The Others Ziverbey itirafı

Ziverbey itirafı

20.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ziverbey itirafı

Ziverbey itirafı


Ünlü Ziverbey Köşkü’nden geçenlerin çoğunun ‘masum’ olduğunu kabul eden polis, işkencenin gerekçesi olarak da ‘bilgi eksikliği’ni gösterdi!


       Son dönemde polisin en başarılı olduğu operasyon kuşkusuz ki ‘Hizbullah Operasyonu.’ Bu operasyondan çıkartılan derslerin ardından polis yıllar sonra Ziverbey sorgulamaları için ‘günah çıkarıyor.’
       Hizbullah operasyonunu enine boyuna inceleyerek bir rapor hazırlayan Terör Araştırma Merkezi Başkanı ve Polis Akademisi öğretim üyesi Dr. İhsan Bal, 1971 muhtırası sonrası gözaltına alınan aydınların işkence tezgahlarından geçirildiği ‘Ziverbey sorgulamalarının’ hata olduğunu söyledi.

Önüne geleni topladılar

       Bal, ‘Polis Bilimleri Dergisi’nde çıkan yazısında şu görüşlere yer verdi:
       “Tarihimize Ziverbey Köşkü sorgulamaları olarak geçen ve yüzlerce kişiden sınırlı sayıdaki insanın terör örgütleriyle bağlantılı çıkması, güvenlik güçlerinin terörle mücadelede eksik bilgi donanımı ve hazırlıksız yakalanması sonucu ulaşılan noktanın ne derece ümit kırıcı olduğunu göstermesi açısından dikkat çekici bir örnektir."
       Bal, 1971 - 1972 yılında solcu aydınlara yönelik operasyonlarda büyük başarısızlık yaşandığını belirtirken de şunları söyledi: “O dönemde çok aceleci ve reaksiyonel davranıldı. Detaylı bilgi olmadan, ‘her solcu silahlı komünisttir’ tezinden hareketle o dönemde büyük bir cephe genişlemesi yaratılmıştır."

Hizbullah’ta teknoloji

       Oysa Bal’a göre, Ziverbey’de delillere işkenceyle ulaşmaya çalışan polis, Hizbullah’a karşı tam 60 ilde ince ince çalıştı ve başarıya ulaştı.
       Doğrudan örgüte ve özellikle bizzat teröriste ulaşabilmek için hedefler net bir şekilde saptandı. Bu nedenle olayla ilgisi olmayanların zarar görmesi veya yanlış hedeflere operasyon düzenlenmesi gerçekleşmedi ve gözaltına alınanların yüzde 78’i tutuklandı.

İlhan Selçuk kâbusu anlatıyor

       Ziverbey’de işkence görenlerin en ünlülerinden olan İlhan Selçuk, “Ziverbey Köşkü" isimli kitabında burada yaşadığı işkenceyi anlatıyordu.
       ... Falaka kişinin aklını başından alıyor. Ta kemiklerine işleyen bir acı duyuyor insan. Başlangıçta bağırmamak için kendimi tutuyor, dişlerimi sıkıyorum. Ama sonra kendimi bıraktım; çünkü ne kadar çabalarsan çabala sesine gem vuramıyorsun; önce hırıltı başlıyor, ardından feryada dönüşüyor, hayvanlaşıyorsun...
       ... Ziverbey Köşkü, ABD Kontrgerilla kuralını geliştirenlerin ürünüydü. Fakat Orgeneral Faik Türün ile Memduh Ünlütürk’ün imkanları olsaydı Ziverbey’den daha gelişmiş işkence yuvaları hazırlarlardı...