The Others Vahşete bakan öfkesi

Vahşete bakan öfkesi

21.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vahşete bakan öfkesi

Vahşete bakan öfkesi


Çevre Bakanı, köpek dövüşü düzenleyen Baklan Belediye Başkanı ile boğa vahşetine sahne olan Kayseri Valisi hakkında suç duyurusunda bulunacak


       Boğa ve köpek vahşetine sahne olan Kayseri ve Denizli'nin yöneticilerine vatandaşların yanısıra hükümetten de tepki geldi. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, kaymakamdan "köpek güzellik yarışması" izni alıp köpek dövüşü düzenleyen Denizli'nin Baklan ilçesi Belediye Başkanı Ayhan Demirdöver ile "boğa vahşeti"ne sahne olan Kayseri Valisi hakkında İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
       MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in muhalefeti nedeniyle çıkarılamayan hayvan hakları yasasında bu tür olayların önünü kesecek düzenleme ve ceza olduğunu anımsatan Aytekin, konuyu Başbakan Bülent Ecevit ile görüşeceğini bildirdi.
       Yaşanan olaylarda mülki amirlerin ihmalinin olduğunu belirten Aytekin, şunları söyledi:
       "Eğer insanlar art niyetliyse, vahşetten zevk alıyorlarsa, sadist iseler, yasa çıksa da bu tür yarışmaları önleyemeyiz. Köpek sahipleri cahil olabilir, kanunu bilmeyebilir. Denizli'deki olayda Belediye Başkanı ruhsat istiyor, kaymakam ruhsat veriyor, valinin haberi oluyor. Bir yasa olmasa bile böyle bir vahşetin olabileceğini ilgili mülki amirlerin bilmesi ve buna izin vermemesi lazım.
       Hata yapılmış. Bu, ders alınacak bir hata. Hayvanları koruma yasası çıkmış olsaydı böyle bir olayın olması mümkün değildi. En azından sorumlular cezalandırılırdı."
       Çevre ve Tarım bakanlıklarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurban kesiminin mezbahalarda ve ehliyetli kişilerce yapılması için valilere genelge gönderdiğini anımsatan Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Genelgelerin uygulayıcıları çok önemli. Uygulamayan valiler hakkında yasal işlem yapılacak. Bu olayları tek tek araştırıp gerekiyorsa olay yerine eleman göndereceğim. Televizyonlarda izlediğimiz görüntüler, olacak şeyler değil. İnsan olan karıncayı bile incitmez. Meclis'teki tasarının ivedilikle çıkarılması gereği, bu olaylarla iyice ortaya çıktı. Bu yasa mutlaka hemen çıkacak."

Çağdışı gösteriye soruşturma açıldı

       Denizli'nin Baklan ilçesinde belediyenin düzenlediği köpek dövüşü hakkında Denizli Valiliği soruşturma başlattı. Vali Yusuf Ziya Göksu, köpek dövüşlerini "Çağdışı"olarak nitelendirirken sorumluların cezalandırılacağını söyledi.
       Köpek dövüşlerini düzenleyen Belediye Başkanı Ayhan Demirdöver, etkinliğin Baklan'da asırlardır düzenlendiğini, gelenekleri yerine getirdiklerini savundu. Demirdöver, "Yarışlara Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nden katılım oldu. Yarışlara katılan köpekler özel olarak kavga için beslendi. İlçeye 36 metre uzunluğunda köprü yaptıracağım ve 5 milyar liraya ihtiyacım var. Dövüşlerden bir milyar 100 milyon lira gelirimiz oldu. Fakirin eğlencesini çok görmesinler. Yöre insanı köpek dövüşünü seviyor, biz de düzenledik. Abartılacak bir şey yok" dedi.