Siyaset THY, Airbus’tan 25 uçak alacak

THY, Airbus’tan 25 uçak alacak

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Fransa arasında 3 önemli anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi aşama B sözleşmesi (kavram tanımlama çalışması sözleşmesi), THY ile Airbus arasında anlaşma ve Türk Eximbank ile Bpifrance Export arasındaki karşılıklı reasürans anlaşması oldu.

THY, Airbus’tan 25 uçak alacak

Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile işbirliği anlaşması imzaladı. İmzalanan anlaşma, konsorsiyumun Aselsan ve Roketsan ile ortak çalışma yürütmesini öngörüyor. Konsorsiyum, İtalya-Fransa-Türkiye’nin dâhil olduğu hava savunma sisteminin 2020’lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu. Sistem hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak.
THY ve Airbus arasında ise 20+5 adet opsiyonlu A350-900’ün satın alma görüşmelerine başlamak adına mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninde Erdoğan ve Macron’un yanı sıra Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ve Airbus CEO’su Tom Enders de yer aldı.

Haberin Devamı

İmza töreni sonrası konuşan Aycı “Airbus tarafından Türkiye’den temin edilecek yan sanayi iş hacminin geçmiş yıllara göre ciddi oranda artacak olması, havacılık sanayimizin geleceği açısından önemli bir kazanç olacağı gibi üreticilerimiz için de büyük bir müjde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ticaret hedefi 20 milyar dolar

Erdoğan, ziyareti sırasında Fransız işadamlarıyla da bir araya geldi. Erdoğan, “Hedef 20 milyar avro gibi bir ticaret hacmine ulaşabilmek. Bütün mesele ilgili bakanlarımızın ve ilgili birimlerimizin dayanışma içinde atacakları adımdır” dedi. Erdoğan, “Türkiye’ye yatırım yapan daima kazanır. Ülkemizdeki uluslararası yatırımcının bizim gözümüzde Türk işadamından farkı yoktur” dedi.