The Others Zirveye hükümet onayı

Zirveye hükümet onayı

05.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zirveye hükümet onayı

Zirveye hükümet onayı

       BAKANLAR Kurulu Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında dün toplandı. Yılmaz'la Baykal'ın görüşmesinin ardından açıklanan milletvekilliği erken seçiminin, 18 Nisan 1999'daki mahalli idareler seçimleriyle birlikte yapılmasını içeren paketin kurulda kabul gördüğü bildirildi.
       Bakanlar Kurulu'nun 1 saat 15 dakika süren dünkü toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Ahat Andiçan, Yılmaz'ın Baykal'la görüşmesine ilişkin bilgi verdiği belirtirken "Bakanlar da bu konuda kendi görüşlerini formatı içerisinde gündeme getirmişlerdir. Başbakan'ın Baykal'la görüşmesinde gündeme getirilen paket uygulanacak pakettir" diye konuştu.
       Andican, "Başbakan koalisyon liderleri ile bir zirve yapacak mı?" sorusuna Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in Çin'de olduğunu anımsatarak "Sanıyorum Başbakan, bu konudaki siyasi gelişmeleri, her zaman yaptığı gibi yine liderlerle bir araya gelip fikir alışverişinde bulunacaktır. Ama bunun ne zaman olacağı konusunda bir fikrim yok" yanıtını verdi.
       Ecevit, Çin'deki temasları nedeniyle kurula katılamazken, Devlet bakanları Şükrü Sina Gürel Ukrayna, Yücel Seçkiner Slovakya, Güneş Taner, Işın Çelebi ve İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu İstanbul'da, Kültür Bakanı İstemihan Talay Makedonya'da, Orman Bakanı Ersin Taranoğlu Portekiz'de olmaları ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem de rahatsızlığı nedeniyle dünkü toplantıda hazır bulunamadı.

       FP Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakan Mesut Yılmaz ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın önceki günkü görüşmesinden çıkan kararların gerçekleşmesini istediklerini belirterek, "Daha önce de kesin beyanlar oldu, ama dönüldü. Seçim kararını parlamento verir. Eğer böyle bir teklif gelirse, FP olarak destekleriz" dedi.
       Kutan, dün Gönüllü Teşekküller Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman ve Kamu - Sen Genel Başkanı Resul Akay'ı ayrı ayrı kabulünde, Yılmaz - Baykal görüşmesini değerlendirdi. Şişman'la görüşmesinde "Hiç olmazsa nisan ayında seçim olsun" diyen Kutan'ın, Akay'ı kabulündeki "Mutlaka nisan ayından önce seçim olmalı" sözleri arasındaki çelişki dikkat çekti. FP'nin Ekim veya Kasım 1998'de seçim istediğini belirten Kutan, şöyle devam etti:
       "Nisan 1999, seçim için çok yanlış bir tarih. Türkiye'nin acil bir seçime ihtiyacı var ve bir yıllık seçim ekonomisine teamülü yok. Seçim, en geç Ekim 1998'de olmalı. Çünkü, arkasında millet ve parlamento desteği olmayan iktidarın yerinde kalması uygun olmaz. Bu, daha fazla tahribat olmaması için gerekli. Ama hiç olmazsa nisanda seçim olmasını temenni ederiz. Ancak öncelikle nasıl bir seçim hükümeti olacağı netleştirilmeli. Mutlaka Meclis'e dayanan seçim hükümeti olmalı. Çünkü daha önce de demokratik açıdan uygun olmayan bazı şeyler olmuştu. Liderler bir hafta içinde `U' dönüşü yapmazsa, Türkiye seçim havasına girecektir."
       Kutan bir gazetecinin "Hükümetin aralıkta istifası durumunda seçim hükümeti kurma görevinin size verilmesini bekler misiniz" sorusuna, "Bu işe çok hevesli değiliz. Böyle bir görev verilirse, TBMM'nin en büyük partisi olarak en ufak bir tereddüt göstermeyiz" yanıtı verdi.
       Atanmışların, seçilmişler üzerinde etkili olduğunu, bu nedenle Türkiye'de gerçek anlamda demokratik bir düzenin varlığından söz edilemeyeceğini belirten Kutan, "Milletimiz görüşlerini yavaş yavaş ortaya koymaya başlıyor. Tepkiler tatbikatlara da yayılmaya başladı. Halk seçim sandığı bekliyor. Partiler, menfaatleri üzerinde elbirliği ve görüşbirliği yapmalı" dedi.

       DP Lideri Korkut Özal da, dünkü basın toplantısında 11 ay önce ilan edilen seçimin, seçim ekonomisini de birlikte getireceğini, nisanda seçim kararının gayri ciddi olduğunu savunarak, "Kendi elimizle Türkiye'yi zor bir sürece sokmuş oluruz. Sonbaharda seçim deselerdi memnun olacaktık" dedi.
       Özal, Yılmaz ve Baykal'ın dokuzuncu kez bir araya geldiğini anımsatarak, "İki liderin konuşması orta oyununa döndü" eleştirisinde bulundu.

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'la CHP Lideri Deniz Baykal arasındaki anlaşma, ANAP'lı bakanlarca "Fedakarlık yaptık" diye yorumlanırken koalisyonun küçük ortağı DTP'li bakanlar anlaşmaya sıcak bakmadı.
       ANAP, DSP ve DTP'li bakanların değerlendirmeleri şöyle:
       * Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu: "Son 15 yılın en çarpıcı diyaloğu oldu. İki seçimin bir arada yapılmasının sakıncalı olacağı yönünde tereddütler var. Seçim kararına ilişkin önergenin yaz tatilinden önce Meclis'ten geçirilmek istenmesi aksamalara neden olabilir."
       * Çevre Bakanı İmren Aykut: "Yılmaz büyük fedakarlık yaptı. Baykal'ın yaptığı halka karşı haksızlık, ama biz de inat edip Meclis'i tıkayamayız."
       * Devlet Bakanı Metin Gürdere: "Baykal'ı ikna etmek mümkün olmadı. Baykal muradına erdi."
       * Adalet Bakanı Oltan Sungurlu: "Memleket için hayırlı olsun."
       * Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar: "Yılbaşına kadar olan program yürütülecek."
       * Devlet Bakanı Mehmet Batallı: "Seçim tarihinin dört ay önce açıklanması bürokrasiyi kilitler."
       * Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir: "Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması için gerekli hazırlıkların, YSK'nın iki seçimin bir arada yapılması için gerekli hazırlıklarının tamamlanması ve bir de Cumhurbaşkanı'yla mutabakat sağlanması durumunda seçim yapılır."
       * Maliye Bakanı Zekeriya Temizel: "İki lider arasında vergi reformunun çıkarılması konusunda garanti sağlandı. Seçim kararının enflasyon programı üzerinde etkisi olmayacaktır. Çıkarılacak yasalarda ne olursa olsun taviz vermeyiz."
       * ANAP Genel Başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner: "Türkiye'nin önü açılmıştır. Baykal'ın hükümete yol gösterici, yönlendiri ve destekleyici tavrı çok namuslu bir davranıştır."