The Others ZAFER GÜNÜ

ZAFER GÜNÜ

30.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ZAFER GÜNÜ

ZAFER GÜNÜ


30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 78. yıldönümü tüm yurtta dış temsilciliklerimizde ve KKTC’de coşkuyla kutlanacak


       Başkent Ankara’da ilk tören, sabah 09.00’da Anıtkabir’de yapılacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, tüm üst düzey subayların da katılacağı törende Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak ve özel defteri imzalayacak.
       Saat 11.00’de Hipodrum’da düzenlenecek geçit törenindeyse, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit, Başbakan yardımcıları, Bakanlar, yüksek yargı organlarının temsilcileriyle askeri ve mülki erkan yer alacak. Daha sonra Devlet Mezarlığı’nda da bir anma töreni yapılacak.

       Denizde geçit töreni
       İstanbul’da ilk tören saat 09.00’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda yapılacak. Saat 09.30’da Harbiye Orduevi’nde tebrikleri kabulün ardından, saat 10.40’da Vatan Caddesi’nde resmi tören gerçekleştirilecek.
       Kutlamalar çerçevesinde, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Necdet Timur ve eşi, Fenerbahçe Orduevi’nde bir resepsiyon verecek.
       Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı da İstanbul Boğazı’nda tören geçişi yapacak. Karadeniz girişinde Rumelikavağı’ndan 14.00’te başlayıp Dolmabahçe Sarayı önünde 17.00’de sona erecek resmi geçit tören birliğine, üç fırkateyn, iki denizaltı, sekiz hücumbot, iki mayın avlama gemisi, altı sahil güvenlik botu, 6 TB - 20 uçağıyla bir AB - 212 helikopteri katılacak.

       İzmir’deki kutlamalar
       30 Ağustos Zafer Bayramı İzmir’de bu yıl yine zafer coşkusuyla kutlanacak. İzmir’de de saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk heykeline çelenk koyma töreniyle başlayacak kutlamalar, resmi geçit töreni ve konuşmalarla devam edecek. Halkapınar İstiklal, Kadifekale Hava, Asmalımescit Emniyet ve Narlıdere şehitlikleriyle İlk Kurşun Anıtı’nda tören düzenlenecek.

       SEZER’İN 30 AĞUSTOS MESAJI: ‘Yeni zaferlere imza atacağız’
       İnsan hakları ve hukuka dayalı yönetim anlayışıyla gelişmiş ülkelerin arasına gireceğiz
       ANKARA Milliyet

       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk ulusunun, vatanına ve bağımsızlığına yöneltilen tecavüzleri her zaman geri çevirdiğini, en olanaksız durumlarda büyük zaferler kazanarak, özgür ve bağımsız yaşama kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.
       Sezer, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında şöyle dedi:
       “Mustafa Kemal önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesi, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Mondros ve Sevr’le kendisine dayatılmak istenen ağır koşulları kabul etmeyen Türk ulusu, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini, 30 Ağustos’ta kesin zaferle sonuçlandırmıştır.
       Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda Mustafa Kemal’in üstün savaş planı, Türk ulusunun inancıyla birleşerek büyük bir zafere dönüşmüştür. 30 Ağustos Zaferi, uzun yıllar güç koşullar altında sürdürülen askeri mücadeleyi sona erdirmiş, ekonomi ve kalkınma mücadelesini başlatmıştır.

       Dünyaya açığız
       Bugün Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan aldığı güç, dayandığı demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliği, dünyada yaşanan gelişmelere açık dinamik yapısıyla, yoluna hızla devam etmektedir. Yaşadığımız barış çağında yeni ekonomik ve siyasal zaferlere imza atacak, hukuka ve insan haklarına saygılı yönetim anlayışıyla her alandaki eksikliklerimizi hızla gidererek, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına gireceğiz.
       Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük komutan ve devlet adamı Atatürk ve O’nun silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri ve gazileri minnet ve şükranla anıyor, Zafer Bayramı’nı en içten duygularla kutluyor, kahraman ordumuza ve vatandaşlarımıza esenlikler diliyorum."

       Sezer ve Kıvrıkoğlu ödül dağıttı
       Ümit BEKTAŞ ANKARA
       Gülhane Askeri Tıp Akademisi dönem mezunları, dün düzenlenen törenle diplomalarını aldı. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da katıldı. Başbakan Bülent Ecevit ise her yıl katıldığı törenlerde bu kez yoktu. GATA Komutanı Tümgeneral Ömer Keçecigil, okulu bitirerek teğmenliğe yükselen 105 tıbbiyeli ve 22 yüksek hemşire teğmene, “Yolunuz aydınlık, bahtınız açık olsun" diye seslendi. Konuşmaların ardından Sezer, Kıvrıkoğlu ve Özkan, dereceye girenlere diploma ve ödüllerini verdi. OYAK da, dereceye girenlere birer bilgisayar, diğer mezunlara da, içinde cep telefonu da bulunan birer paket hediye etti.

       Ecevit: Barışı koruyacağız
       Başbakan Bülent Ecevit mesajında, Türk ulusunun tarihinin zaferlerle dolu olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Ulusumuzun, Malazgirt Meydan Muharebesi’nden Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’na kadar en zor koşullarda bile bağımsızlığını korumuş olması, birliğimizin, geleceğimizin ve gücümüzün güvencesidir. Türk ulusunun ordusuyla tek bir yürek ve yumruk halinde birleşerek gösterdiği cesaret, kahramanlık ve vatan sevgisi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yükselişindeki en sağlam yapı taşlarından biridir. Ulusumuz, büyük fedakarlıklarla kazandığı barış, güven ve huzur ortamını, her koşul altında korumaya kararlıdır.

       MGV: Ordu en büyük güvence
       Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı İlyas Töngüş de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 78. yıldönümünü kutladılar. Töngüş yaptığı yazılı açıklamada, 30 Ağustos Zaferi ile Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sona erdirildiğini belirten Tongüş, “Dün olduğu gibi bugün de şanlı ordumuz, bu necip milletin en büyük güvencesidir" dedi. İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın da yokluk ve sefalet içindeki cefakar halkın, bundan 78 yıl önce bağımsız bir ülkenin temelini attığını belirterek “30 Ağustos Zafer Bayramı tüm millete ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kutlu olsun" dedi.