The Others Yeltsin’den kaçar mı

Yeltsin’den kaçar mı

09.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeltsin’den kaçar mı

Yeltsin’den kaçar mı


CENK BAŞLAMIŞ Moskova


       Artık çekildiği köşesinde anılarını yazan eski bir lider Boris Yeltsin. 10 yıllık iktidarında yaşadıklarını anlattığı 'Başkanlık Maratonu' isimli kitabının tanıtan Yeltsin, soğuk savaş döneminin ajan hikayelerine benzer bir olay aktardı. Rusya'nın eski lideri, ABD Başkanı Bill Clinton'ı zor duruma düşüren Monica Lewinsky skandalını önceden bildiğini açıkladı.

'Uyarmak istedim'

       Peki nereden biliyordu Yeltsin, Beyaz Saray'da olan biten bu 'gizli kapaklı' işleri. Ona göre bu bilginin kaynağı Rus Dış İstihbarat Servisi'ydi.
       Olanları şöyle anlattı eski lider: "Gizli servisimizin yetkilileri bana, bu operasyonu Clinton'a karşı Cumhuriyetçi Parti'nin planladığını söyledi. Clinton'ı uyarıp uyarmamak konusunda çok düşündüm. Çünkü anlatılanlar çok iğrenç, ahlakdışı şeylerdi. İnanılır gibi değildi. Sonunda, Clinton'ın bu sorunla başa çıkabileceğini düşünüp kendisine haber vermekten vazgeçtim."

Beyaz Saray'da ajan mı var?

       Bu sözler, Yeltsin'in Lewinsky ile bağlantılı olaylar konusunda belki Clinton'dan da fazla bilgisi olduğu sonucunu akla getiriyor. Rusya eski Başkanı'nın, Cumhuriyetçi Parti'nin Clinton'a karşı operasyon hazırladığını bilmesi ve bunun kaynağının da Rusya gizli servisi olduğunu söylemesi yeni bir tartışma yaratacak gibi görünüyor.
       Artık başkan olmadığı için daha rahat konuşan Yeltsin bu sözlerle ABD'deki Rus istihbarat çalışmalarının etkinliğini ortaya koyarken, belki de ajanlarının Beyaz Saray'a kadar sızdığını ima ediyor.