The Others Türkiye tam olgunlaşmadı

Türkiye tam olgunlaşmadı

07.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye tam olgunlaşmadı

Türkiye tam olgunlaşmadı






Nitelikli işgücü ihtiyacının artışı, küreselleşme, maliyetleri kısma ve daha az insanla daha verimli bir üretim yapısı yaratma. İş yaşamının bu temel sorunları ve ütopyaları, önümüzdeki 10 yıl boyunca herkesi uğraştıracağa benziyor. Çünkü artık 'ekmek aslanın ağzında' değil 'yetenek aslanın ağzında'. McKinsey tarafından yayınlanan ilginç bir araştırma, 2010 yılı itibariyle demografik olarak yönetici ve yetenek sahibi adaylarda azalma olacağını ve bir 'yetenekler savaşı' başlayacağını gösteriyor. Araştırma ABD üzerine odaklanmış olmasına rağmen, aynı savaşın Avrupa'da da görüleceğini ortaya koyuyor.

Hayatboyu iş kalkıyor
10 - 29 yıldır çalışan kuşak, şu anda yönetimde bulunan 30 - 49 yıllık kuşağa kıyasla daha genç ve yetenekli. Bu nedenle hem daimi, hem de sürekli işlerde daha yetenekli adayı çekebilmek için firmaların daha çok rekabet etmesi gündemde. Yetenekli elemanı işe almak mukayeseli olarak daha maliyetli olduğu için de elemanlar geçici olarak işe alınıyor. İşe alım pazarındaki trendler artık dönemsel çalışmanın artacağını gösteriyor. Araştırmaların sonucunda ortaya çıkan beceri ve hizmete dayalı bir ekonomiye dönüşümle, 'hayatboyu iş' kavramı sona ereceği ve dönemsel işin her seviyede ve nitelikte çalışanlar için bir hayat tarzı olabileceği. Hatta bu dönüşüm, yönetim kurullarından, orta kademe yöneticilere, danışmanlardan, beyaz yaka diğer kadrolara kadar uzanıyor.
Adecco Int. Başkan Yardımcısı Tunde Johnson'ın hazırladığı ve uluslararası bir yatırım bankasıyla ortaklaşa yapmış olduğu araştırmaya göre, geçici istihdam son yıllarda ön plana çıkmaya başladı ve trend de olumlu yönde ilerliyor. Geçici istihdam endüstrisi 200 milyar dolar değerinde. En büyük pazar Kuzey Amerika. Avrupa da bir bütün olarak ele alındığında daha büyük bir yapı sergiliyor.

Geçici istihdam sektörü açısından Türkiye'nin henüz tam olarak gelişmediğini söyleyen Adecco Türkiye Genel Müdürü Pembe Candaner, "Pazarın büyüklüğü ve dönemsel statüde çalışan işgücü sayısına ilişkin sayısal değerler sunmak çok güç. Türkiye geçici istihdam sektörü açısından gelişmekte olan, henüz tam olgunlaşmamış bir pazar. Dünya pratiklerine baktığımızda, geçici istihdam sektörünün gelişmesi ile iş yasalarının liberalizasyonu arasında sıkı bir ilişki var" dedi. Son dönemde liberalizasyon örnekleriyle birlikte istihdam ve refah seviyesinde artışın bu tezi de doğruladığını söyleyen Candaner, İtalya ve İspanya'nın da yaklaşık 7 yıl önce geçici istihdam pazarını baltalayan ağır iş yasalarını kaldırarak önemli ölçüde genişlediğini ve şu anda 1 milyar dolar değerine ulaştığını da söyledi.