The Others 'Türkiye'den söz aldık'

'Türkiye'den söz aldık'

26.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Türkiye'den söz aldık'

Türkiyeden söz aldık


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Finlandiyalı üyesi Janson, Ankara'nın AİHM'ye yapılan başvuru sonuçlanana kadar Öcalan'ı idam etmeme sözü verdiğini öne sürdü


       Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa Birliği Komisyonu (AB), Türkiye'den Yargıtay'ın onayladığı Öcalan hakkındaki idam kararını uygulamamasını istedi.
       Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Öcalan'ın Yargıtay'daki duruşmasında savunma hakkıyla ilgili prosedüre saygı duyulduğunu, ancak idam cezasının "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.
       AKPM adına Yargıtay'daki duruşmayı izleyen Finlandiyalı parlamenter Gunnar Janson, Öcalan adına Strasbourg'daki AİHM'ye başvuru yapıldığını, Türk hükümetinin bu başvuru sonuçlanıncaya kadar ölüm cezasının uygulanmaması konusunda söz verdiğini kaydetti.
       Öcalan'a verilen idam cezasının Yargıtay tarafından onanmasına gelen dış tepkiler şöyle:
       Uluslararası Af Örgütü, TBMM'nin infazı durdurmasını istedi. Af Örgütü'nce Londra'da dün yapılan açıklamada, "Öcalan'ın idam edilmesi halinde Türkiye, uluslararası yasalarda öngörülen yükümlülükleri ihlal eder" denildi.

AB Komisyonu: Demokrasi adına

       AB Komisyonu sözcülerinden Jean - Christophe Flori, Öcalan'a verilen ölüm cezasının infaz edilmeyeceğini umduklarını belirtti. Flori, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Gunter Verheugen'in, Yargıtay'ın onama kararından sonra "hayal kırıklığını" dile getirdiğini söyledi.
       Türkiye'ye ve diğer aday ülkelere, "AB'ye üye olmak istiyorsanız idamı kaldırın" çağrısı yapıldığını belirten Flori, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne tam uyum bekliyoruz" dedi.

İngiltere: Henüz sonlanmadı

       İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Öcalan'la ilgili kararı Britanya yönetiminin "not ettiğini", bununla birlikte "yargı sürecinin henüz sonuna gelinmediğinin bilindiğini" söyledi.
       İngiliz sözcü şu görüşleri dile getirdi:
       "Britanya'nın ölüm cezasına karşı olduğu yolundaki tutumu, bundan önce hem AB çerçevesindeki temaslarda hem de ikili görüşmelerde Ankara'ya birçok kez iletilmiştir."

Fransa: Yollar tükenmedi

       Fransız Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü, Öcalan hakkında onanan idam cezasını yorumlarken "Hukuk prosedürünün yolları henüz tükenmemiştir" dedi.
       Öcalan'ın avukatlarının AİHM'ye başvurduklarını anımsatan sözcü, AB ülkelerinin idam cezasına karşı olduğunu vurgulayarak 1984'ten beri Türkiye'nin de idam cezası uygulanmadığının unutulmaması gerektiğini, bu durumun devam etmesini dilediklerini belirtti.
       Fransız Dışişleri bakanlığı, Öcalan için bozulmayacak bir "infaz etmeme" geleneğinin Türkiye'nin AB'ye giriş iradesinin bir göstergesi olacağını ileri sürdü.

İsveç: İdamı uygulamayın

       Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüşen İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Viola Frubyelke, "Karardan üzüntü duyduk. 1984'ten bu yana uyguladığınız moratoryumu devam ettirin, idamı uygulamayın" dedi.

İtalya aynı

       Öcalan'a verilen idam cezasının onanmasından sonra İtalya'dan ilk tepki senatörlerden geldi. "Ölüm cezasına karşı İtalyan senatörleri" grubundan 30 senatörün imzasını taşıyan ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'ne gönderilen açıklamada, idam cezasının uygulanmaması istendi.

Danimarka: Öcalan ipe yaklaştı

       Öcalan'ın idam kararının Yargıtay tarafından onanması, Danimarka'da birinci haber olarak verildi. Liberal eğilimli Berlingske Tidende gazetesi, "Yargıtay, Öcalan'ın idam cezasını onadı. PKK lideri, bu kararla ipe biraz daha yaklaştı" yorumuyla internet sayfasından haberi hemen duyurdu. Basında yer alan yorum ve haberler de Türkiye'nin Helsinki Zirvesi'nde baskı altında kalacağı yönünde.

Belçika Radyosu

       Belçika radyosu RTBF, Öcalan ile ilgili idam kararının Yargıtay tarafından onanmasına ilişkin haberde, Türkiye'de 1984'ten beri hiçbir mahkumun idam edilmediğini ön plana çıkardı ve bu durumun değişmemesi olasılığından söz etti. RTBF, idam tartışmalarının Türkiye - AB ilişkilerini ve Türkiye'nin imajını olumsuz etkilediğini savundu.

CNN'de birinci haber

       Öcalan'a idamının onanması, CNN'de de ilk haber olarak yer aldı. Haber, ABD'de CNN'in yanı sıra, ulusal haber ağındaki CBS ve ABC'nin internetteki haber bültenlerinde de yer aldı. Haberlerde, idamının onanmasının, Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle ilgili kararlarda anahtar rol oynayacağı belirtildi.
       Uluslararası haber ajansları da idam kararının onanmasını "acil koduyla" abonelerine duyurdu.
       İngiliz haber ajansı Reuters, Ankara mahreçli haberlerinde, ölüm cezasının Yargıtay 9. Dairesi'nce onanmasından sonra AİHM'ye götürüleceğini ve bu sürecin 18 ay sürmesinin beklendiği belirtti. Fransız haber ajansı AFP ise, Öcalan'ın idam cezası hakkındaki haberinde yorum yapmazken, kararın şehit yakınları tarafından coşkuyla karşılandığına işaret etti.

Almanya

       Alman radyo ve televizyonları, Öcalan'a idam kararının onanmasını kısa haberlerle duyurulurken, şehit aileleri tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Televizyon haberlerinde, Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirilişi, ilk duruşma günü ve mahkemenin ölüm cezasını vermesinden sonra şehit ailelerinin sevinç gösterilerine ait arşiv görüntüleri yer aldı.

Rusya: ‘Asmayın’ çağrısı

       Rusya, hakkındaki idam cezası onanan PKK liderinin “hayatının bağışlanmasını" istedi. Ceza yasalarında idam cezası bulunan Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan kısa açıklamada, dün alınan karara karşın, “Moskova’nın, yüce insani ilkelerin ağır basacağını ve Türkiye’nin Öcalan’ın idam cezasının uygulamayacağını umut etmek istediği" bildirildi.
       Resmi ORT kanalı haberi ikinci sırada, resmi İTAR - TASS Ajansı ise yorumsuz olarak verdi.
       Rus resmi TV kanalı ORT, Ankara’daki muhabiriyle canlı telefon bağlantısı kurarak gelişmeyi duyurdu. Haberde, “Bu karar, dışarıdaki göstericiler arasında büyük bir coşkuya yol açtı. Şehit yakınları, `Biz onu zaten kalbimizde idam ettik bile’ görüşünü dile getirdiler" denildi.