The Others Yeraltı dünyasında faylar kırılıyor

Yeraltı dünyasında faylar kırılıyor

25.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeraltı dünyasında faylar kırılıyor

Yeraltı dünyasında faylar kırılıyor


Tunca Bengin


       Alaattin Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel ve adamlarının öldürülmesi 'babaların babası kim olacak' hesaplaşması mı, yoksa mafyayı 'birbirine kırdırma' operasyonu mu? Bugüne dek Çakıcı ile dost bilinen Sedat Peker olayın neresinde? Yeni bir baba mı doğuyor ya da tetiği çeken Hakan Çillioğlu'nun arkasında kimler var? Karanlık dünya günlerdir bunu konuşuyor. O nedenle de sessiz ve tedirgin bir bekleyiş hakim. Cezaevi yetkilileri de olası hesaplaşmalar nedeniyle hayli endişeli.
       İstanbul'daki güç kavgaları yeni değil. Çok eskilere dayanıyor. Ancak önceleri gazinoların, pavyonların haracını yiyen kabadayılar, otorite boşluğunu fırsat bilip bugün baba olarak palazlandılar. Özellikle çek, senet, ihale konularında adaletin geç işlemesi 2 - 3 katrilyonluk bir rant yarattı. Bu da babaların iştahını kabartıyor. Üst düzey bir yetkili özellikle 1989'dan sonra mafyanın uygun ortam bulduğunu öne sürerek, şöyle diyor:
       "Dikkat edin 1984'te babalar silindi. 4 bin 100 kişi yakalandı. 1989'a kadar Türkiye süt liman, baba - amca hiçbiri yok. Ne zaman ki; 1988'de Kaçakçılık Daire Başkanlığı'nın yetişmiş elemanlarını dağıttılar. Olayın şekli değişti. Dönemin İçişleri Bakanı ve müsteşarını uyarmıştık. Şimdi de kaçakçılık ve organize suçlara dönüştürdüler."
       Bu işin geçmişi. Gelelim bugüne; sokak kavgaları artık cezaevlerine taşınmış durumda. Özellikle Bayrampaşa Cezaevi mafyanın merkezi haline geldi. Tabii, bunda yıllık 50 trilyon liraya ulaşan rantın payı büyük. Koğuşlarda otomatik silahtan, uyuşturucuya her şey var. Hakan Çillioğlu'nun elini kolunu sallayarak ikinci müdürün odasına kadar ulaşıp, Kenan Ali Gürsel'i öldürmesi ve sonraki baskınlar bunun açık kanıtı. Tabii bu ne ilk ne de son olacak.
       Şimdilerde karanlık dünya, tetikçi Hakan Çillioğlu'nun arkasındaki ismi merak ediyor. Aylardır aranan polis şefinin yakını Adem Halim Sarıalioğlu'nun koruması Halil Çillioğlu'nun Sedat Şahin ve Sedat Peker ile yakınlıklarını sorguluyor. Ölen Kenan Ali Gürsel'in Hakan Çillioğlu'nu öldürtme planları da işin diğer boyutu. Kavganın odak noktasındaki isimlerin karadeniz kökenli olmaları da bu gruptaki hakimiyet kavgası iddialarını gündeme getiriyor.
       Ancak bilinen bir gerçek var ki; ölen Kenan Ali Gürsel'in bir dönem Bayrampaşa Cezaevi'nde Sedat Peker ile aynı koğuşu paylaştığı. O dönemin yetkililerinden biri şöyle konuşuyor:
       "Alaattin'in adamları Ali ve Adnan Sedat Peker'in koğuşundaydılar. İsteseydi o zaman yapabilirdi. Bu, Sedat Peker'i de işin içine çekme taktiği olabilir."
       Bu arada, 'kullan yok et' iddiaları da tartışılıyor. Bir yetkili şu yorumu yapıyor:
       "Sabancı suikastının tetikçisi Mustafa Duyar'ı Karagümrük Çetesi susturdu. Aynı çetenin başı Nuriş'i Susurluk Çetesi sanıkları Haluk Kırcı ve Yaşar Öz kurşunlattı. Tevfik Ağansoy, Alaattin Çakıcı'nın talimatıyla vuruldu. Şimdi de Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel öldürüldü."