The Others ...Ve insan da kopyalandı

...Ve insan da kopyalandı

17.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

...Ve insan da kopyalandı

...Ve insan da kopyalandı

       GÜNEY Koreli bilimadamları İskoçya'da Roslin Enstitüsü'nün bir koyun kopyalayarak başlattığı tartışmaya, insan kopyalayarak noktayı koydu. Güney Koreli bir araştırma ekibi, insan hücrelerini klonlamayı başardıklarını açıkladı.
       Seul'deki Kyunghee Üniversitesi'nde görevli Profesör Lee Bo - yeon, başkanlığını yaptığı ekibin, 30 yaşlarındaki bir kadından alınan hücre ve döllenmemiş yumurta kullanarak, başlangıç aşamasındaki bir insan embriyosu oluşturduklarını bildirdi.
       Kyunghee Üniversitesi'nde elde edilen insan embriyosunun, proje durdurulmadan önce 4'e bölündüğünün görüldüğünü söyleyen Lee, bunun bir taşıyıcı rahme aktarılması halinde bir çocuğun oluşacağını ve bu çocuğun, hücreyi veren kişiyle aynı gen karakteristiğine sahip olacağını söyledi.
       Lee, insan klonlaması alanında yapılan tek çalışmanın kendilerininki olmadığını, benzer bir denemenin daha önce, Roslin Enstitüsü'nde yapıldığını bildiklerini de kaydetti.
       Lee, araştırmanın detaylı olarak tıp dergilerinde yayınlanması için biraz daha süreye ihtiyaçları olduğu, çalışmanın tamamen sona erdirilmesiyle birlikte detayların yayınlanacağını da söyledi.
       Bu arada, insan kopyalamanın ilk adımının gerçekleştirilmesi, Güney Kore'de çevrecilerin düzenlediği bazı eylemlerle kınandı. Genetik deneylerin doğaya aykırı olduğunu öne süren çevreviler ve din adamları Kyunghee Ünivestisesi Hastanesi'nin önünde düzenledikleri eylemlerle kınadı. Göstericiler insan kopyalamanın 'insanlık dışı' olduğunu işaret eden sloganlar attılar.
       Ahlaki boyutları tartışılan insan klonlaması, geçen hafta, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin ilanının 50. yılı çerçevesinde, BM Genel Kurulu'nda yapılan bir oylamayla yasaklanmıştı. ABD'li bir bilimadamı olan Richard Seed'de geçtiğimiz aylarda insan kopyalamayı hedefleyen bir klinik açacağını açıklamış ardından da bu konuda büyük bir tartışma başlamasına neden olmuştu.