The Others Van Gogh ve Cottet tabloları ele geçirildi

Van Gogh ve Cottet tabloları ele geçirildi

27.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Van Gogh ve Cottet tabloları ele geçirildi

Van Gogh ve Cottet tabloları ele geçirildi


Keşan Milha


       Edirne'nin Keşan ilçesinde, dünyaca ünlü ressamlardan Van Gogh ile Cottet'e ait olduğu öne sürülen tabloları Yunanistan'a kaçırmak isteyen beş kişi yakalandı.
       Jandarma ekipleri, bir istihbarat üzerine Yunanistan'a tarihi eser kaçırmak isteyen kişilerle alıcı gibi davranarak temas kurdu. Tarihi eser kaçakçıları Baki Gökyokuş, Gürbüz Aksozek, Cihangir Aydın, Nurettin Laztürk ve Selahattin Çanakkale yapılan pazarlık sonucunda dört tabloyu 2 trilyon lira karşılığında satmak için jandarma ekipleriyle anlaştı. Yağlıboya tabloları teslim yerine getiren kaçakçılar, jandarma tarafından suçüstü yakalandı.
       Sanıklar, tabloların Körfez Savaşı sırasında, Iraklı bir general tarafından Kuveyt'teki bir müzeden çalındığını ve bu eserlerin Diyarbakırlı bir işadamı tarafından Türkiye'ye getirildiğini söyledi. Kaçakçılar, değerlerinin yüksek olması nedeniyle satamadıkları için bu eserleri Yunanistan'a götürmeye karar verdiklerini itiraf etti.
       Sanıklardan Aksozek'in İstanbul'daki evinde yapılan aramada da bir adet 2000 yıllık Roma dönemine ait topraktan yapılmış 14.5 santimetre boyunda içi boş insan heykeliyle yine Roma dönemine ait 18 x 7.5 santimetre ebadında üzerinde insan figürü bulunan lahit ele geçirildi.
       Van Gogh'a ait olduğu öne sürülen yağlı boya tabloda, bir kadın portresi resmedilmiş. Charles Cottet imzalı tabloda da Venedik konu ediliyor. Edirne Müze Müdürlüğü'nde uzman bulunmadığı için tablolar, gerçek olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne gönderildi.