamen dolunca çifte rezervasyon tehlikesi gündeme geldi.
       Turizm sezonuna hayal kırıklığıyla başlayan Ege, eski canlılığını yakaladı. Beş yıldızlı tatil köyleri ve otellerde yer kalmadı, renkli geceler geri geldi.
       Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yılmaz Mola, Türkiye'deki fiyatların düşürülmesinin cezbedici etki yarattığını belirterek, "Üç hafta sonra hareketlilik en uç noktaya çıkacak. Kuşadası, Alanya, Antalya, Kemer, Bodrum ve Marmaris'te yer kalmayacak" dedi.
       Bodrum Torba'daki Eldorado Tatil Köyü Müdürü Emir Bağ, "Sezon başındaki tedirginlikler sona erdi. Fiyatların düşüklüğü, son dakikada karar veren Avrupalı turistleri etkiledi. Düzelen moralimizle sezonu uzatmanın çaresini arıyoruz" diye konuştu.
       Turist akınının ağustosun yanı sıra eylülde de sürmesi beklenirken, gündüzleri denizin ve güneşin tadını çıkaranlar geceleri eğlence yerlerine hücum etmeye başladı. Dünya çapında üne sahip Bodrum'daki 3 bin kişilik Halikarnas Disco da özgür ve çılgın eğlence arayan tatilcilerin hücumuna uğradı.

       Bodrum Turistik Otelciler ve Motelciler Derneği (BODER) Başkanı Murat Şeremetli de, "Bodrum'daki çok tesisin dolluk oranı yüzde 90, kimileri de tamamen dolu. Haziran'da yaşanan durgunluk normaldi. Almanya'nın seçim atmosferine girmesi, Avrupa Birliği ile yaşadığımız gerginlik, Orta Avrupa'da yaşanan doğal felaketler, tatili ikinci plana itmişti. Karayolunun yakınlığı Alman, İskandinav ve Avusturyalı turistleri çekti" dedi.
       Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mustafa Balcı da, rezervasyonsuz tatile çıkılmaması uyarısında bulunarak, "Yabancı turist ekomonik açıdan uygunluğu gözönüne alarak önce İspanya'yı sonra Yunanistan'ı üçüncü sırada da Türkiye'yi seçiyor. İspanya ve Yunanistan doldu, şimdi bize akın başladı" dedi.
       Alanya TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Korkmaz, özellikle son iki haftada Alanya'da büyük bir hareketliliğin başladığını söyledi. Avsallar Bölgesi'ndeki turistik tesislerin yüzde 100 doluluğa ulaştığını belirten Korkmaz, "Genel olarak doluluk yüzde 80'i aştı. Hatta bazı tesislerde çifte rezervasyon tehlikesi var. Eğer krizin üstüne böyle bir olay yaşanırsa çok tehlikeli olur" dedi.
       Alanya Turistik İşletmeciler Birliği (ALTİD) Sözcüsü Gülçin Güner ise, Avrupa piyasasındaki son dakika (last minute) satışlarının çok iyi gittiğini söyledi. Güner, gelen uçaklarda boş yer bulunmadığına dikkat çekerek, "Ağustos ayında bölgemizde doluluk oranının yüzde 100 olacağı görülüyor" dedi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Genel Sekreteri Servet Ünlü, bu artışa aldanılmaması gerektiğini, şimdiden önümüzdeki yıla yönelik yatırım ve çalışmaların yapılmasını istedi.
       Yetkililer, bu hareketlilik sayesinde hem turist, hem de döviz açısından 1998 rakamlarına ulaşılacağını ifade etti.