The Others Yolun iki yakası - 2

Yolun iki yakası - 2

07.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yolun iki yakası - 2

Yolun iki yakası - 2


Boğaz’daki ayrı dünyalar


       İki semtin deniz manzaralı olmaktan başka hiçbir ortak yanı yok

       Etiler ile Küçükarmutlu’yu birleştiren, bir göbek bağı işlevi gören TEM üzerindeki köprü. Küçükarmutlu bir gecekondu mahallesi. Tarihinde birkaç kez yerle bir edildikten sonra bugünkü duruma geldi. Olaylı geçen yıkımlarıyla ünlü Küçükarmutlu. Hazine arazisi üzerine ruhsatsız, plansız kurulmuş bir mahalle. Burada birbirine benzeyen iki ev bulmak olanaksız. Şöyle bir bakınca, sınırsız bir özgürlükle kurulmuş gibi duruyor evler; kayıt kuyut, mevzuat, çevre derdi yok.
       Küçükarmutlu’da çocuklar yürüyerek gidip geliyor okula. Yağmur, çamur ve soğuk vız gelir onlara. Pek çok sokak hala toprak. Sokakların çoğu evler arasında kalmış boşluklardan ibaret. Bazı sokaklar öylesine dar ki mesela bir itfaiye aracı giremez. Patika yollar; boya yok, evler kireç badanalı. Sınırlı sayıda malın bulunduğu küçük bakkallar, nalburlar... Küçükarmutlu’daki pek az keyifli şeyden en kolay görüleni, Halk Ekmek büfesinde kuyrukta bekleyen öğrencilerin yüzü; eve ucuz ekmek götürmenin mutluluğu...

Herşey yerli yerinde

       Yolun karşısındaki Etiler “düzenli ve planlı yapılaşma" örneklerinden biri; geniş bulvarlar, siteler, yeşil alanlar, rengarenk bir ortam... İnsani gereksinimlerin giderilebileceği her şey düşünülmüş gibi.
       Seyyar satıcıların rahatsız etmediği, girişlerindeki özel güvenlik kulübelerinin insana güven verdiği siteler. Çocukların oynayabileceği özel yerler, okuldan eve, evden okula vızır vızır işleyen servisler... Dünyanın en ünlü marketleriyle yarışabilecek zenginlikteki marketler.

Son model otomobiller

       Çiçekçiler, dekorasyon atölyeleri, estetik ve güzellik salonları... Etiler caddelerinde evlere sipariş pizza taşıyan motosikletli çocukları sıkça görebilirsiniz. Son model otomobiller göz alır. Yollar, iki kapılı spor arabalarıyla gezintiye çıkan çocukların hız yapmasına da elverecek durumda.
       İki farklı dünyanın ortak noktaları da var elbette. Biri İstanbul Boğazı; Boğaz’ın eşsiz güzelliği iki yakaya da seyirlik manzaralar sunar. Diğeri Akmerkez; burada iki yakanın, iki ayrı dünyanın gençleri, cepleri elverdiğince eğleşir.

Sosyal yaşam...

       Etiler: Solaryum, sağlıklı zayıflama merkezi, estetik merkezi, cilt bakımı, kuaför, Burger King, Pizza Days, McDonald’s, Mado Dondurmacısı, otomobil,motosiklet galerileri, şarküteriler, discolar, en pahalı restoranlar.
       Küçükarmutlu: Ayakkabı tamircisi, terzi, bakkal, berber, konfeksiyon atölyesi, elektrikçi dükkanı, halk pazarı, televizyon tamircisi, seyyar satıcı, işportacı, ayakkabı boyacısı, simitçi, işkembeci, börekçi, kebapçı, pideci, dürümcü, lahmacuncu, ciğerci.

       Etiler: Daire fiyatları, kiralar, hatta yiyecek fiyatları bile semt adının yarattığı ranttan etkileniyor. İstanbul’un bir başka yerindeki aynı büyüklükte ve aynı şekilde düzenlenmiş bir dairenin fiyatı ile Etiler’deki dairenin fiyatı kesinlikle aynı değil.
       Küçükarmutlu: Bir arsanın eviyle birlikteki fiyatı 25-30 milyar lira ediyor. Buradaki insanlar, evlerine, başlarını sokacak bir yerden öte, milyarlar eden bir değer olarak bakıyorlar. Belki Etiler kadar değil, ama ne de olsa Boğaz manzaralı...

Oy kaygısıyla gelen...

       Çarpık kentleşme
       Şİrİnevler, köyden kente göç ve planlanmadan yerleşimin uygulanması nedeniyle oluşan çarpık yapılaşmaya bir örnek. Buraları planlayacak belediyeler daha kurulmadan, bu yerleşim alanları çoğunlukla gelişmelerini tamamlamıştı. Belki başlarda yapılabilecek bir şeyler vardı ama oy kaygısı ve rant da buna izin vermedi.
       Küçükarmutlu, nisbeten daha yeni bir yerleşim alanı. Burası İTÜ’ye tahsis edilmiş hazine arazisiydi. Arazi mafyası buraları, özellikle seçim arifelerinde el altından parselleyip sattı. Artık Küçükarmutlulular durumlarını legalleştirmiş görünüyor. Tapu Tahsis Belgeli bir arsanın fiyatı 20-25 milyar lira. Değeri yaratan Boğaz manzarası.

EMLAK PİYASASI

       Etiler: (Dolar cinsinden)
       Satılık: (Etiler’deki Güven Emlak bürosunun sahibi Hayrettin Gürel, Alkent sitelerinde fiyatların çok daha yüksek olduğunu, daire fiyatlarının 300 bin ile 1 milyon dolar arasında değiştiğini söyledi.)
       Üç oda bir salon: 80-100 bin dolar
       İki oda bir salon: 50-60 bin dolar
       Kiralık: (Yine aynı emlak bürosunun verdiği bilgiye göre, Alkent’te kiralar iki bin dolara yaklaşıyor.)
       Üç oda bir salon: 700-800 dolar
       Dört oda bir salon: 1000-1500 dolar
       Dubleks evler: 2 bin 500 dolara kadar.
       Küçükarmutlu: (TL. cinsinden)
       Satılık: Tapu Tahsis Belgeli, 380 metrekare arsa ve üzerindeki evler, 15-30 milyar lira.
       Kiralık: Ev kiraları 50 milyon lira civarında. İçinde çalışılmış, bakımlı büyük bir dairenin kirası 150 milyona kadar çıkıyor.

       YARIN: İKİ YAKANIN GENÇLERİ