The Others Üniversite yolunda son hafta

Üniversite yolunda son hafta

17.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversite yolunda son hafta

Üniversite yolunda son hafta

Binlerce öğrencinin kaderini belirleyecek sınava 648 bin aday katılacak. ÖSYM Başkanı Toker, 'heyecanınızı kontrol edin' dedi.

ÜNİVERSİTE girişin ikinci ayağı olan Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS'de artık son heyecanlar yaşanıyor. 22 Haziran Pazar günü yapılacak sınava 647 bin 921 aday katılacak. Bu adayların 141 bin 574'ü 4 yıllık örgün eğitim veren programlara yerleşecek.
10 ayrı kitapçık
Sınav sahtekarlıklarının ve kopya olaylarının önlenebilmesi için yine 10 ayrı soru kitapçığı kullanılacak. Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümlerine 72 bin 319 kontenjan ayrılırken, özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programlara da 15 bin 4 öğrenci kayıt yaptırabilecek. Ayrıca, tercih etmeleri halinde 812 bin 641 aday da açıköğretim fakültelerine yerleşecek.
ÖYS'ye giriş belgesi ellerine ulaşmayan adaylar, hafta içinde bir dilekçe ile ya da şahsen, ÖSYM'ye başvurarak yeni giriş belgesi çıkarttırabilecek. Sınav giriş ve kimlik belgeleri olmayan adaylar sınava giremeyecek.

'Heyecana dikkat'
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, sınavın son haftaya girilmesi nedeniyle uyardı. Kazanamayan öğrencilere yönelik çok alternatif olduğunu belirten Toker, sınav anında öğrencilerin heyecanlarını kontrol altında tutmalarını istedi. Toker sorularımızı şöyle yatıladı:
- Son haftada öğrenciler ne yapmalı?
- Sınava bir kaç güne kala bir süre dinlenmelerinde yarar var. Öğrenci kendini hiç bir şey bilmiyormuş gibi sanabilir ama, şimdiye kadar çok şey öğrendiler. Sınava girdiklerinde görecekler ki pek çok soruya yanıt verebilecekler. Dinlenmeli ve uykularını, gıdalarını iyi almalılar. Dinlenmiş olarak sınava gelmeleri kendi lehlerine olacaktır.
- ÖYS puanlarında bir düşme olacak mı?
- Bildiğiniz gibi sınavda puanlar, doğrudan doğruya adayların testlere verdiği cevaplardan oluşmaktadır. Sonuçları değerlendirmeden önce, puanların düşük ya da yüksek geleceği konusunda bir şey diyemeyiz. ÖYS puanlarında yükseklik olursa, ÖSS'nin düşüklüğünü kapatabilir.
- Puanı olmayan programlar, tercih listesinin neresine yazılmalı?
- Bu programların denklerine bakılmalı. Aynı alanda olan ve benzer üniversitelerin puanlarına bakılmalı.
- Tercihler puana göre mi, istek sırasına göre mi yapılmalı?
- Tercihler yapılırken puan önemlidir ama, istedikleri meslekler, okumak istedikleri bölümler çok daha önemlidir. Kendi ilgilerini çeken, beğendikleri programların yazılmasında yarar var.
- Öğrenciler sınav anında nelere dikkat etmelidir?
- Aşırı heyecan zararlı, belli bir ölçüde heyecan gerekli, hiç heyecansızlık da zararlıdır. Bu heyecanı kontrol etmelerini diliyoruz. Öğrenci sınava girerken 'ben elimden geleni yapacağım' demeli ve ellerinden geleni yapmaları gerekir. Bu arada bütün soruları okumalarında fayda var. Sorular baştan kolay, sonra zorlaşıyor dememeleri lazım. Çünkü aralarda çok kolaylıkla yabalicekleri sorular var.