The Others Yeni yüzyılın gözde meslekleri

Yeni yüzyılın gözde meslekleri

01.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yüzyılın gözde meslekleri

Yeni yüzyılın gözde meslekleri

21. yüzyıla girerken, meslek seçimi de önem kazanıyor. Gen, imaj, bilgisayar mühendislikleri ekonomik olanakları ve toplumsal statüleri nedeniyle gençlerin ilgisini çekiyor

21. yüzyıla girerken dünya ülkeleri yeni çağa hazırlanıyor. Ekonomiden altyapıya kadar hemen herşey değişiyor, yenilik kazanıyor. Yeni çağda dünyada söz sahibi olmayı amaçlayan Türkiye de 21. yüzyıla daha aktif ve bilgili olarak girmenin yollarını arıyor. Bütün bu değişiklikler ise ilk olarak 20 yüzyılın favori mesleklerinin gözden düşmesine yeni çağı mesleklerinin doğmasına neden oluyor.
Gelecekte çok iyi iş olanakları ve kazanç sağlayacağı inancı gözde meslekleri daha da popüler yapıyor. Meslek seçiminde artık ailenin fazla bir etkisi kalmadı. Mesleğin babadan oğula geçtiği devir ise çoktan kapandı. Günümüzde mesleğin sağlayacağı ekonomik olanaklar ve toplumsal statü, gençleri daha çok yönlendiriyor.
Devlet Planlama Teşkilatı ve üniversiteler, 2000'li yıllarda hangi alanlarda eleman ihtiyacı duyulacağını araştırıyor ve bu konuda çalışmalar yapıyor. Ortaya çıkan meslekler için ise üniversitelerde yeni bölümler açılması gerekiyor. Çünkü hala geleceği parlak olarak gösterilen bu mesleklerin birçoğu için bölümler bulunmuyor.
Geleceğin mesleklerinden bazıları şöyle:
* Gen Mühendisliği: Tıp ve biyoloji içinde en önemli birim. Yıllardır çare bulunamayan hastalıklara çözüm olarak görülmesi önemini artırıyor.
* Bilgisayar Dizayn Mühendisliği: Bilgisayar programlamasında karşılaşılabilecek her türden problemi çözmeye yönelik bir meslek.
* Ergonomi Mühendisliği: Her türlü iş yerinde verimliliği artırmak için insan, makine ve çevre arasındaki iletişim modellerini oluşturmaya yönelik, giderek firmaların önemini anladığı bir meslek.
* İmaj Mühendisliği: Her kurumun tanıtımında, reklam ve mimarlığın birleştirildiği yeni bir alan.
* Animatörlük: Bir firmanın medya şovlarıyla daha iyi tanıtılmasını sağlayan bir meslek.
* Uluslararası Ekonomi Avukatlığı: Dünya globalleştikçe, uluslararasında ekonomik işbirliği daha da artacak. Bu ise uluslararası ekonomik anlaşmaları ve mevzuatları takip edecek yeni bir hukuk alanı yaratıyor.
* İnsan Kaynakları yöneticileri: İnsan kaynakları gelecek vaat eden bir alan. Ancak spesifik olarak bu alanda yetişmiş insan sayısı az. Özel bir eğitim de bulunmuyor.
* Dış Pazarlama Uzmanlığı: İhracat yapan firmalar, artık kendi bünyelerinde ihracat departmanları oluşturmaya başladı. Bu şirketler pazarlama ve satış nosyonu olan, çok iyi yabancı dil bilen kişilere ihtiyaç duyuyor.

KORKU, heyecan ve bir o kadar da umutla beklediğiniz üniversite sınavına kısa bir süre kaldı. Sınavı düşünürken bir yandan da tercihleriniz konusunda karar vermeye çalışıyorsunuz. Sizler için hazırladığımız üniversite tercih rehberi, kafanızdaki pek çok sorunun cevabını verecek.
"Üniversite tercih rehberi"yle kendiniz için en iyi tercihi, yani kendinize en uygun mesleği ve fakülteyi seçmeniz için ne gerekiyorsa onları sunacağız. Bu arada sadece üniversite adaylarını değil, tüm okurlarımızı yakından ilgilendiren önemli uyarılarımız da olacak.
Kişiliğime uygun meslek hangisi?" Alanında en iyi fakülteler hangileri? Mezun olduğumda çalışma alanlarım neler olacak? Üniversite mi mi, fakülte mi? sorularının yanıtlarını, "üniversite tercih rehberi" nde bulacaksınız.
"En iyiliğin" ölçütünün yalnızca "taban puan" olduğunu düşünmeyin. Taban puanın yanısıra, öğrenim dili, öğretim üyelerinin akademik yeterlilik, ders anlatma yetenekleri, dersliklerde rahat yer bulunabilmesi, kampüs ortamı'da büyük önem taşıyor. Öğrenciler ve öğretim üyeleriyle görüşüp fakülteleri hakkında bilgi aldık. İş olanaklarını soruşturarak size yardımcı olmaya hedefledik. Bu arada "gözde meslekler" tablosundan silinmiş olsa da hala pek çok gencin hayallerini süsleyen meslekleri ve bu meslekleri yapabilmek için gerekli olan özellikleri sizler için araştırdık.

YARIN: Alanlarında en iyi fakülteler