The Others Üniversiteler hasar tespit gözdesi

Üniversiteler hasar tespit gözdesi

18.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteler hasar tespit gözdesi

Üniversiteler hasar tespit gözdesi


Deprem sonrası hasar tespiti yaptırmak isteyen vatandaşların gözdesi üniversiteler oldu


       Birbiri ardına yaşanan depremler yaşadığımız mekanların güvenilir olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Konusunda uzman akademik personeli ve eğitim - öğretim kurumu olmalarından dolayı üniversiteler, hasar tespit çalışması yaptırmak isteyenlerin başvuru merkezi haline geldi.
       İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapı Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, İnşaat Fakültesi bünyesinde kurdukları merkez aracılığıyla binalarda depremden kaynaklanan herhangi bir hasar olup olmadığını araştırdıklarını ve en geç 10 güne kadar rapor sonuçlarını açıkladıklarını belirtti.
       İTÜ aracıyığıyla binalarında hasar tespit çalışması yaptırmak isteyenlerin Vakıfbank Finans Market Taksim Şubesi 2025103 numaralı İTÜ İnşaat Fakültesi deprem hesabına gerekli ücreti yatırdıktan sonra banka dekontunu ve İnşaat Fakültesi Dekanlığı'na yazılan dilekçeyi 0212 2853844 numaralı faksa göndermeleri gerekiyor.
       Hasar tespit ücretleri üniversite tarafından 5 katlı binalara kadar 250 milyon, 5 kat ve daha yüksek binalar için 500 milyon olarak belirlendi. Fiyatlara ayrıca yüzde 15 oranında KDV ekleniyor.
       Yetkililer, yapılan çalışmanın binanın bundan sonra olabilecek depremlere dayanıklılığı hakkında bir sonuç vermediğini, yalnızca binanın şu ana kadar olan depremlerden hasar görüp görmediğinin araştırıldığını açıkladılar.
       Yıldız Teknik Üniversitesi yetkilileri de kendilerine hasar tespiti konusunda çok sayıda başvuru yapıldığını, gönderilen dilekçelerin hemen işleme konulduğunu söylediler.

Yardım çalışmaları sürüyor

       Öte yandan, üniversiteler depremde zarar görenlere de çeşitli yardımlarda bulunuyorlar.
       Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü'nün oluşturduğu kriz masasının 17 Ağustos felaketinden bu yana "ODTÜ Depreme Yardım Kampanyası"nı sürdürdüğü açıklandı.
       Kampanya kapsamında nakdi ve ayni yardımların yanı sıra bölgeden gelen afetzedeler için yurtların kullanıma açıldığı, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine burs verildiği belirtiliyor.
       Ayrıca üniversite tarafından Sakarya ilindeki binalarda hasar tespit çalışması yapılarak, Başbakanlık ve Bayındırlık Bakanlığı'na bu konuda rapor sunulduğu ifade edildi.
       Bilimsel çalışmalara ek olarak ODTÜ Çadırkent Projesi ve öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve öncelikli olarak başlatılmasına karar verilen çeşitli proje konuları da ODTÜ'nün depremle ilgili çalışma araştırma çalışmaları arasında yer alıyor.