The Others Uğur Mumcu'da yeni ipuçları

Uğur Mumcu'da yeni ipuçları

17.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uğur Mumcu'da yeni ipuçları

Uğur Mumcuda yeni ipuçları

DGM Savcısı, suikast hakkında bilgisi olduğunu bildiren C.A.'nın ifadesi için Almanya'ya gitti

FAİLİ meçhul bombalı suikasta kurban giden Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu soruşturmasında süpriz bir gelişme yaşandı. Mumcu soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, olay hakkında bilgisi olduğunu bildiren C.A. adlı Türk mahkumun ifadesini almak üzere önceki gün acilen Almanya'ya gitti. Savcı Keleş, Alman Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği bir savcıyla birlikte dün sabah erken saatlerde, adam öldürmek suçundan Almanya'da cezasını çeken eski ülkücü C.A.'nın ifadesini aldı.
Milliyet muhabirinin aldığı bilgiye göre, evinin önünde park halindeki özel aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaybeden Gazeteci - Yazar Mumcu'nun soruşturmasında henüz sağlıklı bir ipucu elde edilemezken, Almanya'dan gelen bir mektup, soruşturmanın yönünü değiştirdi. Almanya'nın Lemgo kentinde 17 Aralık 1992 tarihinde Ayşe Kaymakçı ve Ramazan Erol adlı iki Türk'ü öldürdüğü gerekçesiyle Alman mahkemelerinde yargılanmasının ardından hapis cezasına çarptırılan C.A., bir süre önce Alman polisine bir mektup yazarak, kendisinin Uğur Mumcu suikastı hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydetti.
Kendi el yazısıyla kaleme aldığı mektup üzerine geçen yılın ekim ayı sonunda Alman Kriminal Polis Teşkilatı (BKA) uzmanlarıyla görüşen C.A., kendisinin, Mumcu'nun yanısıra Prof. Bahriye Üçok ve MİT eski müsteşar yardımcısı Hiram Abas'a yönelik gerçekleştirilen suikastlar hakkında da bilgi sahibi olduğunu bildirdi. C.A., Alman BKA uzmanlarına verdiği kısa ifadede, konunun Türk makamlarına iletilmesiyle birlikte görevlendirilecek Türk yetkilisine bildiği tüm bilgileri açıklayacağını vurguladı.

Ankara'ya ulaşan bilgilere göre, iki Türk'ün katil zanlısı olarak hüküm giyen C.A., Alman BKA uzmanlarına kendisinin eski ülkücü olduğunu ve çok sayıda eyleme katılarak 12 Eylül'den sonra ceza aldığını ifade etti. C.A., Nazilli Cezaevi'nde yatarken, 6 Mayıs 1991 tarihinde, daha önce yürürlüğe giren 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişiklik nedeniyle tahliye olduğunu ve daha sonra Hizbullah örgütü içinde yer aldığını anlattı. C.A., kendisinin halen hapiste olan İslami Hareket Örgütü'nün lideri İrfan Çağırıcı'yla görüştüğünü öne sürdü.
Bu acil gelişme üzerine Alman Adalet Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı'yla bağlantı kurarak, C.A. ile görüşmek üzere görevli gönderilmesini istedi. Adalet Bakanlığı'nın suikast soruşturmasını yürüten Ankara DGM Başsavcılığı aracılığıyla hazırlayıp Almanya'ya gönderdiği istinabe istemini Alman makamlarının kabul etmesi üzerine, soruşturmayı yürüten Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, önceki gün sabah saatlerinde apar - topar Almanya'nın Frankfurt kentine gitti.
Savcı Keleş, filmlere konu olacak gizlilikte dün sabah erken saatlerde Alman Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği bir savcıyla birlikte Düsseldorf yakınlarındaki Werl Cezaevi'ne giderek, hükümlü eski ülkücü C.A. ile görüştü. Son derece gizli tutulan görüşme sonrasında Savcı Keleş, yarın Ankara'ya dönecek.