The Others Zekanın ne önemi var?

Zekanın ne önemi var?

02.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Einstein, akıllı ve güzel yeğenine, orta zekâlı ama canayakın bir damat ister!

Zekanın ne önemi var

Zekanın ne önemi var?

Einstein, akıllı ve güzel yeğenine, orta zekâlı ama canayakın bir damat ister!

ALİN TAŞÇIYAN

Akıl-yürek ikilemi tümüyle edebidir. Zekanın da duyguların da kaynağı beyindir, elbette. Bunu Nazilerden kaçarak ABD’ye gelmiş bir grup dahi bilmeyecek de kim bilecek?
"Aşk ve Zeka"nın başkahramanı, sevimli ve muzır yaşlı profesörlerden biri Albert Einstein’ın ta kendisi! Ünlü aktör Walter Matthau kabarık ve dağınık ak saçlı peruğu ve dahi bilim adamını bizzat tanımış olan kayınpederinden dinlediği anılarla canayakın bir portre çiziyor.

Zarif bir komedi
Fred Schepisi’nin yönettiği, Tim Robbins ve Meg Ryan’ın da başrolleri paylaştığı "Aşk ve Zeka" zarif ve zekice mizahıyla sinemaseverlerin için hoş bir seyirlik. Sıradan romantik komedi kalıplarını düzeyli esprilerle kırıp anımsadıkça gülünen filmler arasına giriyor.
Einstein ve arkadaşları, yeğeni Catherine’in (Ryan) sıkıcı ve soğuk nişanlısı psikolog James’ten (Stephen Fry) hiç hoşlanmaz. Yaptığı deneylerden ötürü ona "Fare Adam" derler. Profesörler, ikisinin tamamen mantığa dayalı ilişkisi yerine yeğeninin aşık olup libidosunu kullanmasını ister.
Neşeli, becerikli bir delikanlı olan otomobil tamircisi Edward’ın (Robbins) Catherine’e aşık olduğunu fark edince hemen harekete geçerler. Bir dahiyle evlenme saplantısı olan Catherine’e, liseyi zar zor bitirmiş bu delikanlıyı soğuk füzyon mucidi olarak tanıtırlar! Ancak bu beyaz yalan nükleer yarışta Sovyetleri geride bırakmak isteyen Başkan Eisenhower’a dek ulaşır! Demode giysileri, belirgin aksanlarıyla filmi sürükleyen profesörler, otomobil tamircisinin Uluslararası Fizik Sempozyumu’ndan alnının akıyla çıkabilmesi için olmadık numaralara başvurur. İşin romantik yönünü gençler kendi aralarında halleder...
STAR / 15.40
"Aşk ve Zeka / I.Q."
• Yönetmen: Fred Schepisi
• Görüntü: Ian Baker
• Senaryo: Andy Breckman, Michael Leeson
• Müzik: Jerry Goldsmith
• Oyuncular: Walter Matthau, Tim Robbins, Meg Ryan, Lou Jacobs,Gene saks, Joseph maler, Stephen Fry

Tek kollu kahraman
Üç dalda Oscar adayı, ses getiren bir Amerikan toplumu ve yabancı düşmanlığı eleştirisi
Howard Beslin’in "Bad Day at Hodo" adlı öyküsünden uyarlanan "Zafer Madalyası" günün en iyi filmi. Ne yazık ki çok başarılı sinemaskop görüntülerinin tadını küçük ekranda çıkarmak mümkün değil. İyi bir çeviri ve seslendirme yapıldıysa İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Amerikalıların kapıldığı zenofobiye ve anti-komünizm histerisini incelikle vurgulayan Millard Kaufman’ın Oscar adayı senaryosunun tadına varılabilir. Film, özetle bir savaş gazisinin (Spencer Tracy) kendisini kurtarmak isterken ölen Japon-Amerikalı silah arkadaşının madalyasını babasına vermek için bir Batı kasabasına gelmesini anlatıyor. Gözüpek yabancının bu belalı kasabadan sağ çıkıp çıkamayacağı filmdeki gerilimin temelini oluşturuyor.
SÜPERKANAL / 19.00
"Zafer Madalyası / Bad Day at Black Rock"
• Yönetmen: John Sturges
• Görüntü: William C. Mellor
• Senaryo: Howard Beslin, Millard Kaufman
• Müzik: Andre Previn
• Oyuncular: Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger, Walter Brennan, Ernest Borgnine, Lee Marvin


Sağlık, Clinton’lar ve nihayet büyük final
Gülümseyİn Hayata:
Özlem Yurt’un hazırlayıp sunduğu programda "Sağlıklı çiğ börek nasıl olur?" sorusunun yanıtı var. Balet Tan Sağtürk ise dizindeki sakatlığı nasıl yendiğini anlatacak.
TRT 2 / 11.10

Clinton AnlatIyor:
ABD’nin eski başkanı Bill Clinton, eşi Hillary ile beraber Beyaz Saray’ı tanıtıyor. Clinton’ların sekiz yıllık anıları bu belgeselde.
NTV / 21.05

122 Mİlyon:
Bir aydır asgari ücretle yaşamaya çalışan Sema-Engin Özden ile Hikmet-Suzan Kocaibrahimoğlu çiftleri, "122 Milyon" yarışmasının finalinde bir araya geliyor. Bu akşam Zeki Alasya’nın sunacağı finalde faturalar hesaplanıp tahsil edilecek. Ve sonuçta en fazla paraya sahip çift, Avrupa tatili, sıfır kilometrede bir otomobil ve 25 milyar lirayla ödüllendirilecek.
KANAL D / 22.30

Onlar şimdi uzaktan kumanda kadar yakın
Mehmet Alİ ve Seda Show:
Mehmet Ali Erbil ile Seda Sayan’ın eğlence programı yine Kıbrıs’tan izleyici karşısına çıkıyor. Şovun bu kez iki ünlü konuğu var. İlki, eğlence dünyasının en popüler isimlerinden biri, şarkıcı Fatih Ürek. Üstelik Mehmet Ali Erbil’in kendisiyle ilgili esprilerine de ses çıkarmamasıyla tanınıyor. Diğer konuk ise yine müzik dünyasından: Lerzan Mutlu...
KANAL D / 23.30

MesleĞİnİ Renklendİrenler:
Dr. Ali Nurettin Gürses, aynı zamanda radyo programı yapan diş hekimi Reha Sezgin’i konuk ediyor.
MEDICAL CHANNEL / 11.05

Yenİbİr AdIm:
Gülnaz Arsel’in "çağrı merkezlerini" konu edeceği programda Metis Genel Müdürü Aslıhan Tan, Dışbank Çağrı Merkezi Müdürü Özlem Akdere ve Nicholson International’dan Atiye Gökmen’i görmek mümkün.
CNN TÜRK / 11.15

Entelektüel BakIŞ:
Şahin Alpay, konuğu Prof. Dr. Gürol Irzık ile Türkiye’de ve dünyada bilimi konuşacak.
CNN TÜRK / 12.15

Bİr Yudum İnsan:
Nebil Özgentürk’ün belgeseli, Leman Sam’ın konuk edildiği bölüm ile tekrar ekrana geliyor.
ATV / 16.20

YIldIz’da Sohbet:
Prof. Dr. Emre Kongar, son kitabıyla ilgili olarak Hikmet Altınkaynak’a konuk oluyor.
TV8 / 17.10

Gece Kahvesİ:
Yasemin Göksel’in canlı yayın konukları, Naşide Göktürk ile Mehmet Özkaya...
TRT 1 / 22.50