The Others Üniversiteler mercek altında

Üniversiteler mercek altında

10.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteler mercek altında

Üniversiteler mercek altında


Malatya'da geçen cuma tırmanan türban eylemi, dikkatleri diğer üniversitelere çevirdi. Türban eylemlerine katılanların sayısı, üniversite yönetimlerinin kararlı tutumu nedeniyle gittikçe düştü.
Üniversite yönetimlerinin, türbanların çıkarılması için uyguladığı ikna yöntemi meyvesini verdi. Bu yöntemle geçen yıl yoğun eylemlere sahne olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde bu yıl eylem olmadı.
* Malatya İnönü Üniversitesi: Eğitim yılının başında göstericiler 500 kişiyken son aylarda bu sayı 100 kişiye kadar düştü. Son iki haftada eylemler kent merkezine kaydırılmaya başlandı.
* Şanlıurfa Harran Üniversitesi: Kasımda kent merkezindeki gösteriye yaklaşık üç - dört bin kişi katıldı. Yıl boyunca türban konusunda bir yılda 400 öğrenci hakkında soruşturma açıldı.
* Bursa Uludağ Üniversitesi: Türbanla okula alınmayan öğrenciler Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Vali Orhan Taşanlar'ın, imam hatip lisesi öğrencilerinin türbanla derslere girmelerini yasaklaması üzerine de eylemler yapıldı.
* Sivas Cumhuriyet Üniversitesi: 1998 - 1999 dönemi açılış gününde kampus alanında oturma eyleminde bulunan 500 kişilik türbanlı öğrenci, ağızlarına siyah bant taktı. Kafeslerden güvercin bırakarak 'Eğitim özgürlüğü istiyoruz' sloganı attı.
* Kayseri Erciyes Üniversitesi: Geçen ekimde türbanlı - çarşaflı bin kişi derslere alınmamalarını protesto için izinsiz gösteri yaptı. Sekiz öğrenci tutuklandı. Aynı üniversitenin Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi'nde de türbanlı öğrenciler oturma eylemi yaptı.
Büyük bir bölümü daha sonra türbanlarını çıkartarak derslere girerken, altı öğrenci savcılığa başvurarak eğitim ve öğretim haklarının engellendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. FP'den Burdur milletvekili adayı olan Yozgat Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, rektör ve fen edebiyat fakültesi dekanı hakkında eğitim ve öğretim özgürlüğünü engelledikleri gerekçesiyle kamu davası açtı.
* Van 100. Yıl Üniversitesi: 11 Kasım 1998'de türban eylemi yapan öğrencilerin başına geçen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Odabaşı ve 11 öğretim üyesi hakkında, 'eyleme katıldıkları' gerekçesiyle soruşturma açıldı, ardından YÖK tarafından görevden alındı.
* Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi: 1998 - 1999 dönem başlangıcında türbanlı olarak kayıt yapmalarına izin verilmeyen öğrenciler 15 gün üniverisitede eylem yaptı. Üniversite yönetimi türbansız fotoğraf çektirmek koşuluyla öğrencilerin derslere girmesine izin verdi. Gümüşhane Meslek Yüksek Okulu'nda 79 öğrenci hakkında türbanla derslere girdikleri için disiplin soruşturması açıldı.
* Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi: Üniversiteye türbanla girmek isteyen bir grup öğrenci kampus alanında alkışlı eylem yaptı, 10 öğrenci okuldan uzaklaştırıldı.
* Sakarya Üniversitesi: Öğrencilerin protesto eyleminde son bir hafta içinde artış gözleniyor.
* Diyarbakır Dicle Üniversitesi: Cuma namazı sonrası gösteri yapılacağı duyumları üzerine güvenlik kuvvetleri tedbir aldı. Üniversite yönetiminin ikna yöntemiyle çoğu türbanlı başlarını açtı.
* İzmir Ege Üniversitesi: Türbanlı 40 öğrenci var. Yapılan girişimler sonucu ikna edilen 31 öğrenci türbanını çıkardı. Türbanını çıkarmayan dokuz kişi hakkında ise soruşturma açıldı.
* Kütahya Dumlupınar, Kocaeli, Bolu İzzet Baysal, İzmir Dokuz Eylül, Samsun 19 Mayıs, Adana Çukurova, Hatay Mustafa Kemal Üniversiteleri'nde yapılan cılız gösteriler ses getirmedi.
* Kahramanmaraş Sütçü İmam, Edirne Trakya Üniversitesi, Erzurum Atatürk, Kars Kafkas, Kırıkkale, Antalya Akdeniz, Çanakkale 18 Mart, Afyon Kocatepe, Denizli Pamukkale, İçel Mersin, Niğde ve Gaziantep üniversitelerinde eylem sayılabilecek olay yaşanmadı.

İstanbul Üniversitesi'nde ikna odası

Türban tartışmaları, İstanbul'daki yükseköğretim kurumlarında da fazlasıyla kendini hissettirdi. Rektörlük, öğrencinin türbanını çıkarmazsa kaydının yapılmayacağını, derslere de alınmayacağını açıkladı. Türbanda ısrarlı olanlar kayıt sırasında oluşturulan "ikna odalarında" yasağın ciddiyetine inandırıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, o dönemde türbanını çıkarmak istemeyen öğrencilerin yüzde 80'inin karşılıklı konuşarak ikna ettiklerini belirtti.

Türban takana uzaklaştırma

Ankara'daki üniversitelerde türbanlı öğrencilere bir haftadan bir sömestre kadar okuldan uzaklaştırma cezası veriliyor. Öğrenciler türbanla üniversiteye gelebiliyor, ancak sınıfın kapısından içeri giremiyor.
Geçen öğretim yılından bu yana yürütülen kararlı tutum nedeniyle Ankara'daki üniversitelerde öğrencilerin birçoğu türbanını çıkararak derse girmeye başladı.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Sevük, üniversitelerinde 20 türbanlı öğrenci bulunduğunu belirterek "Öğrencileri türbanla derse, laboratuvara ve sınava almıyoruz. Türbanı çıkarmayan öğrencilere ise yasalar çerçevesinde gereken cezaları uyguluyoruz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Sağlam, üniversitelerinde ara ara türban eylemlerinin olduğunu anımsatarak, son dönemlerde bu eylemlerin durduğunu kaydetti. Sağlam, "Önce öğrencileri ikna etmeye çalıştık. Bunun üzerine birçok öğrenci başını açtı ve eğitime öyle devam ediyor. Açmayanlar hakkında bir haftadan bir sömestre kadar üniversiteden uzaklaştırma cezası veriyoruz" diye konuştu.