The Others Yüzlerce insanı pilot kurtardı!

Yüzlerce insanı pilot kurtardı!

27.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüzlerce insanı pilot kurtardı!

Yüzlerce insanı pilot kurtardı


Paris’te çakılıp 113 kişiye mezar olan Concorde’un, kaptan pilotun çabaları sonucu yakındaki çok daha büyük bir yerleşim merkezini sıyırdığı anlaşıldı


       Paris - New York seferini yapmak üzere Charles de Gaulle Havalimanı’ndan havalandıktan kısa süre sonra yere çakılan Concorde’un kaptan pilotunun, düşmeden hemen önce büyük kahramanlık gösterdiği ortaya çıktı.
       Önceki gün Paris yakınlarındaki Gonesse banliyösüne düşen uçak, önce bir oteli kenarından biçti, ardından boş bir araziye çakıldı. Görgü tanıkları, Concorde’un kaptan pilotunun havalanamayacağını anlayınca son bir çabayla uçağı yakındaki yerleşim birimlerinden uzak bir yere indirmeye çalıştığını belirtti. Pilot uçağı indirip yolcuları kurtarmayı başaramasa da, görgü tanıklarına göre çok daha fazla sayıda insanın ölmesini önledi.

       ‘O bir kahraman’
       Uçağın düşmeden önceki son saniyeleri, görgü tanıklarının ifadesiyle şöyle gelişti:
       “Kazanın meydana geldiği saatlerde, uçağın hemen yakınına çakıldığı otoyol hayli yoğundu.
       Pilot, gösterdiği son çabayla uçağın otoyol üstüne düşmesini önledi. Uçak, alev topu halinde yerden 30 metre yükseklikte uçarken, hafif sol yana yatarak dönmeye çalıştı. Bundan saniyeler sonra da yere çakıldı. Pilot o manevrayı yapmasa, ya otoyola ya da birkaçyüz metre ötede binaların daha yoğun olduğu bölgeye düşecekti."
       Dünyanın ilk Concorde faciasını bu sözlerle anlatan ve kendilerini daha büyük bir felaketten kurtardığı için pilota teşekkür eden görgü tanıkları, sözlerini şöyle tamamladı: “O, bir kahraman."

       Denizlerde de ustaydı
       Air France yetkilileri de, görgü tanıklarının kahraman ilan ettiği deneyimli pilotun adının Christian Marty olduğunu açıkladı.
       Kendisi de kazada can veren usta pilot Marty, Atlantik Okyanusu’nu yelkenli ile geçen ilk Fransız olma ünvanını da taşıyordu. Ancak 54 yaşındaki Concorde pilotu Marty’nin tüm çabalarına karşın, göklerin ‘en hızlı kuşu’ Concorde bir oteli sıyırarak geçti, ancak az ilerdeki diğer otele çarpmaktan kurtulamadı. O sırada otelde bulunan 12 kişiden 4’ü can verdi, diğerleri pencereden atlayarak alevlerden kurtulmayı başardı.

       Motoruna bakım yapılmıştı
       Dünyanın ilk Concorde faciası sonrası, kazaya yol açan nedenle ilgili tartışmalar da sürüyor.
       Bir çok basın organında, kazaya Concorde’ların kanatlarında belirlenen ve birkaç gün önce uçakların bakıma alınmasına yol açan küçük çatlakların yol açmış olabileceği belirtilse de, Air France bu iddiayı doğrulamadı.
       Air France’ın sözcülerinden François Brousse, havalanmadan hemen önce mürettebatın isteği üzerine uçağın motorlarında teknik bir çalışma yapıldığını ve bu yüzden Concorde’un gecikmeli kalktığını açıkladı.
       Sözcü, motordaki bakım gerektiren durumla kazanın ilgisinin bulunup bulunmadığının şu an için kesinlikle bilinmediğini vurguladı.
       Kara kutular bulundu
       Bu arada Fransa Hükümeti de, facianın nedenini saptamak üzere üç koldan soruşturma başlattı.
       Soruşturmanın başlangıç noktasını oluşturan kara kutular olaydan 12 saat sonra uçak enkazında bulundu. Kara kutuların düşüşten sonra meydana gelen patlamadan dolayı hasar gördüğü anlaşıldı. Concorde’un ait olduğu Fransız Havayolları (Air France) yetkilileri, kesin kaza sebebinin kara kutuların incelenmesiyle alınacağını belirtti.
       Bu incelemenin iki gün içinde tamamlanacağı kaydeden yetkililer, ilk belirlemelerine göre kazaya uçağın sol motorlarında meydana gelen bir arızanın yol açtığını belirtti. Ancak arızanın ne şekilde meydana geldiği konusunda yorum yapılmadı.
       Fransa Ulaştırma Bakanı JeanClaude Gayssot da, kazanın nedeni hakkında daha fazla bilgi edinilinceye kadar Concorde uçuşlarının askıya alındığını açıkladı.

       İngiltere kazaya inat ‘UÇURDU’
       ZAFER ARAPKİRLİ Londra
       Paris’te önceki gün yaşanan facia, Fransa’nın haricinde filosunda Concorde bulunduran tek ülke olan İngiltere’yi durdurmadı.
       İngiltere, ‘güvenli’ olduğunda ısrar ettiği bu uçakların uçuşunu sürdürme kararı aldı. Bu karar uyarınca, İngiliz Havayolları British Airways’e ait BA001 sefer sayılı Concorde uçağı, Londra - New York seferi için dün sabah yerel saat ile 10.30’da Heathrow Havalimanı’ndan havalandı.

       ‘Naklen havalandı’
       Bu konuda, İngiliz Sivil Havacılık Örgütü (CAA - Civil Aviation Authority) ve British Airways (BA) bir açıklama yaptı.
       Açıklamada, Paris’teki kazaya ilişkin ilk bulguların Fransız makamlarıyla incelendiği ve İngiltere’nin elinde bulunan 7 Concorde uçağından kullanılır durumdaki 6’sının seferlerine devam etmesinde sakınca bulunmadığı bildirildi. BA Müşteri Hizmetleri Müdürü Mike Street, “Concorde filosunun teknik, güvenlik ve operasyon açısından hiçbir risk oluşturmayacağına kanaat getirip, seferleri sürdürme kararı aldık" diye konuştu. İngiliz televizyonları da, BA’ye ait Concorde uçağının kalkışını naklen yayınladı.

       Fransa şokta: Concorde öldü
       Fransız Havayolları’na ait Concorde’un düşüşü, 96 vatandaşını kazada kaybeden Almanya’dan daha çok Fransa’yı şoka soktu.
       Birçok Fransız’a göre teknolojinin estetikle birleşimi olan Concorde, ülkenin ulusal prestijini simgeliyor. 60’lı yıllarda Charles de Gaulle’ün ilk adımı atmasıyla Fransız - İngiliz ortaklığında hayata geçirilen ‘Concorde ütopyası’, 20. yüzyılın da en önemli teknolojik gelişmelerinden biriydi. ‘Dünyanın en güvenli uçağı’ olarak bilinen Concorde’un 25 yılda ilk kazasını yaparak faciaya yol açması, Fransızlar için de bu ütopyanın sonu oldu.

       Bir efsanenin ‘çakılışı’
       Dün çıkan tüm Fransız gazeteleri, ‘Bir sembolün çöküşü’, ‘Rüyanın sonu’ başlıklarını kullandı. Liberation gazetesi ‘Concorde’un lüks, konfor ve zerafetiyle Fransa ile özdeşleştiğini, Fransızlar’ın efsanenin bittiğine inanamadığını’ yazdı.
       Faciaya altı sayfa ayıran Le Figaro da, “Concorde’un bir gün yere çakılacağına kim inanırdı? Hiç şüphesiz, 31 yaşındaki Concorde artık öldü. Fransa için çifte yas günü" ifadelerini kullandı.