The Others Zilin ustası Zilciyanların kökeni

Zilin ustası Zilciyanların kökeni

03.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin birçok ilinden 40’ın üzerinde aile şirketi bir araya gelerek Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) kurunca, Milliyet 25 Kasım’da “Zilciyanlar en eskimiz dağılmadan büyümeliyiz” başlığıyla haberi yayımladı. Haberin spotunda şu ifadeler yer almakta:

Zilin ustası Zilciyanların kökeni

“40’ın üzerinde aile şirketi tek çatı altında birleşti. 400 yıllık Türk kökenli ‘Zilciyanlar’ örnek alınıyor”
Ekonomi Servisi’nden Eylem Türk, haberinde derneğin aileler arası işbirliği, dayanışma ve iletişim ağı yaratma amacıyla kurulduğunu söyleyen TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren’in sözlerine de yer veriyor:
“Bu şirketlerden birisi 400 yıllık Türk kökenli bir aile olan Zilciyan biraderler. Öyküsü 1623’te başlayan şirket, mehter takımının zillerini üretmek üzere bir berata sahip. 1927’de İstanbul’dan ABD’ye taşınan bu şirket zil üretimi yapıyor.”
Mesud Sarfatyan adlı okurumuz gönderdiği e-mailde şöyle diyor:
“Zilciyan ailesinin zilleri dünyaya Türkiye’den gitmiştir. Doğrudur, nereden baksanız 400 yıllık bir geçmişi vardır ailenin. Ancak Trabzon’dan İstanbul’a gelmiş bu aile, Türk kökenli değildir. Ermeni bir ailedir. Avendis’in zillerine Osmanlı ‘zilciyan’ unvanı vermiştir. ABD’deki fertleri A. Zıldjian, Türkiye’de kalanlar ise K. Zilciyan markasını kullanıyor.”
Ombudsman notu: Haberlerde insanların etnik ya da dini kimliklerine vurgu yapılması doğru değil. İnsanları kökenleri üzerinden anlatmak sorunludur, Zilciyanlar Türkiye’yi dünyaya tanıtırken, nasıl ki etnik kökenlerini öne çıkartmadıysa biz de onları haber yaparken ‘köken’ vurgusu yapmadan tanıtmalıyız.