The Others Türkiye, sahte pasaport dörtgeninde

Türkiye, sahte pasaport dörtgeninde

23.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, sahte pasaport dörtgeninde

Türkiye, sahte pasaport dörtgeninde

       FRANSA'da yakalanarak gözaltına alınan Alaaddin Çakıcı'nın, üzerinden çıkan pasaport ve sahte kimlikleri İstanbul'da yaptırdığını söylemesi dikkatleri İstanbul'a çevirdi. İstanbul, son yıllarda sahte kimlik edinmek isteyenler için bir cennete dönüşürken, yeraltı dünyasında da "sahte kimlik, pasaport ve vize" çeteleri cirit atıyor. Sahte ABD vizeli bir pasaportun değeri 13 bin dolara kadar yükseliyor. Sahtecilere dönük operasyonlarda sahte MİT kimlikleri bile bulundu.
       Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin son sekiz içinde gerçekleştirdiği 35 ayrı operasyonda, 131 pasaport ve vize sahtecisi yakalanırken, 11 sahte pasaport düzenleyicisi ise firar etti. Sahtecilerin evlerinde 85 adet sahte pasaport, vize için gerekli olan 61 adet sahte tapu belgesi, 60 adet işçi başvuru formu, 40 adet seyahat çeki, 4 adet ikamet belgesi, 10 adet vize pulu, 5 adet nüfus cüzdanı, 1 adet sahte MİT kimliği, 50 adet değişik sahte belge, 93 adet sahte mühür ve kaşe ve 25 adet Alman oturum pulunun ele geçirildiği kaydedildi.

       Emniyet yetkilileri sahte pasaport ve vize olayında iki ayrı yöntemin uygulandığını söylediler. "Çerçeve metodu" adı verilen birinci yöntemde; yurt dışından çalınan pasaportların İstanbul'a getirildikten sonra başka kimliklerden alınan resimlerin yapıştırılmasıyla sahtesinin elde edildiği belirtildi.
       "Komple sahte pasaport ve vize metodu" denilen diğer yöntemde ise; pasaport cüzdanı dahil tüm malzemenin sahtesinin yapılarak kullanıldığı kaydedildi. Türkiye'de de yapılan sahte pasaportların en çok Romanya'da üretildiği bildirildi. Yetkililere göre, tamamı sahte Türk pasaportlarının sahte vizeleri de uzman sahteciler tarafından hazırlanıyor. Sahte pasaport ve vize yapımında uzmanlaşan sahteciler sırasıyla İran, Irak, Pakistan ve Türklerden oluşuyor.
       Yerleşmek üzere en çok gidilmek istenen ülkeler olarak Amerika, Kanada, İtalya, İngiltere, İsviçre, Almanya ve Danimarka gösterilirken, pasaportuna sahip olunmak istenen ülkeler olarak da İsrail, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İngiltere ve İsveç olarak göze çarpıyor.

       İstanbul'da Mali polis tarafından yakalanan sahte pasaport ve vizecilerin başını İranlılar'ın çektiği ifade ediliyor. Mansour Sojdehi, Mahmut Sojdehi, "Kuruş" lakaplı Shhoros Husari ile Hüseyin Melkpoor'un dünya çapındaki sahteci İranlılar olarak ünlendiği bildiriliyor. Ayrıca Irak'lı Fazıl Amin Khan, Muhammed Eyranı Asl ve Amir A İsmail, Pakistan'lı Zafer İkbal ve Muhammed Yamin Kureşi ile Türklerden Naif Karaaslan, Ahmet Dede, Osman Özbek, Sıddık Yılmaz "Reis" lakaplı Cemal Taştan'ın da dünya çapında tanınan sahteciler oldukları belirtiliyor.

       Fransız vize pulu 300 - 500 dolar
       Almanya vize pulu 1500 -2000 mark,
       Kanada vize pulu 5 bin dolar
       Amerikan vize pulu 10-13 bin dolar
       İngiltere vize pulu 8 bin dolar,
       Diğer Avrupa ülkeleri için 6 ile 10 bin dolar