14.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yeşil yapraklı sebzelerle tanışıklığımız çocukluk yıllarında Temel Reis'in güç kaynağı olan ıspanakla başlamıştır. Küçüklüğümüzde belleğimize faydası kazınmış ıspanak ve benzeri sebzeler leziz tatları ve zengin besin içerikleriyle mönülerde yer almalıdır. Semizotu, pazı, tere, roka, Akdeniz yeşillikleri, maydanoz, dereotu, nane, göbek, marulla çeşitlendirebileceğimiz yeşil yapraklı sebzeleri farklı besin hazırlama teknikleri ve tariflerle sofralarımızda bulundurmalıyız.
Yeşil yapraklı sebzelere rengini veren klorofil pigmentinin pek çok önemli görevi vardır. Örneğin ödem sorunu çeken, sık sık hastalanan kişiler beslenmelerinde maydanoz ve maydanoz suyuna ağırlık verdiklerinde başarılı sonuçlar almaktalar. Çünkü maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı artırarak oksijeni metabolize eder; böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine katkıda bulunur. Böylece özellikle adet öncesi ve menopoz dönemlerinde vücutta biriken ödemi atmaya yardım eder.
Pratik tarifler
Pazılı sürpriz toplar
Malzemeler (1 kişi için): 1/2 demet pazı, 3 yemek kaşığı haşlanmış barbunya, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, balzamik sirke, hardal, limon suyu (hafif tat katacak kadar).
Ispanak çorbası
Malzemeler: 200 gr. tavuk göğsü (bıçakla ince kesilmiş), 1 baş soğan, 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 kg. ıspanak, 1 fincan pirinç, 1 kaşık salça, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber, 2 diş sarmısak, 5 bardak su, yeteri kadar tuz, 1 limonun suyu.Hazırlanışı: Bir tencereye sıvıyağ konup ince kesilmiş soğan ilave edilir. Soğan kavrulmadan, pembeleşince tavuk ve ince kesilmiş ıspanak eklenir. 5 dakika pişirilip sarmısak, salça, karabiber ve pul biber konur. 2 dakika karıştırıldıktan sonra pirinç ve su eklenir. Pirinç pişinceye kadar kaynatıldıktan sonra servis yapılır.
Ispanaklı piliç köfteMalzemeler: 500 gr. piliç bonfile, 1 kg. ıspanak (haşlanmış ve ince doğranmış), 2 adet domates, 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış), 2 adet yumurta, 1 adet soğan (rendelenmiş), 1 çay kaşığı sıvıyağ, karabiber, tuz.
Haftanın besini
Buğday çimi