The Others Türkiye'de ajanlık kolay

Türkiye'de ajanlık kolay

04.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de ajanlık kolay

Türkiyede ajanlık kolay


MİT Müsteşarı Atasagun: Biz mükemmel değiliz 'Eymür bizi sakız etmek istiyor''Devekuşu olmaktan kurtulalım'


       Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Şenkal Atasagun, MİT'in mükemmel bir teşkilat olmadığı özeleştirisinde bulunurken, tüm çalışmalarında sahnenin arkasında kalmak mecburiyetinde olduklarını bildirdi. Eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün Amerika'dan internetten yaptığı yayını "Bizi kamuoyunun ağzına sakız yapmak istiyor" sözleriyle değerlendiren Atasagun, Türkiye'de "bir eblehin bile" istihbarat yapabileceğini vurguladı. 1965 yılına kadar MİT'in çalışmalarının belgeleriyle bir kitap haline getirilerek yayınlanacağını kaydeden Atasagun, MİT'i devekuşu olmaktan kurtarmayı amaçladıklarını dile getirdi.
       MİT Müsteşarı Atasagun, gazetecilerle özel sohbeti sırasında şu açıklamalarda bulundu:

       ÜÇ TEHDİT: Türkiye'de iç tehditte üç unsur var: Kürtçülük, irtica ve aşırı sol faaliyetler. Bunun üçü de bizim için aynı sırada. Bir öncelik sırası yok.

       TANTAN'A YANIT: Sayın Bakan'ın düşüncelerine saygı duyuyorum. Ama 2937 sayılı kanun bize hangi görevleri vermişse, o görevleri yapıyoruz. Görevler bizde talep edilmez, devlet verir. 30 senedir devlet bu görevleri o tarihlerde bu çalışmaları yapan kuruluşların eksik ve kifayetsiz kalması sonucu bize verdi. Biz de 30 senedir yapıyoruz. Polisin stratejik istihbarat yapması için kadro lazım. Kadronuz yoksa istihbarat dağda broşür halinde dolaşmıyor. İranı, Suriye'yi sınırları etüd edecek yetişmiş kadroya ihtiyacınız var. Ülkenin her yerinde olmanız lazım, yoksa bilgi sizin ayağınıza gelmiyor.

       SEZER'E BİLGİ: Biz direkt Başbakan'a bağlıyız. Ancak bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, MGK Genel Sekreteri bizden güvenlikle ilgili bilgi istediğinde biz de bilgi vermekle mükellefiz. Bu normal bir prosedür.

       MÜKEMMEL DEĞİLİZ: Biz kendimizi iyi olarak kabul ediyoruz. Ama mükemmel değiliz. Türkiye'deki diğer kurumlar gibiyiz. İyi olmaya çalışıyoruz, biraz daha içe kapanığız, ama biz de açılmaya çalışıyoruz. Eleştirilere kapalı değiliz. Basın Müşavirliği ile bir de biz konuşalım diyoruz.

       BELGELERİ AÇIKLAYACAĞIZ: 1965'e kadar olan dönemin belgeleriyle kitabını yapıyoruz. Teşkilatımızın 75. yılında kamuoyuna sunacağız. Artık tarihçiler, sizler tarafından doğru olarak bilinmesinde fayda var. Espiyonaj ve kontrespiyonaj ağırlıklara yer verdik. Mesala Lawrance ile bu kurum nasıl uğraşmış. Bir Çiçero olayına Türkiye ne kadar dahil olmuş. Perde arkası ve arşivlere intikal eden şeyler.

       GAZETECİ MUHBİR Mİ?: Biz sizlerle yarış halindeyiz. Siz de bizim mesleğimizin bir köşesini yapıyorsunuz. Yanlış yorumlar yapılıyor. MİT ajanı muhbir gibi. Biz herhalde başka bir ülkenin kurumu değiliz. Bizimle ilişkili olmaktan insanların utanç değil, gurur duyması gerekir. Hatta severek yapması lazım.

       SAKIZ YAPMAK İSTİYOR: Biz mikrofonları kameraları gizli kullanırız. Bizim meslekte sahneye çıkmak olmaz. Biz görevimizi yaparız ve hep sahnenin arkasında kalmak mecburiyetindeyiz. Ama içimizde bazı arkadaşlar (Mehmet Eymür) gündemde olmak istiyor. Bu bizim uslubumuza uymaz. İbretle seyrediyor, hoş karşılamıyoruz. Eymür, bizi kamuoyunun ağzında sakız yapmak istiyor. Yasal başvurumuz var, dava devam ediyor.

       EBLEH BİLE: Gönlüm MİT'in bir numara olmasıdır. Ama bir servis her zaman bir numara kalmaz, inişi çıkışı vardır. Türkiye'nin jeopolitik durumunu dikkate alırsanız, buraya en ebleh adamı koyarsanız istihbarat yapar. Çünkü bu bölgede dünyanın bütün olayları dönüyor. Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu her şeyin herkesin oyunu burada dönüyor. Eğer burada istihbarat yapamazsa bir kurum beceriksiz demektir.

       DÜKKANI KAPATIRDIK: Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı istihbarat elemanlarının hepsini bilseydik, bizim dükkanı kapatmamız gerekirdi. Tam bir şey söylenemez ama bunlar gider döner gelir. Kontrespiyonaj bunun üzerinde çalışıyor.

       NUFUZ AJANLARI: Biz ona daha çok tesir ajanları diyoruz. Başka ülkelerin menfaatleri uğruna bulunduğu ülkenin vatandaşı olup, ona kolaylık sağlayacak hizmetler yapan var tabi ki. Bu alenidir de, fazla gizli değil.

       DEVEKUŞU OLMAYACAĞIZ: 25 senedir bu bölgede oturuyoruz. Etrafta kiralık bina çıktığı vakit, MİT manzaralı diye reklam, ilan veriyorlar. Hangi şoföre yol sorarsanız nirengi noktası MİT'in sağı, solu, arkası diye tarif ediyor. Artık devekuşu olmaktan kurtulalım diyoruz. İftihar ederek, gurur duyarak bu tesislerde çalışıyoruz. Kapımıza ismimizi yazmanın zamanı geldi.

       GAZETECİLER TEMBEL: Bay Pipo'yu okudum. Yarısı doğru yarısında ise bazı yanlışlıklar var. Siz gazetecileri tembel buluyorum. Siz birilerinin ağzından alıp manşet yazmak istiyorsunuz. İnceleme ve araştırma noktalarınız çok eksik.

       ÖRGÜT ORGANI GAZETELER: Basının tamamını memnun etmek çok zor. Herkes önce bana ve yalnız bana diyor. Bir kişiye açıklama yapmayacağız. Biz bir kişiden çok çektik. Bu bizim yapacağımız iş değil. Biz kapımızı sadece örgüt organı gibi çalışan birkaç basın kuruluşu hariç tüm basına açtık. Hep bunu yapacağız, herkese eşit şekilde yaklaşacağız.