The Others Türkiye'ye altın fırsat

Türkiye'ye altın fırsat

10.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'ye altın fırsat

Türkiyeye altın fırsat


42 ülkeden yaklaşık 1000 sporcunun katılacağı "Avrupa Yüzme Şampiyonası", 22 Temmuz'da İstanbul'da başlıyor. Dev organizasyon, 14 ülkede naklen yayınlanacak


Önay Yılmaz


Türkiye'nin tanıtımı için büyük önem taşıyan Avrupa Yüzme Şampiyonası'na sayılı günler kaldı. Ataköy Olimpik Havuzu'nda 22 Temmuz'da başlayacak ve 1 Ağustos'ta sona erecek şampiyona için son hazırlıklar tamamlanmak üzere... Şampiyona öncesi terör olaylarını bahane eden ve "Türkiye'de insanlık suçu işleniyor" gerekçesiyle gelmek istemeyen dünya rekortmeni yüzücüler Alman Franziska von Almsick ve Sandra Voelker, olimpiyata katılmaları riske girince şampiyonaya katılacaklarını bildirdiler.
Aynı bahanelerle sporcularını İstanbul'a göndermek istemeyen Avusturya, Hollanda ve Almanya federasyonları da, Avrupa Yüzme Birliği (LEN) ile Türkiye Yüzme Federasyonu'nun ortak çabasıyla ikna edildi. Ayrıca LEN Başkanı Consolo'ya şampiyonanın İstanbul'a verilmesi nedeniyle hakarette bulunan Avusturya Federasyonu'na mahkeme kanalıyla 100 milyar liralık ceza verildi. Olumsuzlukların aşılması üzerine İstanbullular, 22 Temmuz'da Avrupa'nın dünya rekortmeni ünlü yüzücülerini izleme fırsatı bulacaklar.
Yüzme Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı, İstanbul'un Atina, Helsinki, Floransa gibi kentleri ekarte ederek bu şampiyonanın organizasyonunu üstlendiğini belirterek, "Bu şampiyona Türkiye'nin tanıtımı için altın bir fırsattır" dedi. İstanbul'daki şampiyonanın geçen yıl tehlikeye girdiğini anlatan Toygarlı, "Beden Terbiyesi Genel Müdürü Tevfik Sarpkaya'nın bilgisizliği yüzünden biz bu şampiyonanın önemini anlatamadık. O nedenle ben geçen yıl bu organizasyondan çekildim ve federasyon başkanlığından istifa ettim. Bu nedenle bütün yatırımlar durma noktasına geldi. Türkiye bu şampiyonadan herhangi bir ilerleme kaydedemediği gerekçesiyle çekilmeye karar verdi. Ancak spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü bu olayın önemini kavradı. Yeniden beni göreve çağırdı. Bu olay Türkiye'nin gururu ve prestijidir" dedi.
Toygarlı, Nisan ayında yeniden alt yapı çalışmalarına başlandığını, 3 bin 500 kişilik tribünün ikinci kısmının tamamlanarak 5 bine çıkarıldığını, tüm hazırlıkların 16 Temmuz'da biteceğini ve 22 Temmuz'a yetiştirileceğini söyledi.

Dünya televizyonlarında

11 gün sürecek dev organizasyon Alman ARD, ZDF, İngiliz BBC, İtalyan RAI ve Eurosport'un da aralarında bulunduğu 14 televizyon tarafından naklen yayınlanacak. 4 ayrı lisandan yayın yapacak olan Eurosport ayrıca Türkiye ile ilgili bir tanıtım kampanyası da sürdürüyor. TV yayınlarını TRT de 24 kamerayla gerçekleştirecek. Avrupa Yüzme Birliği, büyük şampiyonalara uygulayacağı yeni prim sistemini de ilk kez İstanbul'da yapacağı basın toplantısıyla duyuracak. İstanbul'daki otellerde de rezervazyonlar tamamlandı. Sporcular ve diğer konuklar için, Akgün, Çınar, Eresin, Holiday Village, Prestij, Olcay, Washington, Princess, Holiday Crowne Plaza, Polat Renaissance, Royal otellerinde yerler ayrıldı. Yarışmaya 400'ün üzerinde basın mensubunun katılımı bekleniyor.
Bu arada şampiyona için güvenlik önlemleri de artırıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Asayiş Ekipleri alarma geçirildi. Şampiyona boyunca tesisler çevresinde görev yapacak binlerce polis, sporcuların ve konukların güvenliğini sağlayacak.

Olimpiyat korkusu yüzünden katıldılar

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Haluk Toygarlı, daha önce Türkiye'de terörü bahane ederek gelmek istemeyen Sandra Voelker, Franziska von Almsick gibi dünya rekortmeni Alman yüzücülerin, olimpiyat barajını düşünüp katılmaya karar verdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Olimpiyat barajını geçmek için referans yarışları var. Bunlardan biri ve zaman açısından en önemlisi bizim bu yarışla başlıyor. Avrupa Şampiyonası 2 bin yılının Haziran ayında Helsinki'de de yapılacak. Yarışmacılar bu iki yarışmadan birinde Dünya Yüzme Birliği tarafından belirlenen olimpiyat barajını geçmek zorundalar. Ne kadar erken geçerlerse o kadar olimpiyata hazırlanmak için serbest zamanları kalacak. İstanbul'da barajı geçemezse bir sonraki yarışa hazırlanacak. O nedenle İstanbul'da barajı geçmeleri çok önemli. Yarışmacılar bunu düşünerek İstanbul'a gelmeye karar verdiler. Ayrıca biz de hem Federasyon olarak, hem de Olimpiyat Komitesi olarak bu konuda onları ikna etmeye çalıştık"

Son anda karar değiştirdiler

"Türkiye'de insan hakları yok" diyerek yarışmaya katılmak istemeyen ünlü Alman yüzücüler Franziska von Almsick, Sandra Voelker, Busch Schulte ve Jeus Kruppa, olimpiyat barajı nedeniyle karar değiştirdi. Yüzücüler, söz konusu olimpiyat olunca, insan haklarını birdenbire unutuverdi.
Olimpiyat barajını geçmek için gerekli olan referans yarışlarının ilki olan “İstanbul 99öda Dünya Yüzme Birliği tarafından belirlenen olimpiyat barajını geçen sporcular, Sıdney 2000 Olimpiyatlarına katılacaklar.

Dünya rekoru için yarışacaklar

Yüzme şampiyonasına dünyaca ünlü yıldız sporcular Rus Alexandr Popov, Denis Pankriatov, Alman Sandra Voelker, Franziska von Almsick, Jeus Kruppa, Busch Schulte, Steve Theloke, Hollandalı De Bruin, İsveç Johanna Sjoberg başta olmak üzere birçok rekortmen yüzücü katılacak. “İstanbul 99ö adı altında düzenlenecek şampiyonada ünlü sporcular, Avrupa ve dünya rekorlarını yenilemeye çalışacaklar. Yarışmaya 42 ülkeden yaklaşık 1000 sporcu katılacak. Türkiye’den yarışmaya 16 sporcu katılıyor. ABD’den şampiyona için gelecek olan Derya Büyükuncu, Türkiye’nin en iddialı yüzücüleri arasında bulunuyor.

Yüzmeye endeksli Türkiye tanıtımı

Avrupa’nın en büyük spor kanalı Eurosport, Avrupa Yüzme Şampiyonası’nın tanıtımına büyük yer verecek. Eurosport’daki tanıtımlarda şampiyonanın yanısıra İstanbul’un görüntüleride yer alıyor. Eurosport’un Şampiyonayı naklen yayımlamaya karar vermesinden sonra harekete geçen Eurosport Türkiye Temsilciliği Media Limited, tanıtımlarının kendileri tarafından yapılmasını ve bu görüntülerin içine İstanbul manzaralarının konmasını önerdi. Bu önerinin olumlu karşılanmasının ardından harekete geçen Media Ltd., İstanbul görüntülerinden oluşan bir tanıtımı Eurosport’a gönderdi. Önceki akşamdan itibaren başlayan reklamlar yarışmalara kadar yayım sayısı artarak sürecek.