The Others 'Yuva' dosyası incelemede

'Yuva' dosyası incelemede

11.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Yuva' dosyası incelemede

Yuva dosyası incelemede


Mısır'daki El Ezher ve diğer İslam ülkelerindeki çeşitli üniversitelere, Türkiye'deki imam hatip liselerinden mezun olan öğrencileri göndererek, "şeriat savaşçıları yetiştirdikleri" ve bu amaçla "suç işlemek için çete oluşturdukları" gerekçesiyle yargılanan sanıkların davasında dosya, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulup uyulmamasının kararlaştırılması için incelemeye alındı.
Ankara 1 No'lu DGM'de görülen 15 sanıklı davanın dünkü duruşmasında, sanık Eyüp Sabri Öner'den Yargıtay'ın bozma kararıyla ilgili düşüncesi soruldu. Öner, mahkemenin ilk kararını değiştirmemesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel de Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in izinli olması nedeniyle başkanlık görevini yürüten Süreyya Gönül, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulup uyulmaması konusunda karar verilmesi için dosyanın incelemeye alındığını bildirdi. Duruşma ileri tarihe bırakıldı.
DGM, Yargıtay'da bozulan ilk kararında, savcılık tarafından dörder yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen sanıklar hakkındaki "suç işlemek için çete oluşturmak" iddiası karşısında beraat kararı verdi.
Mahkeme, iddianamede yer alan "resmi belgede sahtecilik" suçlaması konusunda da görevsizlik kararı vererek, sanıkların dosyalarını ayırmış ve sanıkların yakalandıkları yerlerdeki ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları gerektiği sonucuna varmıştı.