The Others Ürünle yaşayan işçi verim getirir

Ürünle yaşayan işçi verim getirir

04.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hazırgiyimde kalitenin ’olmazsa olmaz’ şart olduğunu söyleyen Cemalettin Sarar, ’Çalışanların adeta ürünle beraber yaşaması, üründeki katma değer artışı ile birlikte yükselme sevincini hissetmesi önemli’ diyor

Ürünle yaşayan işçi verim getirir

Ürünle yaşayan işçi verim getirir

Hazırgiyimde kalitenin ’olmazsa olmaz’ şart olduğunu söyleyen Cemalettin Sarar, ’Çalışanların adeta ürünle beraber yaşaması, üründeki katma değer artışı ile birlikte yükselme sevincini hissetmesi önemli’ diyor

İSMAİL BAŞTUĞ

Ürünle yaşayan işçi verim getirir
Tekstil sektörünün devlerinden Sarar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, bu haftaki konuğumuz. 'Çalışanı mutlu olan işletmenin verimi de bol olur' diyen Sarar ile, tekstil sektörünün yönetim anlayışını, marka yaratma çabalarını, sistem ve misyonunu konuştuk. Kriz dönemlerinde geliştirilen veya geliştirilmesi gereken stratejileri masaya yatırdık.
İşte sektörün önde gelen isimlerinden Sarar’ın özet, ancak yararlı olabileceğini düşündüğümüz yanıtları...
Araştırma geliştirme faaliyetlerine bakış açınız nedir? Bir tepe yönetici olarak, sektörünüzdeki önemli kriterler nedir?
Konfeksiyon elyaftan ürüne sürekli değişim içinde ise, üretici de bu değişimi küresel piyasada herkesten önce başarmak durumundadır. Bu başarı, sağlam bilgi verilerine dayalı sezgiler ve Ar-Ge çalışmaları ile elde edilir. Bu nedenle de en önem verdiğimiz konulardan biri Ar-Ge’dir. Ar-Ge çalışmalarını yürüten yabancı uzmanlardan oluşan bir kadromuz ve titizlikle uygulanan bir programımız var. Bu çalışmaları sektörümüzün gereği olan konularda yürütmekteyiz, bunlar yeni kaliteler, yeni modeller ve yeni, rahat ve çağdaş kalıplardır. Ayrıca dikimde verimliliği artırıcı çalışmalarımız da sürüyor.
Eğitim çalışmaları hakkında bizlere ne gibi bilgiler verebilirsiniz?
Yönetim tarafından konusunda uzman ve deneyimli insanlardan oluşan kadrolar, dünyanın her yerinde yapılmakta olan tüm sektörel fuarlara gönderiliyor. Buralardan toplanan en son gelişmeler firma bünyesine aktarılıyor ve uygun olanlar derhal tatbikata konuluyor.
Kalite hazır giyimin ilk şartıdır. Bu açıdan kalitenin sadece standart seviyede sağlanması yetmez. Rakiplerden daha yüksek mükemmellik çizgisinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle çalışanların adeta ürünle beraber yaşaması, üründeki katma değer artışı ile birlikte yükselme sevincini hissetmesi önemlidir. Kalite anlayışı ve çabaları bir yaşam felsefesi oluşturmalıdır. İşte bu noktada, çalışanların hem kendi kendileri ile, hem de ürünle barışık bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. Böyle bir atmosferi de eğitim sağlar. Kendisini tekrarlayan değil, verilen eğitimlerle her adımda yenileyerek ve değiştirerek üreten personel profiline ulaşılır.
Çalışanın memnuniyetini sağlamak için neler yapılması gerekir?
İnsan kaynakları olarak öncelikle çalışanların yaşama sevincini kaybetmemesine dikkat edilmelidir. Yaşama sevincini üretim sevincine dönüştürebilmek de sanattır. Biz Sarar olarak bu noktaya çok önem veriyoruz. Böyle bir ortamda mesleki bilgi, yetenek ve istikrar, daha sonra fakat hızla üretime yönlendirebilmektedir.
Krizler iş yaşamını nasıl etkiler ve stratejilerde değişikliğe yol açar mı?
Ekonomik kriz sadece bugünkü bir olgu değildir, maalesef ülkemizde yıllardan beri sürmektedir. Bu dönemde Sarar için bir küçülme sözkonusu değildir ve hiçbir zaman düşünülmemiştir. Biz kriz ortamından ancak üretim ve yatırımla çıkılabileceğini savunuyoruz. Bu nedenle de gerek yurtiçinde, gerekse de yurtdışında yatırımlarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz.