The Others Yargıtay’ın bozma kararı basında cezaya dönüşürse

Yargıtay’ın bozma kararı basında cezaya dönüşürse

05.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir mahkemenin beraat kararını Yargıtay’ın sanık aleyhine bozması ve bozma gerekçeleri nihai karar değildir. Haberi kısaltırken ceza kesinleşmiş gibi hüküm kurulması sorunludur

Yargıtay’ın bozma kararı basında cezaya dönüşürse

Milliyet 31 Ekim’de “İcapçı doktora önce beraat, sonra ceza” başlıklı bir habere yer verdi. Bir babanın gece rahatsızlanan üç yaşındaki oğlunu gece acil servisine götürdüğü, hastanede çocuğa, icapçı (nöbeti hastane yerine evde tutan ve her an hastaneden çağrılmayı bekleyen) doktor ile telefonda görüşülerek tedavi uygulandığı, ilerleyen saatlerde çocuğun durumunun kötüleşmesi üzerine İcapçı doktorun bu kez hastaneye gelerek çocuğu araştırma hastanesine sevk ettiği ancak menenjit teşhisi konulan çocuğun sevk edildiği hastanede hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Milliyet’in AA mahreçli haberinde “Yargıtay 4. Ceza Dairesi, acil servise getirilen ağır hasta çocuğun tedavisini evden telefonla talimat vererek yaptıran ve çocuğun ölümünün ardından hakkında açılan davada beraat eden icapçı doktorun cezalandırılmasına hükmetti” ifadelerine yer verilmekte.”

Ceza kesinleşmiş mi?
Adem Ersöz adlı okurumuz şöyle diyor: “Haberiniz tamamen önyargı üzerine kurulmuş. Birincisi haber diliniz. İcapçı doktorun evde olması sanki ‘keyfiyet’ gibi bir olumsuzluk içermiş. İkincisi doktor hakkında kesinleşmiş bir ceza yokken siz cezayı kesmişsiniz. Oysa Yargıtay mahkemenin beraat kararını bozmuş. Mahkeme ilk kararında direnebilir ya da Yargıtay’ın sanık aleyhine bozma kararına uyar ama henüz sonuçlanmamış bir durum söz konusuyken siz ceza diyerek davayı karara bağlamışsınız bile.”

İlkiz: Hüküm kurulamaz
Avukat Fikret İlkiz söz konusu habere ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Burada başlık haber içeriğine ve olayın oluş biçimine uygun değil. Yargılama sürüyor. Yargıtay’ın bozması ve mahkemenin ilk kararında direnmesi mümkündür. Bozmaya uyar, bir karar verir. Bu mahkumiyet mi ceza mı ancak o zaman belli olacaktır. Dolayısıyla olayın oluş biçimi ve haberin içeriğine uygun başlık kullanılmamış. Yargıtay bozmasından sonra mahkeme kendi beraat kararında direnebilir. Yeni bir karar verir. İşte bu karar temyiz edilirse o zaman da Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gider. Bu nedenle başlıktaki gibi hüküm kurulması doğru değildir.”

Ombudsman Görüşü: Haberimizin kaynağı ajanstır. Ancak ajans haberinde Yargıtay’ın mahkeme kararını niçin bozduğunun gerekçeleri üzerinde duruluyor. Söz konusu haber Milliyet’te kısaltılarak içeriğinden farklılaştırılmış, sorunlu hale getirilmiştir.