The Others Üniversiteye şok rapor

Üniversiteye şok rapor

12.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteye şok rapor

Üniversiteye şok rapor


Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı rapor, İstanbul Üniversitesi personeli hakkında soruşturma açılması gerektiğinin altını çiziyor


Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, İstanbul Üniversitesi'nde yönetmelikle belirtilen usuller dışında haksız kazanç sağlanıp harcama yapılıyor. İhalelere fesat karıştırmaktan, sosyal tesis gelirlerinin bütçeye aktarılmamasına, Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi bütçesinin haksız kullanılmasına kadar pek çok iddia raporda yer alıyor.
İlk olarak 1995 yılında ortaya atılan iddialar, Maliye Bakanlığı'nın yaptığı araştırma sonucu hazırladığı raporla iyice su yüzüne çıktı. Konuyla ilgili olarak Üniversite ve YÖK'ten herhangi bir açıklama yapılmazken; Maliye, Türk Ceza Kanunu uyarınca açılacak soruşturma kapsamında, raporun bir örneğinin YÖK aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi gerektiğini bildiriyor.
Maliye ayrıca, "İstanbul Üniversitesi personelinin görevlerini suistimal ettikleri için haklarında Türk Ceza Kanunu uyarınca soruşturma açılması ve usulsüz ödemelerin de kişilerden tahsili gerekmektedir" diyor.
Raporda yer alan konular şöyle:

* 1997 ve 1998 yıllarında İstanbul Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesi'nden gerçekleştirilen ve 2547 sayılı kanunun 46. ve 47. maddesine aykırı harcama yapılması.
- Rapora göre, bu tür harcamaların toplamı 697 milyar 253 milyon 249 bin 363 lira. Sarf belgelerine ekli faturaların Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi yerine, üniversite rektörlüğü, ilgili fakülte veya birim adına düzenlenmiş olması nedeniyle, bu tür ihtiyaçların ihale komisyonu oluşturulmadan temin edilmesi mümkün değil. Bu nedenle, harcamaların Bütçe Dairesi Başkanlığı'nca karma bütçeden ödenmeyerek geri çevrildiği ve fatura bedellerinin Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Saymanlığı'ndan ödendiği düşünülüyor. Ödemelerin toplam tutarı, 84 milyar 777 milyon 121 bin 379.

* 1997 ve 1998 yıllarında İstanbul Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesi'nden bütçe esasları ile döner sermayeli kuruluşlar ihale yönetmeliğine aykırı işlemler yapılması.
- Rapora göre, Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi bütçesinden çeşitli mal ve hizmetlerin temini için Profesörler Evi ve Enez Kampı Sosyal Tesisleri, Su Ürünleri, Orman ve Fen Fakülteleri ile Film Merkezi Döner Sermaye işletmelerine toplam 24 milyar 826 milyon 339 bin 350 lira tutarında ödeme yapıldığı belirlendi. Ayrıca, Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesi ile ilgisi olmayan 1 milyar 713 milyon 195 bin lira tutarındaki bazı yurtiçi ve yurtdışı yol ve yevmiye giderlerinin ödendiği belirlendi.

* Aynı firmalardan teklif alınarak gerçekleştirilen ve aynı malın, aynı tarihlerde ve aynı firmalardan farklı fiyatlarla alındığı ihaleler
- Raporda, mevzuata göre eksik belgeler bulunduğu savunuluyor. Rapora göre, aynı dönemde, onay belgesinin aksine, başka birime veya başka malzeme alınan veya farklı ihale usulü uygulanan alımların yapıldığı ve onay belgesinde, ihale komisyonu kararında, faturada ve ödeme fişinde farklı fiyatları içeren ödemelerin gerçekleştirildiği tespit edildi.

* Rapora göre, yine aynı dönemde, ihale komisyon kararında teklif fiyatı belirtilmeyen, komisyon üyesinin imzası olmayan, tarih bulunmayan ve elle düzeltilmesi yapılan ihalelere ait ödemelerin yapıldığı belirlendi.

* Aynı dönemde, pazarlık usulü ile ihalelerde başka illerden teklif alınarak gerçekleştirilen aynı kişi ve kalemle yazılan ve aynı daktilo ve bilgisayardan çıktığı anlaşılan teklif mektuplarına ait alımları içeren ödemelerin yapıldığı tespit edildi.

* 1997 ve 31 Mayıs 1998 tarihi itibariyle, 1998 yıllarında İstanbul Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesinden ödemesi gerçekleştirilen işlerin, mevzuatına göre eksik belgesi bulunmasına rağmen ödendiği tespit edildi.

* Yevmiye evrakları ile bedelleri ödenen otel, yurtiçi ve yurtdışı uçak ile yılbaşı hediye giderlerinin ödenmesinin mümkün olmadığı ve 17 Şubat 1998 tarih ve 575 nolu yevmiye evrakı ile bedelleri ödenen tedavi giderlerinin ise, bu konudaki Bütçe Uygulama Talimatına uyulmadan yersiz ödemeye neden olduğu anlaşıldı.

* Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi bütçesinden yapılacak üniversitenin cari, kalkınma plan ve programlarına uygun yatırım ve transfer harcamalarının öğrenciye yönelik olması gerekir. YÖK Başkanlığının 15 Ocak 1993 tarih ve 93.1.39 sayılı kararının 11. maddesi öğrenciye yönelik olmayan giderlere izin vermiyor.

* Future Prints Bilgisayar San. ve Tic. AŞ'ne 10 milyar 200 milyon lira tutarında yersiz ödeme yapıldığı ve İstanbul Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi Bütçesi'nden ödemesi gerçekleştirilen 27 yapım işinin yeni bir emanet komisyonu oluşturulmadan ihaleler gerçekleştirildi.