The Others Yatağı hurafe kuşattı

Yatağı hurafe kuşattı

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yatağı hurafe kuşattı

Yatağı hurafe kuşattı


Kulaktan dolma bilgilerle 'yatağa giren' çiftleri büyük tehlikeler bekliyor. Neler mi? Ömür boyu yataktan men, erken boşalma, iktidarsızlık hatta intihar


       Bilinmeyen bir şey değil ama yinelemekte yarar var; cinsellikle ilgili yanlış ve eksik bilgiler, kadınlarda ömür boyu sürebilen ilişkiye girememe, erkeklerde ise erken boşalma, ereksiyon sorunlarına yol açıyor. Hatta öyle ki bu sorunların derinleşmesi durumunda bireyler intihara bile sürüklenebiliyor.
       İşte bir uzman, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Sungur, cinsel sorunlarının tamamına yakınının bilgisizlik ve batıl inançlardan kaynaklandığını düşünüyor.
       Doç. Dr. Sungur sorunları sıralarken çarpıcı örnekler de veriyor...

       'İlk gece' sendromu
       Evli kadınlarda ortaya çıkan 'vajinismus' (ilişkiye girememe) sorununun, kadına aşılanan ilk gece korkusundan kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Sungur bakın neler söylüyor:
       "Evlenecek kızın 'ilk gece acı çekeceksin' diye korkutulması vajinismusun tek nedeni. Bu korku, vajen kaslarının kasılmasına ve birleşmeye engel oluyor. 25 yıl evli olup ilişkiye girmemiş kadınlar var. Yine bazı yörelerimizde süren kanlı çarşaf gösterme geleneği kadın ve erkekte büyük bir baskı oluşturuyor. Eğer çarşaf gösterilmezse kadının bakire olmadığı veya erkeğin iktidarsız olduğu anlamı çıkarılıyor. Bu yüzden kollarını, bacaklarını kesenler var."

       Erkek muhabbeti etkili
       Erkekler arasında yapılan cinsel muhabbetlerin de psikolojik sorunlara neden olduğunu belirten Sungur, bu durumu da şöyle açıklıyor:
       "Dün akşam dört kere beraber oldum gibi erkek muhabbetleri, kulaktan dolma bilgileri birbirlerine aktarmaları da sorun yaratıyor. Çünkü bunu anlatanın arkadaşı son dört aydır hiç ilişkiye girmiyorsa kendini anormal hissediyor."

       Cehalet performansı düşürüyor
       Cinsel eğitimin daha çok 'sokaktan' alındığını belirten Sungur'a göre eğitim şart. "Bu tür dersler üniversitelerde bile verilmiyor" diyen Sungur, yapılması gerekenler konusunda da şunları söylüyor: "İnsan vücudunu tanıtmak, hangi dokunuşların sağlıklı, hangilerinin tehlikeli olduğunu çocuklara öğretmek, fikir vermek lazım. Cinsel eğitimin eksikliği abartılı beklentilere neden oluyor. Performans, beklentinin gerisinde kalıyor. Bu yüzden intihar eden insanlar biliyorum."

       Ev ödevimiz: Okşama
       Peki sorunların çözümü için ne yapılıyor? Çiftlere 'seks terapileri' uygulanıyor. Mehmet Sungur, tedaviye gelen çiftlere 'ev ödevleri' veriyor. Neler mi yapıyormuş çiftlir, Sungur'dan dinleyelim: "Kadın eğer vajinismussa ilişkiye baştan yasak koyuyoruz. Ereksiyon problemiyle gelen erkeğin kafasına iki soru takılıyor. 'Acaba bir daha ereksiyon olacak mıyım' ya da 'olursa yeterince uzun sürecek mi?' Ona da bir süre birleşmeyi yasaklıyoruz. 'Ereksiyon sana lazım değil' diyoruz. Ödev olarak karşılıklı birbirlerine dokunma egzersizleri, beden duyumları veriyoruz. Zevk almak için ille birleşme şart değil. Birleşmeye girmeyenlere cinsel doyumu sorduğumuzda yüzde 80 - 90 oranı çıkıyor. Ama hergün cinsel ilişkiye girenlerde cinsel doyum oranı yüzde 30."

İşte 'o işe' dair hurafeler

       * Erkek ve kadın aynı anda orgazm olursa seks başarılı olur. (Böyle olması aslında erkeğin erken boşalması anlamına gelir.)
       * Erkek her an cinsel ilişkiye hazırdır
       * Cinsel ilişkiyi erkek başlatır. Kontrol erkekte olmalıdır, cinselliği kadın başlatıyorsa bu kadının azgın ve tehlikeli olduğunu gösterir
       * Erkek birleşme sırasında ereksiyonunu kaybediyorsa bu, partnerini istemediğini, sevmediğini gösterir
       * Modern bir kadın olmak için orgazm olmak lazım. Bu yaşamın en önemli haklarından biridir.
       * Modern kadın cinselliği evlilik öncesi yaşamış olandır, cinselliği başlatandır
       * Modern kadın olabilmek için ilişki sırasında partnere nelerden hoşlanıp, hoşlanmadığı söylenmeli.
       * Cinsel yakınlaşma bir kez başladığında mutlaka birleşmeyle tamamlanmalıdır
       * Erkek ereksiyona geçince mutlaka orgazm olmalı ve vajen içine boşalmalıdır.
       * Seks spontan olmalıdır, bu konuda düşünmek ve konuşmak spontanlığı bozar.
       * Erkek mutlaka deneyimli olmalıdır
       * Masturbasyon kötü ve zararlıdır

       Gençler hâlâ leylek masalında
       ANKARA AA
       Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 32 lisede, 13 yaş üzeri öğrenciler arasında bir ‘cinsellik araştırması’ yaptırdı. Araştırmaya göre, 13 yaş üzerindeki öğrencilerin yüzde 40’ı gebeliğin nasıl oluştuğunu hâlâ bilmiyor. Bu konuda ‘bilgim var’ diyenlerin gerçekte yeterli bilgiye sahip olanlarının oranı ise sadece yüzde 36. Gebelik oluşumunu yanlış bilenlerin oranı da yüzde 34. Bu konuda da her dört öğrenciden biri bilgisiz. Öğrenciler arasında gebelikten korunmada en çok bilinen yöntemleri yüzde 38 ile doğum kontrol hapı, yüzde 28 rahim içi araç, yüzde 24 ile de prezervatif oluşturuyor.