The Others Uluğbay: Zorunlu eğitim 11 yıla çıkacak

Uluğbay: Zorunlu eğitim 11 yıla çıkacak

07.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uluğbay: Zorunlu eğitim 11 yıla çıkacak

Uluğbay: Zorunlu eğitim 11 yıla çıkacak

       MİLLİ Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilmesi için 8 yıllık zorunlu eğitimin ardından zorunlu eğitimin 11 yıla çıkarılması yolunda çalışmalara başladıklarını belirterek, "önümüzdeki üç - dört yılda 11 yıllık zorunlu eğitime geçeceğiz" diye konuştu.
       TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin bütçesi görüşülmeye başlandı. 6 Kasım YÖK'ün kuruluşu nedeniyle düzenlenen eylemler için rektörler üniversiteden ayrılmadı ve komisyona rektörlerin yerine rektör yardımcıları katıldı.
       MEB'in 1999 yılı bütçesi 2 katrilyon 130 trilyon 309 milyar lira, YÖK ve ünivresitelerin bütçesi ise 663 trilyon lira öngörülüyor. Uluğbay, MEB ve üniversitelerin bütçelerinde TBMM'nin çok daha cömert davranmasını isteyerek, "Cumhuriyet çocukları olarak eğitim yatırımı yapmak çocuklarımıza borcumuzdur" diye konuştu.

       8 yıllık eğitimin ilk yılını değerlendiren Uluğbay, "başımız dik karşınızdayız" diyerek, 1998 yılı sonuna kadar 34 bin dersliğin hizmete gireceğini, bunun da yaklaşık 2 bin okula eşdeğer olduğunu söyledi. Uluğbay, 8 yıl için halk desteğinin 2 trilyon 235 milyara ulaştığını, bu paranın repoya yatırılması nedeniyle de 1 trilyon 762 milyar liralık nema sağladığını belirtti. Eğitime Katkı Payı'ndan bugüne kadar 208 trilyon lira gelir elde edildiğini kaydeden Uluğbay, şöyle konuştu:
       "Bu paranın 50 trilyon lirası bakanlık hesaplarına aktarılmadı. Elimizdeki paranın 1.5 trilyonunu kitap basımına, 258 milyarını yeni okul binası projesine, 7 trilyonunu eğitim araç ve gereçlerine, 17 trilyonunu taşımalı eğitime, 121 trilyonunu devam eden işlere, 10 trilyonunu da kamulaştırmaya harcadık."
       Öğretmen ihtiyacının gidermek amacıyla YÖK ile ortak çalıştıklarını kaydeden Uluğbay, "2020 yılına kadar hangi branştan ne kadar öğretmen alacağımızı planladık" dedi.
       Mesleki teknik eğitime geliştirilmesi için hayırseverlenden destek isteyen Uluğbay, "ilköğretim yatırımlarının devlet tarafından yapılıyor. Hayırvesver vatandaşlar meslek liselerine yatırım yapsın" diye konuştu.
       Her yıl okula başlayan 1 milyon 35 bin öğrencinin yüzde 35'ine üniversitelerde eğitim verilmesi gerektiğinin kaydeden Uluğbay, "Üniversitelerde her yıl 3 milyon öğrenciyi okutacak kapasiteyi yaratmalıyız" dedi.

       YÖK Başkanı Kemal Gürüz de yaptığı konuşmada, üniversitelerdeki okullaşma oranının düşüklüğüne ve öğretim üyesi sayısının yetersizliğine değindi. Yükseköğretimde yüzde 15.7 olan okollaşma oranını 2005 yılında yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Gürüz, "en önemli darboğazımız öğretim üyesi azlığıdır. Ödenen ücret çok az. Emeklilik yaşı olan 67 dolduğunda bazı üniversitelerimiz fiilen durma noktasına gelecek" dedi.
       Türkiye'de de internet üzerinden ders verilmesi gerektiğine değinen Gürüz, "yakında internet üzerinden verilen diplomalarla karşı karşıya kalacağız. BU nedenle TÜBİTAK'ın bütçesine internetten ders verilmesi için 12 milyon dolar eklenmesi gerekiyor" diye konuştu.