The Others "Türkler AB üyeliğini hala kavrayamadı"

"Türkler AB üyeliğini hala kavrayamadı"

14.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Türkler AB üyeliğini hala kavrayamadı"

Türkler AB üyeliğini hala kavrayamadı


GÜVEN ÖZALP Brüksel


       Avrupa Parlamentosu (AP), İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Akın Birdal'ın tekrar cezaevine konmasını, "Türk yetkililerin müstakbel Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin ne anlama geldiğini anlamaktan uzak olduklarının açık bir işaretidir" diye değerlendirdi.
       AP, Strasbourg'da gerçekleştirdiği dünkü oturumda cezaevine konulan Birdal'a ilişkin oyladığı karar tasarısında son dönemlerin en sert ifadelerine yer verdi.
       AP'deki tüm grupların katılımıyla hazırlanan tasarıda Birdal'ın tutuklanması kınandı. Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinde iyi niyet eksikliği bulunduğuna dikkat çeken AB, "tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını" istedi.
       Türkiye'ye Helsinki Zirvesi sonuçlarına ve Kopenhag kriterlerinin kesin bir biçimde uygulanmasına ilişkin kararlara bağlılığını beyan ettiğini anımsatan AP, Türk hükümetinden demokratik reformlara ivme kazandırmasını talep etti.
       AP'nin Helsinki Zirvesi sonrası takındığı yumuşak sayılabilecek tutumunundan Birdal kararıyla sıyrılmasında, "Türkiye'nin HADEP'li başkanları tutuklamasıyla başlayan ve daha sonra da eski DEP milletvekili Leyla Zana'ya Avrupalı parlamenterlerle görüşmesine izin verilmeyen" sürecin etkili olduğu belirtiliyor.