The Others Türkiye sahte diploma cenneti

Türkiye sahte diploma cenneti

26.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye sahte diploma cenneti

Türkiye sahte diploma cenneti

UYGULANDIĞI yıllarda usulsüzlük iddialarına neden olan dışardan bitirme sınavları kaldırılır kaldırılmaz bu iddiaların doğruluğu da ortaya çıktı. Usulsüz alınan diplomalar Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerine gitmesiyle ortaya çıkarıldı ve iptal edildi.
Sahte diploma skandallarına her yıl bir başkası ilave ediliyor. Yüzbinlerce öğrencinin girebilmek için uğraştıkları üniversitelerden sahte diploma alanların yanısıra, ortaokul, lise öğrenimi yapmayanlar da sahte diplomalarla ortaya çıkabiliyorlar. Diploma sahtekarlığı bu kadar yaygınken, sahtecilik olayları genellikle işe girişler sırasında ortaya çıkarılıyor.

Ortaöğretim kurumlarında dışarıdan bitirme sınavı uygulamasına son verilmesiyle ortaya çıkmaya başlayan sahte diplomalarda Diyarbakır ilk sırada bulunuyor. 1996 yılında Diyarbakır'da 2 bin 879 sahte diploma olayı ortaya çıkarıldı. Bu sayının 2 bin 250'si Diyarbakır Ticaret Lisesi'nden alınan diplomalar olurken, bu diplomaların büyük çoğunluğunun Güneydoğu'da görevli polis ve uzman çavuşlara ait olduğu saptandı.
Sahte diploma skandalı ilk olarak Şırnak'ta ortaya çıktı ve soruşturmalar sonunda 503 diploma iptal edildi.
Ankara Etlik Lisesi'nde ortaya çıkarılan sahte diploma skandalı 93 diplomanın, yine Ankara Keçiören Endüstri Meslek Lisesi'nde 9 diplomanın iptaliyle sonuçlandı.
22 Temmuz 1996'da Ümraniye Lisesi'nde okul dışından bitirme sınavlarına giren 42 kişinin usulsüz diploma aldıkları belirlendi. Lisede sınava girmedikleri halde sınavlara girmiş ve başarılı not almış şeklinde gösterildikleri ortaya çıkarılırken, bakanlık sahte diplomaları iptal etti.
Adana Erkek Lisesi'nde 279 kişiye sınava girmeden sahte lise diploması verildiği ortaya çıkarıldı.
Bir başka sahte diploma skandalı ise Kardemir Fabrikası'nın işçi sınavı açmasıyla patladı. Yapılan incelemelerde 6 kişinin diplomasının sahte olduğu belirlenirken, incelemenin derinleştirilmesi Ankara İmrahor Endüstri Meslek Lisesi'nde 1600 kişiye sahte diploma verildiğini ortaya çıkardı.

Refahyol döneminde göreve getirilen kadrolardan bazılarının diplomalarının sahte çıkması üzerine aynı dönemde işe başlayanlarla ilgili geniş bir soruşturma açıldı. Çevre eski Bakanı RP'li Ziyattin Tokar'ın Basın ve Halkla İlişkiler Müşvariliğine atadığı Seyit Aydoğan'ın, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Fakültesi'nden aldığını bildirdiği diplomanın, incelemeler sonunda sahte olduğu anlaşıldı.

Sahte diplomaların büyük bir nedenini terfiler oluşturuyor. Personel rejiminin ortaokul mezunu, lise mezunu şeklinde sınıflar getirmesi, terfi edebilmek, maaşını arttırabilmek için diploma peşine düşülmesine neden oluyor.
Sahtecilik yalnızca diplomalarla gündeme gelmiyor. Yüzbinlerce öğrencinin gecelerini gündüzlerine katarak hazırlandıkları sınavlarda soruların satıldığı da ortaya çıkarıldı. Anadolu liseleri sorularının satışları basın aracılığıyla ortaya çıkarılırken, AÖF sorularını satan bir şebeke de yakalandı.

YABANCI dille eğitim vermeleri nedeniyle büyük ilgi gören süper liselere giren öğrencilerin büyük bir kısmının sahtekarlıkla tam "5" not aldıkları her dönemde iddia ediliyor.
İstanbul'daki süper liselere kayıt yaptırmış öğrencilerle yapılan araştırmada öğrencilerin yüzde 79'unun diploma notunun tam 5.00 olduğu saptanırken, yüzde 40'ının ise diploma notunun 4.90'dan yukarı olduğu anlaşıldı. Başarı oranlarının bu kadar yüksek olmasına ise eğitimciler, "Okullar fazla sayıda öğrencilerini süper liselere sokabilmek için ortalamalarını yüksek gösteriyorlar" şeklinde değerlendirdiler.