The Others Vali ölüm listesindeydi

Vali ölüm listesindeydi

06.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vali ölüm listesindeydi

Vali ölüm listesindeydi


Tokat Valisi olarak görev yaptığı dönemde de bombalı saldırıya uğrayan Ayhan Çevik, TİKKO'nun "hedef ismi"ydi


BOMBALI suikast girişiminden yaralı kurtulan Çankırı Valisi Ayhan Çevik, daha önceki görev yeri olan Tokat'ta "Karadeniz'deki terör hareketleri"ne karşı aldığı sert önlemlerle tanınıyor.
1993 - 1997 arasında Tokat Valiliği yapan Çevik, Güneydoğu modelini önererek kente polis yerine tümen ya da tugay büyüklüklüğünde bir askeri birlik istedi, ardından da vatandaşlara silah dağıtarak koruculuk sistemini yaygınlaştırdı.
Terör örgütü TİKKO'nun "ölüm listesi"ne aldığı vali, 17 Temmuz 1997'de bombalı saldırıdan kıl payı kurtuldu. TİKKO'nun Tokat Valiliği'nin arkasındaki bir araca yerleştirdiği TNT kalıplarının patlaması sonucu iki kişi yaralandı.
Valinin, dünkü saldırıdan önce aldığı ve Samsun ve Çorum'dan gönderilen tehdit mektuplarında "İlk bombadan kurtuldun, ancak ikinci bombadan kurtulamayacaksın" ifadeleri bulunuyordu.
Çevik, İçişleri Bakanlığı bünyesinde "çalışkan ve atak" bir idareci olarak tanınıyor. Çevik ilk kaymakamlık görevini, 1982 - 1986 arasında Turgut Özal'ın başbakan olduğu dönemde Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaptı.
Kaymakamlık görevinde at sırtında köyleri gezerek adını duyuran Çevik'in adı, Gümüşhane Valiliği döneminde ise dönemin Başbakanı Tansu Çiller'le birlikte anıldı. Çiller'in Türkiye'ye tanıttığı kuşburnu bitkisine sahip çıkan Çevik, kentte üretimi artırıp fabrikalar kurulması için İtalya'da incelemeler yaptı, fidan yetiştiriciliğini özendirdi.
1987 - 1988 arasında da Erzurum Hınıs'ta kaymakamlık yapan Çevik, burada da vatandaşlarla olan iyi diyaloğuyla tanınıyor.

Sertlik yanlısı

Karadeniz'de terör eylemlerinin sürdüğü sırada, bölgeye ek özel tim kaydırılmasına ve köylülere silah dağıtılmasına sıcak bakmayan Tokat Valisi Mehmet Gündoğdu'nun merkeze alınması üzerine, Çevik bu göreve getirildi.
Ordu Valisi Mustafa Malay da benzer gerekçelerle o tarihte merkeze alındı.
Tokat Valiliği görevine başladığı ilk günden itibaren teröre karşı sert önlemler alan Çevik, köylere giriş çıkışları sıkı kontrol altına aldı, kırsal kesimde yaşayanlara silah dağıtılması ve "gönüllü köy koruculuğu" uygulaması için Ankara'da yoğun çaba harcadı. Almus, Reşadiye ve Niksar'a bağlı 250 köye G - 3 tipi silah dağıtan vali, teröre karşı kente bir tugay ya da tümen konuşlandırılmasını da istedi.
Geçen martta Çankırı'ya atanan Çevik, kentte halkla sıcak bir diyalog kurdu. Hemen hemen tüm sosyal faaliyetlere katılan vali, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki boş arsaları fabrikalarla dolduracağını söyleyip bu konuda projeler hazırlattı. Çevik'in, MHP'li Çankırı Belediye Başkanı Ahmet Bukan'la çok yakın ilişkisi vardı. Cuma namazlarını Beycami ve Büyük Camii'nde kılan Çevik, burada vatandaşlarla ilişkilerini geliştiriyordu.

Çankırı: Muhafazakarların kalesi

Çankırı, Meclis'te üç milletvekiliyle temsil edilen, "muhafazakar" eğilimli seçmenin yoğun olduğu, ilçe ve köyleriyle 248 bin nüfuslu bir ilimiz. Kent merkezi nüfusu ise 56 bin.
Son seçimlerde, üç milletvekilliği ANAP, RP ve DYP arasında paylaşıldı. ANAP'lı Mete Bülgün, Karadeniz'li olmasına karşın, Aytaç et tesislerinden aldığı güçle listede birinci sıradan seçilmişti. DYP'nin milletvekili ise Ahmet Uyanık. Refah Partisi'nden seçilen şimdi Fazilet Partisi saflarında olan İsmail Coşar ise, Türkiye Din Görevlileri Federasyonu eski Başkanı.
Belediye başkanlığı seçimlerini 1994'e kadar DYP kazandı, ancak bu tarihte koltuk MHP'ye geçti.
Çankırı'ya bağlı 11 ilçeden Şabanözü dışında kalan tüm ilçelerin belediye başkanlıklarını da sağ partiler kazandı.
Kamu yatırımlarından aldığı payla 80 il içinde 66. sırada bulunan Çankırı, bin 500 dolarlık kişi başına düşen milli gelirle de 56. sırada bulunuyor. Ankara'ya çok yakın olmasına karşın, ekonomik açıdan son derece geri bulunan ilde, Ankara Üniversitesi'ne bağlı bir Meslek Yüksek Okulu bulunuyor.
Siyaset yaşamında tanınmış Çankırılılar arasında İçişleri ve Milli Savunma eski bakanlarından Nevzat Ayaz bulunuyor. Kentin tanıtımı için büyük çaba harcayan Vali Ayhan Çevik'in saldırıya uğramasını kent halkı, "Çabalarıyla elde edemediğini, suikast hedefi olma pahasına sağladı. Şimdi herkes Çankırı'yı konuşacak" diye yorumluyor.

Demirel: Yapanların yanına koymayız

ÇANKIRI Valisi'ne yapılan bombalı saldırı Ankara'da şiddetle kınandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, saldırının devlete, devletin valisine yapıldığını belirterek "Bu hadiseyi yapanların yanına koymayız, alçakça bir iştir" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek valinin sağlık durumu hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı, şunları söyledi:
"Çevik, menfur ve çirkin bir tecavüze maruz kaldı. Hekimlerimizin verdiği bilgiye göre, hayatı kurtulacaktır. Böyle bir olayla karşılaşmış olmaktan dolayı üzüntülüyüm."
* TBMM Başkanı Hikmet Çetin: "Terörün acımasız boyutta masum insanlara karşı can almaya devam etmesini, bu tür eylemler içerisinde bulunanları ve destek verenleri şiddetle kınıyorum. Devletimiz, bu saldırıları gerçekleştirenlere, hukukun emrettiği kurallar çerçevesinde gereken cevabı verebilecek güçtedir."
* Başbakan Bülent Ecevit: "Çok üzüldüm. Eğer bu teröristler, böyle korsanlıklarla bir yere varabileceklerini, kendilerine teşvikçi olanları kurtarabileceklerini sanıyorlarsa çok aldanıyorlar. Kurtuluşun yolu devlete teslim olmaktır. Böyle canice ve kanlı eylemlerle hiçkimse devleti ve halkı yıldıramaz."
* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: "Türkiye'de uzun yıllardır büyük acılara neden olan terör, bu kez Çankırı Valisi Ayhan Çevik'i hedef aldı. Bundan derin üzüntü duydum. Saldırıyı kınıyorum. Sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılacaklarından kuşku duymuyorum."
* ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz: "Gelişmelerle ilgili tam bir bilgiye sahip değilim. Çok üzücü bir olay."
* FP Genel Başkanı Recai Kutan: "Son günlerde basın organlarında ve kamuoyunda canlı bombaların dolaştığı şeklinde haber ve yorumlar yer aldı. Batman'daki saldırının ardından Çankırı'daki patlama oldu. Fevkalade üzüldüm. Çok ciddi önlemlerin alınması gerekir. Önümüzdeki dönemde birçok siyasi, vatandaşların içinde dolaşacak. Bu tür eylemlerin kolaylıkla yer bulabileceğini ifade ederek, bu tür olaylara karşı da gerekli önlemlerin alınması gerekir."
* BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: "Saldırı, terörün can çekişmesi ve son nefesini vermesinin göstergesi. Terörün huzurlu, sakin yerleri seçmesinin sebebi, yaşadığını göstermek içindir."
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "İnsanlık dışı vahşeti gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da görmezden gelmeye veya masum göstermeye yönelik gayretlerin sahipleri utanmalıdırlar. Bu, canice saldırıların bu ilk örneği değil. Bundan önce de büyük mağazalara, tren istasyonlarına, toplu oturulan mekanlara benzer tipte saldırılar yapıldığını gördük. Bu saldırıların Türkiye'de herhangi bir konuda, herhangi bir çözüme fayda teşkil etmediğini, artık herkes anlamalıdır."
* İP Genel Başkanvekili Hasan Yalçın: "Saldırı endişe verici. Türkiye'yi istikrarsızlaştırma operasyonu için Batılı emperyalist merkezlerde düğmeye basıldığını daha önce açıkladık. Türkiye'nin iç istikrarını sağlamanın yolu, Batı'nın bölgemize ve ülkemize yönelik planlarına tavır almaktan geçmektedir."
* İçişleri Bakanı Cahit Bayar, "Su uyur düşman uyumaz. Vali arkadaşlarımızın gerekli tedbirleri eksiksiz alacağına inanıyorum. Apo'nun ele geçirilmesinden sonra bu tür hadiselerin bazı hainlerce yapılabileceğini tahmin etmemek mümkün değildir. Bunların olabileceğini tahmin ediyorduk, ama burada belki umulmayan bir noktadan bir hücuma geçilmiştir. Bu saldırıları yapanlar ve yakınları da hüsrana uğrayacaklardır. Bundan da hiç şüpheniz olmasın."
* DYP Genel Başkan Yardımcısı Nahit Menteşe: "Bu eylem PKK'nın işi değil. TİKKO ve DHKP / C'nin yapabileceği bir eylem bu. Çevik'in Tokat Valiliği döneminde yaptığı terörle mücadelenin sonucunda bu olay oluştu."

Terörü tanımayan kent

ÇANKIRI, Türkiye'nin en huzurlu illerinden biri olarak biliniyor. Polis kayıtlarına, yıllardır bir tek terör eylemi geçmedi. Kentte, ideolojik amaçlı ilk ve tek cinayet 12 Eylül öncesinde işlendi. MHP'li bir gencin öldürülmesi o dönemde kentte gerilimi artırdı.
Vali Ayhan Çevik'i hedef alan saldırı, patlayıcı sesine yabancı olan kent halkı üzerinde büyük yankı uyandırdı. Şimdi kentte konuşulan tek konu bu sukisat girişimi. Herkes, küçük bir ipucunu değerlendirmek üzere seferber oldu.
Teröre bu denli uzak olan Çankırı, terör acısını en yoğun yaşayan iller arasında. Doğu ve Güneydoğu'da vatani görevini yaparken şehit olan 74 genç, bu kente bayrağa sarılı tabutla geldi. Şehit törenlerinde zaman zaman terörü lanetleyen sloganlar atan Çankırılılar, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra da İmralı'daki davaya müdahil olarak katılmak üzere hazırlıklara başladı.

PKK'lılar Çankırı Cezaevi'nde

Çankırı'daki E Tipi Cezaevi'nden 152 PKK'lı, 140 sol terör örgütü mensubu yatıyor. Adli suçluların özel bölümde tutulduğu cezaevi, sık sık açlık grevleriyle Türkiye'nin gündemine geliyor. Terörle Mücadele Yasası'na muhalefet suçundan tutuklanan avukat Eşber Yağmurdereli de Çankırı Cezaevi'nde bulunuyor.
Çankırı'yı kamuoyunun gündeme getiren son olay ise 15 gün önce yine cezaevinde meydana geldi. Kamuoyunda "İnci Baba" diye bilinen Mehmet Nabi İnciler'in katil sanığı Yakup Yaşar Güven, 18 Şubat 1999'da tabancayla vurularak öldürüldü. Bu olayla ilgili olarak Cezaevi Birinci Müdürü Ali Rıza Yıldırım ve yardımcıları hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldı. Cezaevine silahın nasıl sokulduğu ise henüz belirlenemedi.
Cezaevi, kentin ekonomik yaşamına belirli katkıda bulunsa da Çankırılılar'ın büyük bölümü, kentlerinin bu cezaeviyle anılmasından rahatsız.