The Others ‘Türkiye dayatma yapmaz, destek olur'

‘Türkiye dayatma yapmaz, destek olur'

21.02.2016 - 16:44 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin dayatma içinde olmasının söz konusu olmadığını belirten Atun, “Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkı zararına dayatma yapmaz, ancak refahımız ve geleceğimiz için destek, proje ve yatırım yapar” dedi.

‘Türkiye dayatma yapmaz, destek olur

‘Türkiye dayatma yapmaz, destek olur

Haberin Devamı

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin dayatma içinde olmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkı zararına dayatma yapmaz, ancak refahımız ve geleceğimiz için destek, proje ve yatırım yapar” dedi. Bölgedeki tüm ülkelerde olduğu gibi KKTC’de doğalgaz ve petrol yatakları olduğunu, enerjinin bugün alternatifleri olmakla birlikte alternatifi olmayan tek şeyin içilebilir kalitede olan su olduğunu kaydeden Atun, yapılan projeyle ile 50 yıllık su ihtiyacı fiyat istikrarı ve arz güvenliği öngörülerek yapıldığını söyledi. Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Sunat Atun, Kıbrıs TV’de katıldığı bir programda su konusunda açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

“SU KONUSU HAYATİ”

Türkiye’den gelen suyun hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Atun, ülkenin 50 yıllık ihtiyacını, fiyat istikrarı ve arz güvenliği temin edilerek, bu gelen suyla karşılayabileceklerini belirtti. Bazı kesimlerin su konusu üzerinden sistematik olarak Türkiye’ye karşı bir örgütlenme içinde bulunduğuna değinen Atun, “Akıllı insanlar çözüm üretir. Devleti yönetenler çözüm üretir. Türkiye ile konuşularak, anlaşılarak bir yatırım yapıldı. Bunun zemini bir paradigmaya dayanıyor. Bu paradigmadan, yatırımın, dağıtımın ve tahsilatın özel sektör , denetimin de devlet tarafından yapıldığı bir model geliştirildi” dedi.

CTP’YE SİTEM

CTPlilere de sitem ederek, “Bu tereddütlerinden sonra, Türkiye Cumhuriyeti aleyhtarı oluşumlar meydana gelmeye başladı. Buna çanak tutamayız ve kabul etmeyiz. UBP’nin tavrı bu metnin aynen imzalanması yönündedir. Aksi taktirde hükümet manasını yitirir” diye konuştu. Atun, 2010 yılında başlayan bu süreçte, UBP’nin Ankara hükümetleriyle suyun KKTC’ye gelmesi yönünde kararlı davrandıklarını ama bazı kesimlerin suyun geleceğine bir türlü inanmak istemediğini söyledi.

PETROL ARAMALARI

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ile birlikte Sınırüstü’nde arama yaptıklarını ve burada petrol kayası yatakları tespit edildiğini kaydeden Atun, bunun, bu tabakanın altında petrol ve gaz olduğu anlamına geldiğini söyledi. Atun, şöyle devam etti: “Hem kara, hem de denizlerimizde petrol ve doğal gaz olma ihtimali çok yüksek. İlk yaptığımız sondaj çalışmalarında zaten petrol taşı yatakları tespit etmiştik. Zaten bölgemiz bu konuda bir zenginlik gösteriyor. Mısır, İsrail, Suriye ve Güney Kıbrıs’ta petrol ve doğal gaz rezervleri var. Bu bölgede, bu coğrafyada olmayan tek şey su. Bize 50 yıl boyunca sağlıklı, kaliteli bir su getirecek proje şimdi hayata geçiyor. Kimsede olmayan bir zenginliğe kavuştuk ama yeteri kadar anlamını farkında değiliz.”

Haberin Devamı

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KIBRIS TÜRK HALKI ZARARINA DAYATMA YAPMAZ”

Atun, Türkiye’den gelen suyun bir başka ülkeye verilmesi durumunda KKTC’nin de söz sahibi olacağı gibi gelirden de yararlanacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin dayatma içinde olmasının söz konusu olmadığını belirten Atun, “Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkı zararına dayatma yapmaz, ancak refahımız ve geleceğimiz için destek, proje ve yatırım yapar” dedi.